עיניים על המטרה: מערכת יחסים מיטיבה
בתוך המורכבות של כל המשימות המוטלות על בני המשפחה המטפלים, הלחץ, החששות והעומס, לא פעם יצוצו גם רוגז, ויכוחים, עימותים, כעסים ותחושות לא פשוטות, אבל חשוב לזכור שמטרה לא פחות חשובה היא שמירה על מערכת יחסים מיטיבה וחיובית עד כמה שאפשר.
קבלת תפקיד בן המשפחה המטפל, בהנחה שכך ניתן לקרוא לכניסה לתפקיד, מביאה עימה לא מעט אתגרים, שמשתנים בהתאם לגורמים שונים, כמו מצב רפואי, כלכלי, משפחתי, אופי הנפשות הפועלות, הצרכים, היכולות ועוד. עבור כל אדם נתפס התפקיד באופן שונה ועם זאת ישנם לא מעט מאפיינים משותפים בחוויה של רבים מבני המשפחה המטפלים.
חלק מהמאפיינים המשותפים הללו קשורים לתקשורת ולחוויה הרגשית, לעיתים גם שלילית, של בני המשפחה המטפלים, שבתקופה של עומס רגשי לא תמיד מוצאים את הזמן להתייחס אליהן. אלא שחוסר תשומת הלב לא מעלים את הקושי, להפך – הוא עשוי להעלות את דרגות הקושי, של תקפיד שגם כך לא מצטיין בקלילות יתרה. עשויים להיות לא מעט גורמים לתחושות האלה, בין אם העדר הערכה למאמצי בן המשפחה המטפל, או קשיים בשיתוף פעולה ולחיכוכים, לעיתים על בסיס יומיומי, שמקשים על היכולות לבצע את התפקיד ומגבירים משמעותית את העומס.
לעיתים נדרש מבט מלמעלה דווקא כדי לפתור את הבעיות "הקטנות", קשיים כמו – "היא לא משתפת איתי פעולה", "הוא כל הזמן שוכח", או "לא משנה כמה פעמים היא אומרת שהיא תיקח את התרופות, היא תמיד עושה איתן בעיות", או "צלצלתי אליו כל חמש דקות להזכיר לו מתי לרדת ובכל זאת הוא לא ירד כשהגעתי." המשותף לכל הקשיים הללו, מעבר לעובדה שכל בן משפחה מטפל יזדהה עמן, הוא שלרוב אי אפשר לפתור אותן עם בן המשפחה המטופל (לכן הן מתרחשות כל הזמן, הן הפכו לדפוס) הן מעיבות על בן המשפחה המטפל ומטרידות אותו והחזרתיות קובעת אותן כדפוס, שבוודאי מקשה עוד יותר על בן המשפחה המטפל.
שיחה על הנושא עם בן המשפחה ובתנאי שהוא צלול, יכולה לסייע. עם זאת היא יכולה גם לייצר ציפיות שלא ימולאו ובכך יש מידה של העלאה ברמת הקושי, היא גם יכולה להמשיך דפוסים של חוסר קשב והכלה ורק להחריף עימותים. השאלה אם לשוחח או לא, אינה ניתנת לתשובה אחת נכונה. העצה לתקשר, לדבר ולהקשיב היא תמיד טובה, אבל לא בכל המקרים היא עובדת. אפשר בהחלט להתייעץ עם בני משפחה העניין או עם גורם מטפל.
מעבר לפתרונות הקשורים בתקשורת בין אישית, גם לפתרונות האישיים, שנעשים בין אדם לעצמו, יש חשיבות מרובה. לכן חשוב לאמץ נקודת מבט רחבה. הנקודה החשובה ביותר היא שמטרת הטיפול בבן המשפחה היא להיטיב את הטיפול ואת איכות החיים שלו ולמערכת היחסים שלכם יש חשיבות מרובה. למעשה היא כל כך חשובה, שיש לה השפעה מהותית על מצב הרוח ומידת הרצון לשתף פעולה של שני הצדדים ומכאן גם על איכות הטיפול. לכן, מטרה לא פחות חשובה היא לשמור על מערכת יחסים טובה עד כמה שניתן ולדעת להתייחס לקושי ולקחת אותו בפרופורציה הנכונה, או נכון יותר בתוך ההקשר שלו.
זו אינה תגובה טבעית, להפך היא דורשת לא מעט תרגול. אבל בדיוק במצבים בהם יש נטייה לאבד את הסבלנות, זה הזמן לעצור ולהזכיר לעצמכם מנטלית שבעצם המטרה היא לא לריב, אלא לשתף פעולה. בתוך כל הרעש ובסופו של דבר, אינכם יריבים, אלא שני צדדים שמטרתם אחת. בדיוק כפי שלא פעם הורים נדרשים לאיפוק, גם הפעם מול ההורים – האיפוק נדרש. האיפוק הזה אינו מעיד על חולשה, להפך הוא מעיד על כוח ובסופו של דבר הוא משיג הרבה יותר, גם בהתנהלות וגם בשמירה על מערכת היחסים.
זו דרך אחת והיא לא בהכרח תעבוד עבור כולם, אבל המטרה היא לזכור שמערכת היחסים הזו, דווקא בתקופה שברירית כל כך, צריכה להיטיה עם הצדדים. בשלב הזה, המבוגר האחראי הוא בן המשפחה המטפל, הוא אינו נושא חלילה באשמה או באחריות, אבל הוא יכול לשנות את נקודת ההתייחסות למצב ולשפר משמעותית לא רק את הדברים, אלא גם את היכולת שלו לתפקד בתוך מציאות מורכבת, שנדרשים לה לא מעט כוחות.
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר