כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?
המלצות מדרגה ראשונה:
1. פעילות גופנית אירובית: מינימום 150 דקות בשבוע של פעילות אירובית בעצימות בינונית-גבוהה (הליכה, ריקודי עם, ריקודי זוגות) או מינימום 75 דקות בשבוע של פעילות אירובית בעצימות גבוהה (ריצה, רכיבה על אופניים). מומלץ לשלב בנוסף אימונים המחזקים שרירים ובונים עצם, אולם בהתייחס ליכולת קוגניטיבית יש יתרון לפעילות אירובית.
2. הפסקת עישון או הימנעות מעישון (פעיל או סביל).
המלצות מדרגה שניה:
3. תזונה: ככלל הארגון ממליץ לכל אדם בוגר לאמץ משטר תזונה בריא. מכל סוגי התזונה שנבדקו ברחבי העולם, נמצאו ראיות התומכות באימוץ תזונה ים-תיכונית. מומלץ להיוועץ עם תזונאי/ת מוסמך/כת ליצירת תזונה מותאמת אישית המבוססת על עקרונות התזונה הים-תיכונית. אין המלצה לנטילת תוסף מזון מסוים למניעת הידרדרות קוגניטיבית ולא נמצאו ראיות לנטילת תוספים של ויטמין B, E, PUFA או מולטי-ויטמין.
4. צמצום צריכת אלכוהול: מומלץ לצרוך פחות מ-21 יחידות בשבוע (כ-210 מ"ל).
המלצה מדרגה שלישית:
5. אימון קוגניטיבי: גרייה קוגניטיבית או אימון קוגניטיבי אינם מוגדרים בבירור ולא נמצאו ראיות התומכות בשימוש באמצעים ספציפיים לצורך כך. ככלל, ניתן לומר שגירוי קוגניטיבי אפקטיבי הוא פעילות הדורשת מהאדם להשקיע זמן, אנרגיה ומאמץ קוגניטיבי לצורך ביצוע. על כל אדם לאתר ולבחור פעילות המהווה עבורו אתגר אישי ואין פעילות מסוימת שיש לה ערך משמעותי עבור כולם.
6. השתתפות חברתית: הראיות בנושא זה הן מוגבלות מאד. לא ברור אם בידוד חברתי הוא גורם תורם להידרדרות קוגניטיבית או תוצר של ההידרדרות הקוגניטיבית. באופן כללי עולה הרושם שמעורבות חברתית היא ערך תורם חיובי, אך הנושא עדיין נבדק.
7. משקל גוף: לא נמצאו ראיות התומכות בקשר ישיר בין משקל גוף גבוה לבין הידרדרות קוגניטיבית. יש ראיות התומכות בין ירידה במשקל גוף ובין שיפור יכולות קוגניטיביות, גם על רקע עלייה בפעילות גופנית הנלווית לירידה במשקל הגוף.
בנוסף לכל האמור לעיל, במאמר ב"לנסט" מציינים החוקרים שיש השפעה של שינה על הסיכון לדמנציה. נמצא שיש סיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית ודמנציה כאשר ישנים פחות מ-5 שעות בלילה, או לחלופין ישנים באופן קבוע שינה הנמשכת יותר מ-10 שעות.
אורח חיים בריא והוליסטי, שכולל לא רק פעילות גופנית מותאמת (המשלבת פעילות אירובית), אכילה מאוזנת בדגש על תפריט ים-תיכוני ושינה, אלא גם אימון מוחי ופעילות חברתית, הוא הדרך היעילה ביותר לצמצם את הסיכון למחלות הדמנציה ולחיות חיים עד כמה שניתן בריאים, זה אולי לא פתרון קסם, אבל בהחלט משהו שניתן לראותו כחיובי. במצב בו עדיין אין ביכולתנו למנוע לחלוטין, לרפא או לעצור את מחלות הדמנציה, בכל זאת יש לנו דרכים טובות, טבעיות וקלות יחסית ליישום כדי לצמצם את הסיכון לפתחה. בעיניי זו בשורה חשובה לבני משפחה מטפלים שלהם היכולת להשפיע מהותית על אורח החיים של יקירם.
רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותראתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר