סוגיית הנהיגה של מי שמאובחן עם דמנציה היא אחת המאבקים המורכבים הנעים בין הרצון לשמר עצמאות אישית ובין האחריות לביטחון האישי והציבורי. ד"ר דנה פאר מדברת על אחת הסוגיות הלא פשוטות בטיפול במתמודד עם דמנציה
דמנציה על כל גווניה היא קבוצת מחלות מתעתעות, קצב ההתפתחות של המחלה שונה מאדם לאדם וגם היקף הפגיעה. כשמדובר בדמנציה ונהיגה מתעוררות לא מעט שאלות ובצדק. מחד בשלביה המוקדמים איסור נהיגה עשוי שלא להיות מוצדק, מאידך הגבולות לעיתים מטשטשים ובמקרה של טעות התוצאות יכולות להיות הרות אסון. ההחלטה על הפסקת נהיגה עלולה להיות אחת ההחלטות הקשות והמלחיצות ביותר לאנשים עם דמנציה ובני משפחתם. למעשה זהו מעין מאבק בין שמירה על עצמאות אישית לבין שמירה על בטחון אישי וציבורי.
מה הנוהל?
על פי נהלי משרד הבריאות על רופאים מוטלת חובת הדיווח למכון הרפואי לבטיחות בדרכים על אדם "מאובחן עם מחלה או מצב בריאות שסבור הרופא כי אותו אדם עלול בנהיגתו לסכן את עצמו / או את זולתו מחמת אותה מחלה /בריאותי מצב" (חוזר מנכ"ל 35/09, מאוגוסט 2009). דמנציה היא אחת המחלות הכלולות ברשימת המחלות בנוהל ובשל כל הסיבות הנכונות. על פי נתונים סטטיסטיים נהגים המתמודדים עם דמנציה צפויים לפי 2.5 ויותר תאונות מאנשים ללא דמנציה באותה קבוצת גיל. עם זאת חשוב להבין שקבלת אבחנה של דמנציה לא פוסלת אוטומטית אדם מלנהוג.
להפסקת הנהיגה יש השפעה שלילית ועצומה על תחושת העצמאות Getty Images: Willowpix
איך יודעים מתי צריך להפסיק לנהוג?
דמנציה גורמת בעיקר לאובדן זיכרון אך יש לה השפעות שליליות על היכולות הקוגניטיביות שחשובות לנהיגה: העברת קשב מגירוי לגירוי, פתרון בעיות, התמצאות, הבנה טובה של כללי התנועה ותמרורים, זיכרון טוב ויכולת שיפוט תקינה (גם בנוגע למגבלות אישיות), שיפוט ומהירות תגובה למכשולים בכביש.
איך יודעים שצריך להפסיק לנהוג? תשאלו את עצמכם: האם יקירכם עוד מסוגל לנהוג מבלי לסכן את עצמו או מישהו אחר בכביש או מישהו אחר הנוסע איתו ברכב? אם התשובה לשאלה זו אינה "כן" בטוח וברור- זהו סימן שהגיע הזמן לוותר על הנהיגה ולחשוב על חלופות לנהיגה.
גבולות הנהיגה אצל המתמודדים עם דמנציה
פעמים רבות בני משפחה מטפלים מאפשרים לאדם עם דמנציה להמשיך לנהוג גם כאשר הם חושבים שזה לא בטוח. זה קורה בשל מגוון סיבות, כגון: חוששים מתגובת כעס או שלא רוצים לפגוע ברגשותיו, רגשות אשמה או אי נוחות שהם מגבילים את העצמאות שלו, חשש מה יחשבו אנשים אחרים, מחסור במידע כיצד להחליט מתי הנהיגה בעייתית והיעדר תמיכה מבני משפחה אחרים לדון נושא או לנקוט בצעדים מעשיים.
בשלבי אמצע והלאה של דמנציה אין לאפשר לאנשים עם דמנציה לנהוג כלל. כיצד ניתן לזהות שאדם נמצא בשלב אמצע? כאשר האדם חווה קשיים קוגניטיביים הגורמים לאובדן יכולת לבצע עצמאית שתיים או יותר מפעולות יום יומיות אינסטרומנטליות, כמו: ניהול כספים, שימוש בטלפון, קניות, בישול, שטיפת כלים, נטילת תרופות, ועוד, או אובדן יכולת לבצע פעולה של טיפול יום יומי בסיסי, כמו: אכילה, לבוש, רחצה, ניידות ושימוש בשירותים.
אין דרך קלה לבקש מאדם לוותר על הנהיגה בעקבות ירידה תפקודית Getty Images: Liderina
מה אפשר לעשות כשחושבים שאדם עם דמנציה כבר אינו כשיר לנהוג, והוא מסרב להפסיק?
במקרה כזה מומלץ להיעזר באנשי מקצוע, לדוגמה הרופא המטפל,ולבקש שיבדוק אם האדם עם דמנציה עוד כשיר לנהוג (כדאי לחזור על הערכה זו מדי 3 חודשים עד להחלטה שאינו כשיר לנהוג עוד). אם וכאשר הרופא מוצא שאינו כשיר עוד, ייתכן ויהיה צורך במציאת דרכים יצירתיות בכדי להביא להפסקת הנהיגה. לדוגמה, לסמכות של רופא יש השפעה גדולה על רוב האנשים, והוא יכול לרשום "מרשם" להפסקת נהיגה. במידה והאדם אינו מקבל את הדין ממשיך לנהוג, על בני המשפחה המטפלים לעשות צעדים שישמרו על ביטחונו של האדם, גם בהתייחס להשלכות משפטיות וכספיות. צריך לחשוב על האישיות והיכולות של האדם עם דמנציה, על בני המשפחה המטפלים המעורבים, על הסביבה בה הוא חי ועוד. אין דרך אחת נכונה להתמודד עם הפסקת נהיגה בדמנציה, ואין דרך קלה לעשות זאת.
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר