הכי בריא לבייבי שלי

איך מרגילים אותם לבקבוק, מה טמפרטורת המים המועדפת ומתי עוברים למזון מוצק? דגנית מיכאל, דיאטנית קלינית ומנהלת צוות היועצות של נוטרילון, מציגה: כל התשובות לשאלות הכי נפוצות של הורים על תזונת תינוקות.

תינוקת

בשיתוף דגנית מיכאל, מנהלת צוות היועצות של נוטרילון

בשעה טובה נולד לכם תינוק! מעכשיו, סביר להניח, תיכנסו למבוך אינסופי של התלבטויות כשאחד הדברים שיעסיקו אתכם במיוחד הוא התזונה של הרך הנולד.

הורים רבים פונים למוקדי המידע של חברות הפורמולה עם שאלות בנושא תזונת תינוקות. המוקדנים משמשים כמקור מידע, אבל מספקים גם אוזן קשבת, יחס אישי ואמפתיה. רובן המכריע של השיחות הן של הורים מבולבלים, המתקשים להחליט באיזו פורמולה להשתמש, כיצד לשלב הנקה עם מזון מוצק, איך לגמול את הילד מהבקבוק ועוד סוגיות שקשורות לתזונת התינוק.

ביקשנו מאנשי חברת נוטרילון, תרכובת מזון לתינוקות, שטבע משווקת בישראל, לרכז לנו את השאלות הכי נפוצות שהתקבלו במוקד הטלפוני שלהם בשנה האחרונה על תזונת תינוקות – ואת התשובות שנותנים המוקדנים להורים. התוצאות לפניכם.

ממה מורכבת פורמולה לתינוקות? האם היא דומה לחלב אם? אילו מרכיבים תזונתיים יש בה?

חלב אם הוא התזונה הטובה ביותר לתינוקות והוא משמש כ"סטנדרט הזהב" של חברות התמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) ולפיו מייצרים פורמולות לתינוקות (למרות שיש רכיבים בחלב אם שעדיין לא זוהו). פורמולה היא תרכובת מזון המכילה את כל חומרי המזון (נוטריינטים) הדרושים להתפתחות תקינה של תינוקות, וזאת לפי המלצות ארגוני בריאות בינלאומיים ודרישות משרד הבריאות. פורמולה לתינוקות מכילה את אבות המזון, ויטמינים, מינרלים ונוזלים. כמו כן, בפורמולות רבות יש תוספות העשרה שונות, לדוגמה: סיבים תזונתיים (פרה-ביוטיקה), חומצות שומן ארוכות שרשרת (LC Pufa) ועוד.

בשוק קיימות היום גם פורמולות מתמחות, למשל פורמולה למצבי אלרגיה, לבעיות בעיכול, לפליטות ועוד. בפורמולות של נוטרילון יש תוספת פרה-ביוטיקה ייחודית מסוגGOS/FOS , אשר נמצאה מחקרית כתורמת להתפתחות מערכת החיסון – בדומה לחלב אם. תוספת זו הוכחה גם כמסייעת למרקם צואה רך ומסייעת לפעילות מערכת העיכול.

איך הכי נכון להשתמש בתחליף חלב: איזה בקבוק הכי מתאים, באיזה מים משתמשים, איזו פטמה הכי מומלצת ומה טמפרטורת המים האופטימלית?

על המדפים בחנויות ניתן למצוא בקבוקים לתינוקות של מגוון חברות, ואין המלצה לבקבוק מסוים. לרוב הבחירה נעשית על-פי שיקולים של האם (היכרות מוקדמת, המלצות, מחיר, פטמה המדמה צורת שד וכו'), אך לעיתים לתינוק עצמו יש היענות שונה לחברה מסוימת. עד גיל שנה מומלץ להשתמש במי ברז מורתחים שקוררו לטמפרטורת החדר. לפטמות יש גודל חור משתנה, ויש להחליפו בהתאם לגיל התינוק.

איך משלבים בין תחליף חלב למוצקים, ובאיזה גיל?

שילוב מזונות מוצקים נעשה מגיל חצי שנה. ניתן לשלב בהדרגה את כל סוגי המזון במרקם טחון (פרט לדבש שאותו אין לתת עד גיל שנה). כבר מגיל 4 חודשים ניתן להתחיל לחשוף את התינוק לטעימות, בהתאם לסימני מוכנות (1-2 כפיות ביום עד פעמיים ביום). בהדרגה מעלים את כמות המוצקים, עד כדי החלפת שתי ארוחות הנקה או בקבוק והוספת נוזלים במקביל (עדיף מים כמובן). עד גיל שנה נרצה לחשוף את התינוק למגוון רחב של סוגי מזון, תוך כדי עלייה הדרגתית גם במרקמים. הכול לפי הקצב של התינוק ובהתאם למזונות הנהוגים בבית.

הרופא שלי אמר שלתינוק שלי יש קוליק, מה זה אומר?

בחודשים הראשונים לחייהם, תינוקות עלולים לסבול מתופעות שכיחות במערכת העיכול שנקראות קוליק - כאבי בטן וגזים וגם אי-סדירות ביציאות, עצירויות ועוד. ניתן לנסות להקל עליהם באמצעות עיסוי קל בבטן, אמבטיה חמימה, נענוע וערסול, או באמצעות שחרור הגזים על ידי קירוב הברכיים בעדינות לכיוון הבטן ועוד.

יש גם אפשרות לעבור באופן זמני לפורמולות מתמחות המתאימות למצבים אלו. לנוטרילון יש פורמולה לעיכול קל שנקראת נוטרילון קומפורט. פורמולה זו מכילה את כל הדרוש מבחינת ערכים תזונתיים, אך בהרכב שונה מהרגיל: פירוק חלקי של חלבון החלב, הפחתה בכמות הלקטוז, שינוי המבנה הכימי של חומצות השומן ועוד. בתקופה זו חשוב בעיקר לחבק ולנחם את התינוק הסובל, להחזיק אותו על הידיים ככל שידרוש ולזכור שבסביבות גיל 3-4 חודשים, אצל רוב התינוקות תסמינים אלה משתפרים באופן משמעותי ואף חולפים לחלוטין.

איזה כמות של תחליף חלב כדאי להכין בכל בקבוק? כמה בקבוקים ביום?

את כמות החלב המומלצת יש להתאים באופן אישי לכל תינוק, לפי דרישתו. תינוקות נולדים עם מנגנון רעב ושובע תקין ויש ללמוד את הסימנים של התינוק. כשתינוק רעב הוא מוציא לשון, מלקק שפתיים וזז באי-נוחות. בכי הוא לרוב סימן מאוחר לרעב. כשהתינוק שבע ומסיים לאכול מהבקבוק אין צורך לחזור ולהציע לו תוספת לאחר סיום הארוחה. תינוק שבע יהיה רגוע בין הארוחות, יתפתח בצורה תקינה ובחודשים הראשונים יפתח לרוב פערים של 2-4 שעות בממוצע בין הארוחות. כאשר התינוק מסיים את רוב הארוחות עד הטיפה האחרונה בבקבוק, זהו בדרך כלל סימן שניתן להעלות בהדרגה את הכמות שאנו מכינים עבורו. לאורך השבועות והחודשים חשוב לעקוב אחר מדדי הגדילה בטיפת חלב או אצל רופא הילדים, אורך ומשקל, ולוודא כי התינוק נמצא בטווח האחוזונים שלו בעקומות הגדילה.

מה הן פליטות אצל תינוקות?

פליטות הן תופעה שכיחה בחודשי החיים הראשונים, הנובעת מחזרת מזון מהקיבה לכיוון הוושט (ריפלוקס). ברוב המקרים התינוק עצמו מתפתח וגדל כמצופה. ריפלוקס יכול לנבוע ממספר סיבות, כמו סוגר לא מפותח בין הקיבה לוושט או כמות מזון גדולה מהדרוש. הפליטות מלוות לעיתים בחוסר נוחות, בבכי מרובה ובהקשתה של הגב. אצל רוב התינוקות הפליטות משתפרות בין גיל חצי שנה לשנה.

במקרים של פליטות מרובות מומלץ לגשת לרופא להתייעצות לגבי אופן הטיפול.

האם ישנן פורמולות ייעודיות למצבים של פליטות מרובות?

בקו מוצרי נוטרילון ניתן למצוא את נוטרילון AR שיכולה להתאים למצבים אלו.

איפה ואיך הכי טוב לאחסן תרכובת מזון לתינוקות? כמה זמן ניתן להשאיר אריזה פתוחה? וכמה זמן אפשר להשאיר בקבוק אחרי ההכנה לפני שצריך לזרוק את החלב?

את אריזות הפורמולה יש לאחסן במקום קריר ויבש - לא במקרר. ניתן להשאיר אריזה פתוחה עד חודש ימים מרגע הפתיחה. לאחר סיום הארוחה מומלץ לזרוק את השארית בבקבוק לכל המאוחר עד שעה מרגע ההכנה. במידה שלא היה מגע עם פה התינוק, ניתן לשים את הבקבוק המוכן במקרר עד 8 שעות, ולחמם בקערית מים רותחים כאשר רוצים להאכיל. 

התינוק שלי הוא סרבן בקבוקים. איך הכי נכון להתמודד עם זה?

יש תינוקות שלוקח להם יותר זמן להתרגל לאכילה מבקבוק. הנה מספר טיפים שיכולים לעזור:

  1. הקפידו על תזמון. הציעו לו בקבוק כשהוא ערני ונינוח, לא עייף או רעב מדי.
  2. ערכו לו היכרות עדינה עם פטמת הבקבוק, אפשר אפילו לטבול אותה בחלב אם.
  3. היו סבלניים והתמידו – לעיתים נצטרך לחשוף את התינוק לבקבוק שוב ושוב במשך מספר ימים עד שיסכים לאכול ממנו.
  4. אפשר לנסות גם שיטות אחרות: להחליף סוג בקבוק או פטמה, לנסות תנוחות האכלה שונות, האכלה על ידי אנשים שונים או שינוי תכולת הבקבוק.
  5. אם הסרבנות מגיעה לאחר תקופת הנקה, ניתן להרגיל קודם לשתות בקבוק עם חלב אם שאוב ואז לשנות בהדרגה את תכולת הבקבוק לפורמולה.

איך הכי נכון לשלב הנקה ותמ"ל?

את השילוב מומלץ לעשות בהדרגה על מנת לתת לשדיים זמן להסתגל ולמנוע כאב, דליפות וגודש שיכול להתפתח לדלקת. בתחילה להחליף הנקה אחת ביום לטובת בקבוק, וכל מספר ימים להפחית עוד הנקה. את הבקבוקים כדאי לשלב בשעות שבעתיד האם לא תהיה בבית. יש להמשיך ולהאכיל לפי דרישה ולעקוב בטיפת חלב.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ