ADHD - הפרעת קשב
הפרעת קשב (ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder) היא הפרעה נוירו-התפתחותית שכיחה שמתאפיינת בחוסר ריכוז, אימפולסיביות והיפראקטיביות – כל אחד מהם או שילוב של שלושתם. התיאוריה המובילה שמסבירה את השינויים המוחיים ב-ADHD היא ירידה בתפקוד שני מוליכים עצביים וכימיקלים מעוררי פעילות עצבית, שממלאים תפקיד חיוני בחשיבה ובתשומת לב: דופמין ונוראדרנלין (נוראפינפרין). חיזוק לתיאוריה זו ניתן למצוא בכך שתרופות מעוררות (כמו מתילפנידאט ואמפטמינים), אשר מעלות את הרמה של דופמין ונוראדרנלין במוח, יעילות מאוד בטיפול ב-ADHD.
מהי שכיחותה?
ההערכה היא כי כ-10%-5% מילדי בית ספר בגילי 12-6 וכ-5% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מ-ADHD. חלק ניכר מהילדים (כ-80%) ממשיכים לסבול מההפרעה גם בגיל ההתבגרות ובבגרות.
מהם תסמיניה?
- התסמינים העיקריים הם כאמור חוסר ריכוז, אימפולסיביות והיפראקטיביות. חוסר הריכוז מתבטא למשל בקושי לשמור על מיקוד, ארגון וסדר, נדידת מחשבות, דחיינות, קושי להתמיד בביצוע פעולה/ משימה, פיזור דעת, קושי בהתנהלות היומיומית ובתכנון ועמידה בלוחות זמנים.
- ההיפראקטיביות מתבטאת למשל בתזזיתיות, קושי לשבת יותר מכמה דקות במקום אחד וצורך למשש חפצים ללא הפסק.
- האימפולסיביות מתבטאת למשל בהחלטות ופעולות נמהרות שמתרחשות מבלי להשקיע בהן מחשבה ולשקול תוצאות ארוכות טווח, רצון לתגמול מיידי ואי דחיית סיפוקים.|
- התסמינים הללו מופיעים בילדות (לעתים כבר בגילי 3 עד 6), בעוצמות ומינונים משתנים, ועלולים להמשיך בחיים הבוגרים. כך, הם יכולים לגרום להפרעת תפקוד במגוון תחומים (כגון בעבודה ומערכות יחסים) ולמצוקה ולהשפיע לרעה גם על הסביבה הקרובה.
מהם הגורמים האפשריים?
- גנטיקה (כיום ידוע כי לקרובים מדרגה ראשונה, כמו אחים וילדים, של אנשים עם ADHD קיים סיכון גבוה – של פי תשעה – ללקות בהפרעה ביחס לאוכלוסייה הכללית).
- עישון סיגריות ושימוש באלכוהול או סמים של האם במהלך ההיריון
- חשיפה לרעלים סביבתיים של האם במהלך ההיריון או של האדם בילדותו
- משקל לידה נמוך
- פגיעה מוחית
מיהן קבוצות הסיכון?
ADHD שכיחה יותר בקרב גברים מאשר נשים. עם זאת יש מחקרים שמראים כי אין שוני מהותי בין המינים. בנוסף, הסיכוי של בני משפחה מדרגה ראשונה של אנשים עם ADHD להיות מאובחנים בהפרעה זו הוא פי חמישה מהאוכלוסייה הכללית. הם גם בעלי סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות אחרות, כגון חרדה, התנהגות אנטי חברתית, נטייה להתמכרות ולקויות למידה.
הטיפול
ניתן לטפל בהפרעה במגוון דרכים, ובהן טיפול תרופתי (תרופות מעוררות הן כאמור טיפול הבחירה) ופסיכולוגי-התנהגותי (נועד לחזק את המטופל ולעזור לו לבנות ולפתח טכניקות ואסטרטגיות יעילות לוויסות וניהול עצמי ויצירת תבניות והרגלים חדשים).