5 שאלות נפוצות על דמנציה
2. להרבה מבוגרים יש סימני סניליות ושכחה, איך יודעים מתי לפנות לאבחון קוגניטיבי?
אין דבר כזה סניליות. יש שינויים קוגניטיביים המופיעים עם העלייה בגיל, אבל הסטריאוטיפ שזקנים הם סניליים היא שגויה מיסודה ומוכתמת בגילנות.
אם מורגש שינוי משמעותי בתפקוד היומיומי של יקיריכם, יש לפנות להערכה קוגניטיבית. במקרים בהם השינוי מהיר, ממש עניין של ימים, ייתכן שהבעיה היא דליריום. זהו מצב של בלבול זמני על רקע בעיה גופנית, כתוצאה מגורם כלשהו כמו: תופעת לוואי של תרופה, דלקת או זיהום בגוף, שינוי בהרכב אלקטרוליטים בדם ועוד. במקרה זה מתן מענה לבעיה הגופנית יביא לחזרה למצב קוגניטיבי שהיה לפני הבלבול. חשוב מאד לאבחן זאת כי זהו מצב הפיך.
אם השינוי בתפקוד הוא מתמשך, איטי וקצת מתעתע, לפעמים נדמה שכן ולפעמים נדמה שלא, או כל שינוי משמעותי בהתנהגות בהשוואה לעבר ללא סיבה חיצונית ברורה ויש צורך במעורבות הולכת וגוברת בחיי הזקן - אז כדאי לפנות לבירור מקיף.
דמנציה לרוב מופיעה כבעיות זיכרון, אבל לא רק. לעתים יופיעו שינויים בולטים בהתנהגות לפני שמבחינים בקושי בזיכרון. לעתים האדם עצמו ידווח שהוא מרגיש שיש שינוי ביכולות, גם אם הסביבה טרם שמה לב לכך. גם במצב זה כדאי לפנות להערכה. לעתים מאובחנת ירידה קוגניטיבית קלה (MCI) בטרם מאובחנת דמנציה.
בכל מצב של בלבול יש לפנות לבירור רפואי, ולא לפטור זאת כסניליות!
3. מצד אחד זוכרים ומצד שני מבולבלים – איך זה יכול להיות?
"אשתי קצת מבולבלת, לא זוכרת לקחת תרופות, חוזרת על שאלות הרבה פעמים, לפעמים מבקשת את אמא שלה, כבר לא מבשלת, ואני צריך להכין לה את הבגדים כל יום. הילדים שלי אומרים שיש לה אלצהיימר. אבל היא פותרת תשבצים כמו שתמיד היתה עושה, אפילו מילים שאני לא זוכר! איך יכול להיות שיש לה אלצהיימר וככה עושה תשבצים בלי בעיה?" שאלות מהסוג הזה בווריאציות שונות נשמעות תדיר על ידי בני משפחה של מתמודדים עם מחלות הדמנציה ולמרבה הפלא התשובה היא שזה בדיוק המצב.
הזיכרון האנושי הוא תפקוד מוחי מדהים ועדיין רב הנסתר על הגלוי בהבנה שלנו כיצד הוא פועל. יש יותר מ-100 סוגים של זיכרון, ולכל אדם יש סוגי זיכרון חזקים יותר ופחות. בתחילת דמנציה יש פגיעה בזיכרון לטווח קצר, בעוד זיכרון לטווח ארוך נפגע בשלבים מתקדמים יותר של דמנציה.
היכולת לזכור ביצוע משימות (למשל, נטילת תרופות או מה היה הדבר האחרות שעשיתי מתוך המתכון שאני מבשלת) הינו חלק מזיכרון לטווח קצר. על כן יש קשיים בביצוע משימות ודיסאוריינטציה לזמן (בקשה לבקר את אמה שנפטרה כבר). היכולת לשלוף מילים לתשבצים היא חלק מהזיכרון לטווח ארוך, שכאמור נפגע באופן שונה מזיכרון לטווח קצר. לצערנו, עם הזמן גם יכולת זו תצטמצם.
המוח אינו נפגע באופן אחיד בדמנציה. יש מגוון בסימפטומים בין אדם לאדם גם בשל השפעה של חוויות חיים שונות, מחלות רקע נוספות והרזרבה הקוגניטיבית האישית של כל אדם.
4. איך אפשר לשמור על סבלנות למרות הצורך לחזור שוב ושוב על אותן תשובות?
אחד הקשיים שחוזרים על עצמם בקרב בני משפחה מטפלים הוא הקושי בניהול שיחות. השיחות מתקצרות משמעותית והן חזרתיות באופיין. לא פעם בני משפחה מטפלים מתקשים להתמודד עם המצב הזה של לחזור שוב ושוב על אותן תשובות ומתקשים למצוא דרך נעימה להעביר יחד את הזמן.
דמנציה פוגעת מאד ביכולת להשתמש בשפה, וככל שהמחלה מתקדמת כך מצטמצמת היכולת להבין וליצור שפה. כדאי למצוא ערוצים חלופיים ליצירת קשר. ניתן לעשות זאת באמצעות פעילויות משותפות:
- הכנת מזון ביחד: לא לבחון את אמך אם היא עוד זוכרת כיצד לבשל מאכל מסוים, אלא להכין ביחד, כשאת מובילה ומאפשרת לה לעשות ככל שהיא יכולה.
- עבודת יד חד פעמית או מתמשכת: ציור או צביעה של תמונה, עיסת נייר, הכנת חרוזים מדס או בצק מלח, מגזרות נייר ועוד.
- העלאת זיכרונות משותפת באמצעות תמונות וסרטי שצלמתם בעבר
- התבוננות בחוברות ולדבר באופן קונקרטי על מה שרואים בתמונה
- משחקים משותפים: קלפים, דומינו, משחקי קופסה שונים
5. ומה לגבי טיפול תרופתי?
היום עם ההתקדמות המשמעותית שנעשתה בתחום הרפואה, לא פשוט לקבל את העובדה שעדיין לא קיימת תרופה לאלצהיימר או למחלות הדמנציה. עם הופעת התסמינים של אבדן זיכרון, כושר השיפוט וקשיים תפקודיים ניתן לנסות להיעזר בתרופות המועטות הקיימות כיום, אשר מוגבלות מאד ביכולתן להאט את התקדמות המחלה, ולרוב מלוות בתופעות לוואי לא נעימות. יש להתייעץ עם הרופא לגבי טיפול שעשוי להיות מתאים, גם בהתאם לשלב המחלה שבו ניתנה האבחנה. באופן כללי, כיום הגישה המקובלת היא לשאוף להמשיך את חיי האדם עם דמנציה בבית, בשילוב השתתפות במרכזי יום עם הפעלה מותאמת, התאמת הסביבה לצרכיו ותמיכה למטפלים משפחתיים.
רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותראתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר