זקנה בצל השואה: זכויות שחשוב לדעת
יום השואה הבינלאומי מספק הזדמנות חשובה לדבר על הטיפול בבני משפחה קשישים שורדי שואה, מה צריך בן המשפחה המטפל לדעת על זכויות הטיפול המגיעות וכיצד למצות אותן.
יום הזיכרון הבינלאומי לשואה, המצוין מדי שנה מאז שנת 2006 בתאריך שחרור מחנה הריכוז אושוויץ, בעל חשיבות עצומה. מעבר למתן הכבוד לקורבנות השואה והפנמת הלקח מאחת התקופות האפלות בהיסטוריה האנושית, הוא גם תזכורת לכל 365 הימים בשנה בהם שורדי השואה מתמודדים עם זיכרונות העבר וזיכרון אהוביהם בשגרת חייהם, שהופכת מורכבת יותר עם הגיל ועוד יותר על רקע של קושי כלכלי. בעוד המודעות הציבורית עולה, המשמעות המעשית של זה על חיי השורדים היא מעטה באופן יחסי, למרות התגברות פעולותיהן של עמותות שונות בתחום. עיקר העומס מוטל על כתפי בני המשפחה המטפלים והופך משימה מורכבת ממילא למורכבת יותר. לכן חשוב למצוא דרכים לסייע לשורד השואה ולבני משפחתו ומטרת הכתבה לשרטט את אפשרויות הסיוע השונות.
קשיים עלולים לעלות ביתר שאת דווקא בתקופת הזקנה (צילום: getty images by Elva Etienne)
זקנה בצל זיכרון השואה
יכולת הסתגלות גבוהה, גורמים אישיותיים, מצב חברתי, היחס מהסביבה וסיבות נוספות הם מהגורמים העיקריים שאפשרו לשורדי שואה לשקם את חייהם, לבנות משפחות, לעסוק במקצוע ולקיים שגרת חיים. עם זאת, טראומה כמו השואה אינה נשארת בעבר, היא חלק נוכח, במידה כזו או אחרת, בחיי השורדים ומשפחותיהם. לעיתים ההתמודדות עם הטראומה עולה ביתר שאת דווקא בזקנה, תקופה שבמידה נתפשת כתקופה שיש בה מעין סיכום ורפלקציה. האובדנים שמאפיינים את התקופה, כמו אובדן יכולות, אובדן חברים ואהובים, או אובדן מעגלי חיברות, עשויים אף הם להיות טריגר להתמודדות, כמו גם ההבנה שהזמן שנותר להזכיר ולזכור מתקצר באופן טבעי. ההתמודדות יכולה להתבטא באופן נפשי ורגשי, למשל עצבות, מצב רוח ירוד, או פחדים/חששות וגם באופן פיזי.
חשוב להבין את הצרכים הספציפיים ואת ההתמודדות הכפולה, טראומת השואה שנמצאת ברקע ותהליך ההזדקנות. יש מעט דברים שיכולים לסייע, אבל תמיכה, גם מקצועית וגם חברתית, יש כדי לייצר שינוי עצום. חשוב שבן המשפחה המטפל יגייס קשב, סבלנות והכלה. אך, יש להביא בחשבון שהמצב לא פעם מאוד מורכב ולכן פניה לרופא המטפל, כמו גם לגורמים מקצועיים בתחום הנפש היא חיונית עבור בן המשפחה ואיכות חייו. מומלץ גם לפנות לשירותי הרווחה בעיריות, לחלקן מחלקות ייעודיות לטיפול בשורדי שואה, ולעמותות שונות (כמו עמותת עמך, או עמותת אלה) ולבחון אפשרות של תמיכה, גם בקבוצות תמיכה ייעודיות.
זכויות שורדי שואה
כדי לייצר סטנדרט קבוע, נקבעה הגדרה מקובלת לשורד שואה: "מי שחי תחת הכיבוש הנאצי בין השנים 1939 ל-1945, או שנאלץ לברוח מביתו וללא קשר למקום שהייתו בשואה או לקורות חייו. למי שעומד בקריטריון מוצע מידעון זכויות שמעדכנת הרשות לזכויות ניצולי השואה, על מנת לבחון התאמה לזכויות השונות. קיימים מספר גופים שמטפלים בזכויות שורדי השואה, אך הרשות לזכויות ניצולי השואה היא מוסד ממשלתי של מדינת ישראל כבר למעלה מ-70 שנים, ניתן לפנות אונליין כמו גם להגיע לסניפים בחיפה, בתל אביב או בירושלים, או בטלפון 5105*.
ישנן גמלאות שונות הניתנות לשורדי שואה בהתאם לקטגוריות שונות, כמו כן ישנם פיצויים חד פעמיים ופרטים נוספים ניתן להשיג ברשות. למיצוי הזכויות יש הסבר מפורט וטפסים להורדה באתר הרשות. ניתן גם לקבל סיוע משפטי בתביעות וערעורים מהאגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים, או בקליניקות שבאוניברסיטאות תל אביב ובר אילן ולעיתים גם דרך עמותות. חשוב לדעת שכרם של עורכי דין במקרה של טיפול בתביעות או בערעורים של שורדי שואה מוגבל בהתאם לחוק נכי רדיפות הנאצים. באתר כל זכות מפורטים סוגי התשלומים השונים והזכאויות, גם הזכאויות לשאירים.
כמו כן, שורדי השואה זכאים למגוון הטבות, למשל קניית תרופות, הנחה בארנונה, סיוע בדיור, הנחות בתשלומים למוסדות המדינה, 7 ימי הבראה שנתיים, החזר חלקי של מע"מ ומס קניה על שורה של מוצרים חשמליים, הנחה בתשלומים לספקיות טלוויזיה ואינטרנט ועוד. שורדי שואה גם זכאים לפטור מתשלום דמי כניסה למקומות ציבוריים, המספקים שירות לציבור ולרוב גם המלווה שלהם זכאי לפטור מתשלום זה, אם כי לא בכל מקום ותלוי בשירות הניתן – אבל כדאי להתעניין באופן פרטני עם המקום הציבורי הספציפי ולשאול על מדיניותם לגבי מלווה. בסיוע לשיפור איכות חייהם של השורדים פועלים פרויקטים, חלקם בסיוע ממשלתי, ועמותות שונים המתמחים באופן ספציפי בנושא מסוים, כמו מתן משקפי ראיה, סיוע בהנגשת המגורים, טיפול סוציאלי ועוד.
מקורות ששימשו להכנת כתבה זו:
אתר כל זכות, זכויות ניצולי שואה
אתר הרשות לזכויות ניצולי שואה של המשרד לשוויון חברתי
אתר הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד האוצר
אתר הקרן לרווחת נפגעי השואה
אתר מרכז מידע רעות, טבלת מיצוי זכויות
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר