ד"ר רוני שילה מחברת טבע פיתח במסגרת עבודתו תוכנה שעוזרת לרופאים להילחם בהתנגשות בין תרופות אצל מטופלים. ידעתם שזהו גורם תמותה גבוה יותר בעולם מאשר תאונות דרכים?
אחרי שנים כמנהל מחלקה בבית החולים לחולי נפש "גהה", ד"ר רוני שילה הרגיש שהוא צריך לממש את היצירתיות שלו בדרך אחרת.
לא תמיד היה לו ברור שיהיה פסיכיאטר. בתחילת הלימודים שלו בפקולטה לרפואה הוא דווקא היה בטוח שיהיה כירורג פלסטי או נוירוכירוג. אבל הקסם התפוגג במהלך הלימודים והוא הבין שעבורו, בהרבה מובנים, "כירורגיה זה סוג של אינסטלציה". זה לא היה מספיק מאתגר ויצירתי כפי שקיווה. באיזשהו שלב הוא כל כך התייאש מהתחום עד שנרשם (והתקבל) ללימודי ארכיטקטורה. אבל אז נחשף לתחום הפסיכיאטריה – והתאהב. "מצאתי בבריאות הנפש כר נרחב ליצירתיות: באבחון של אנשים, בשיחות איתם, בהבנת הדקויות ובאומנות שבמתן התרופות".
למרות האהבה למקצוע, הנפש היזמית בערה בו. לפני תשע שנים החליט לעשות שינוי. הוא התפטר מתפקידו ב"גהה" והחליט שהוא חוצה את הקווים לתעשייה. "הבנתי שהאפשרויות בחוץ מגוונות יותר, שאני יכול לצאת מהפסיכיאטר שבי ובמקום רק לטפל באנשים, גם להוביל תהליכים ולנהל פרויקטים", הוא אומר.שילה התמנה למנהל המדעי והרגולטורי של טבע ישראל, והתחיל לקדם יוזמות בתחום שעסק בו ושכתב עליו הרבה ספרים ומאמרים אקדמיים כפסיכיאטר: טיפולים תרופתיים והנגשתם לקהל הרחב.
ב-2008 התקיימה בטבע ישראל ישיבה אסטרטגית. שילה סיפר בישיבה שבעולם קיים צורך במערכת שתתריע בצורה אפקטיבית על התנגשויות בין תרופות לעצמן, ובין תרופות להיבטים ספציפיים באדם עצמו.
לא רבים יודעים זאת, אבל מדובר בתחום חשוב מאין כמוהו: התנגשות בין תרופות או בין תרופה לאדם היא גורם המוות מספר 6-10 בגודלו בעולם – יותר מתאונות דרכים, שימוש באלכוהול או רצח.
גם כשזה לא נגמר במוות, תגובות גומלין בין-תרופתיות עלולות לסכן את המטופל ולהביא לתוצאות קשות: לפגום ביעילות של התרופות, לגרום לשימוש במינון יתר, ליצור תופעות לוואי קשות, להביא לאשפוזים מיותרים ובאופן כללי להחמיר את המצב הרפואי של המטופל.
בטבע היו תחילה קצת ספקנים. "הייתי חדש יחסית וכנראה לא היה להם נעים להגיד לי לא", הוא צוחק, "אז אמרו לי: אתה יודע מה, תבוא עם תכנית מגובשת יותר ונראה". שילה הסתער על האתגר ברצינות. לאחר כמה חודשי מחקר רציני, הוא חזר להנהלה הבכירה עם מצגת שמפרטת את הכלי הנדרש למימוש החזון: תוכנה חדשה שתביא לרופאים את המידע הנדרש בצורה בהירה ונגישה כך שלא יצטרכו לבזבז זמן מיותר או לזכור בעל פה הררי אינפורמציה.
המשימה הייתה מאתגרת, אבל הוא לא חלם אפילו להרים ידיים. שילה הלך עם מה שהיה לו בשלב הזה לאנשי אחת מקופות החולים, והצליח להדביק אותם בהתלהבות שלו ולשכנע אותם שהמוצר על הנייר טומן בחובו הרבה מאוד חידושים ויתרונות. בשלב זה ניתן לד"ר שילה בטבע אור ירוק.
במאמץ לייצר מוצר שיכלול מאפיינים חדשניים שטרם הוצגו במוצרים קיימים בשוק בתחום של התנגשות בין תרופות, שילה עבד ימים, לילות וסופי שבוע, במשך כמה שנים טובות. התוצאה: תוכנה שהיקף המידע שבה הוא פי 5-4 מכל מוצר אחר שקיים היום בשוק. זאת ועוד: בניגוד לאחרות, היא מתייחסת לא רק לשילוב בין תרופה לתרופה אלא גם בין תרופה לאדם. זאת הודות ליכולת התוכנה להתחשב בפרמטרים מאוד ספציפיים וייחודיים של האדם עצמו כדוגמת סוג המזון שהוא צורך, עישון, תפקודי הכבד והכליה שלו, בדיקות מעבדה אחרות וכן – אם המטופל מעוניין בכך – גם בפרופיל הגנטי שלו.
שילה מסביר כי ניתן היום לבצע בדיקה של הפרופיל הגנטי באופן מאוד פשוט (בדיקת דם רגילה או אפילו בדיקת רוק) ותוצאותיה מוזנות למערכת, שנקראת DDI+, אשר מצידה מתחשבת בכך בכל טיפול קיים או עתידי שיוזן למערכת. לנושא הנ"ל חשיבות מכרעת, שכן ידוע של-10% מהאוכלוסייה קיים פרופיל גנטי ייחודי אשר משפיע דרמטית על האופן בו התרופות מפורקות בגוף. כתוצאה מכך, הריכוזים בדם של הרבה מאוד מהתרופות שמטופל שכזה יקבל יכולים לסטות באופן חריג מהמצופה, ובכך לגרום לתופעות לוואי קשות, פגיעה ביעילות התרופות, אשפוזים מיותרים ובמקרים מסוימים – גם למוות.
"עד היום לא היה כלי יעיל ותקף אשר יודע לשקלל את כל הנתונים הללו, להתממשק לתיק רפואי ממוחשב ולהציג לרופא המטפל את שלל המידע הזה", אומר ד"ר שילה.
אבל לכל שפע המידע המועיל הזה לא היה נמצא שימוש אם הוא לא היה מוצג בצורה אטרקטיבית. מחקרים מעידים כי שיעור ההתעלמות של רופאים מהתוכנות הקיימות כיום בעולם הוא יותר מ-90%, כך שלצורת הנגשת המידע יש ערך חשוב ביותר. כיום בכל המערכות הקיימות בעולם המידע מוצג לרופאים כטקסט כתוב ובכמות שאי אפשר לקלוט בכלל – בטח לא בדקות הספורות אשר בדרך כלל מוקצות למפגש עם כל מטופל. ד"ר שילה פיתח שפה ייחודית של הצגת המידע באופן גרפי , נוח ואינטואיטיבי. כך הרופא מסוגל לראות בבת אחת ובחטף את כל הבעיות שהשילוב בין תרופות יכול להעלות, ולא פחות חשוב – המערכת גם מנגישה לרופא פתרונות אפשריים.
התוצאות מדברות בעד עצמן: במחקר רחב היקף אשר בדק את יכולות ואופן השימוש במערכת DDI+ באחת מקופות החולים בישראל, נמצא שהשימוש בתוכנה חוסך בשנה כ- 5 אחוזים מן האשפוזים. מעבר לחסכון הכספי למערכת הבריאות, מדובר ביתרון חשוב עבור המטופלים ובני משפחותיהם אשר נחסך מהם אשפוז וכל מה שכרוך בכך. כמו כן, המערכת הביאה לחיסכון בדיקות הדמיה רבות ובצריכת תרופות. בעקבות ההצלחה, התחילו להציג את המוצר למומחים וללקוחות פוטנציאליים גם בעולם והתגובות מעודדות מאוד. "מהר מאוד הבנו שכדאי לקחת את התוכנה ולשווקה מעבר לישראל גם בכל העולם עם דגש בתחילה על שוק ארה"ב", אומר שילה ומסכם: "הפרויקט עבר הרבה עליות ומורדות בדרך. היו פעמים שהרגשתי וואו – זה מוצר מנצח – והיו פעמים שהייתי בטוח שכל המאמץ עומד לרדת לטמיון. יש לפנינו עוד דרך ארוכה ומאתגרת, אך אני חש גאווה וסיפוק רב על הדרך שעשינו עד כה".