מעקב תרופות: מה חשוב שבן המשפחה ידע בחשיפה לתרופה בפעם הראשונה

Getty Images: DjelicS

שימוש בטוח בתרופות מתחיל בידיעה מה התרופה אמורה לעשות, הבנה של הוראות הנטילה ובדיקה של התנגשות בין תרופתית. ד"ר ורדית קלמרו, רוקחת קלינית ומומחית בטיפול תרופתי מסבירה מה חשוב לדעת

אנשים מבוגרים לא פעם לוקחים לא מעט תרופות מרשם ותוספי מזון כדי להתמודד עם מצבים רפואיים שונים כדבר שבשגרה. תרופות נועדו לשפר את איכות החיים של המטופל, אבל אם ניקח אותן באופן שגוי, במינון לא נכון, או אם נאחסן אותן באופן לא מותאם, הן עשויות לחטוא למטרה שלהן. זו הסיבה שמעקב מושכל אחר השפעת התרופות בכל גיל הוא חיוני והוא אחת המשימות החשובות שממלא בן המשפחה המטפל.

מעבר לעובדה שחשוב לשמור על מעקב תרופות (אני ממליצה לנהל גיליון נתונים, או טבלה, הכולל לפחות את הנתונים הבאים לגבי כל תרופה או תוסף שההורה נוטל: שם התרופה, תאריך התחלת הטיפול, מינון, לשם מה נתנה התרופה, מי הרופא הרושם, תיאור התרופה: צורה וצבע, הוראות נטילה, זמן נטילת התרופה, תגובה לטיפול), חשוב מאוד להבין את כל הפרטים לגבי כל תרופה חדשה שמצטרפת ולא רק לסמוך על הרופא. הרופא אמנם יודע מה הוא עושה, אבל למרות זאת גם אתם, כבני משפחה מטפלים, צריכים לדעת.

מדוע חשוב להבין כיצד פועלת כל תרופה?

בעבודתי אני נתקלת לא פעם בסיפורים מהחיים שממחישים לי עד כמה חשוב להבין את פעילותה של התרופה על כל ההיבטים. ממש לאחרונה טיפלתי באישה בת 65 שמתמודדת עם מחלת ריאות שקיבלה מרשם למשאף חדש. היא קנתה את המרשם והשתמשה בו כל בוקר, כמו שעון, בהתאם להוראות הרופא. כשהגיעה לביקורת אחרי 3 חודשים, הרופא שם לב שהמצב הנשימתי שלה לא השתפר. בבירור התגלה שאמנם היא השתמשה במשאף כל בוקר, אבל הטיפול לא היה יעיל, כי  המשאף החדש דורש הכנסת קפסולה עם חומר פעיל לתוך המשאף לפני השאיפה. המטופלת לא קיבלה הנחיות או לא הבינה או לא קראה את הוראות השימוש ובמשך שלושה חודשים השתמשה במשאף מבלי לקחת את התרופה עצמה.

אני רואה את זה יומיום, למשל מתן תרופה בהזרקה, כמו אינסולין, לחולי סוכרת חייב להינתן עם קביעת תור להדרכת אחות סוכרת. מי שיקצר זמנים וילך רק לבית המרקחת, מבלי לקבל הנחיות ברורות, עשוי בהעדר הוראות להזריק בצורה לא נכונה, למשל לאותו מקום, מה שעלול לייצר מצב בעור שיפגע ביעילות התרופה.

זה קריטי שנבין: תרופה פותחה ונחקרה שנים וניתנת בצורה מסוימת כדי להגיע לאתר המטרה להשגת יעילות מרבית: לדוגמא הריאות במקרה של מחלות נשימה, או המוח במקרה של מצב רוח. הדרך להבין עוברת דרך ייעוץ של אנשי הצוות הרב מקצועי (למשל במחלות כאב, אונקולוגיה, מחלות ריאה, סוכרת, לב ועוד), כלומר לא רק רופאים, גם אחיות ורוקחים.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

לא לחשוש לשאול את הרופא את כל השאלות, להפך זה חשוב גם לרופא Getty Images: alvarez


מה עושים כשמקבלים תרופה חדשה?

עם קבלת מרשם לתרופה חדשה מהרופא, אני ממליצה לשאול סט נושאים ושאלות שיש לעבור עליהם עם הרופא:

  • תרופות נוספות: במקרה שיש תרופות אחרות שהמטופל מקבל, צריך לציין בפני הרופא את כל התרופות ותוספי המזון שניטלים על ידי המטופל. אנחנו לרוב מניחים שהרופא רואה הכל במחשב.

  • עדכון: לעדכן את הרופא בכל ההיסטוריה של תגובות לתרופות של המטופל שאתם זוכרים (לכן כל כך חשוב מעקב התרופות): פריחה, התנפחות שפתיים, אלרגיה או תופעות לוואי אחרות, מתרופות. חשוב להגיד את זה לרופא, לציין מראש ולכן תמיד כדאי שיהיה מעקב תרופות מסודר כי לא תמיד לרופא יש גישה לכל מה שכתוב בתיק הרפואי. בעיקר במקרה של רופאים מומחים שלא במסגרת הקופה.

  • שאלות לגבי התרופה הספציפית:
    • לבדוק לא רק התנגשות אפשרית בין תרופות, אלא את פיזור התרופות במשך היום.
    • לשאול מה הסיבה לתוספת התרופתית ולאיזו מטרה התרופה משמשת
    • להבין את הוראות נטילת התרופה: אופן נטילת התרופה חשוב כדי לאפשר את הצלחת מטרתה של התרופה. חשוב להכין את ההוראות, למשל: לפני/אחרי האוכל, עם או בלי תרופות נוספות, בבוקר או בערב וכו'. במקרים של תרופות שאינן כדור, למשל: אינהלציה, מזרק, טיפות וכו', יש להבין את ההוראות ולוודא עם הרופא.
    • לשאול מה אמורים להרגיש, אם בכלל, עם נטילת התרופה.
    • לשאול מהו המדד להצלחת התרופה: איך ניתן לדעת שהתרופה עשתה את העבודה? האם יורגש שיפור ותוך כמה זמן? למשל תרופות ללחץ דם וסוכר ישפיעו מהר, תרופות למצבי רוח משפיעות לאט יותר.
    • לשאול מה המדד לדברים לא תקינים: האם צפויות תופעות לוואי ואם כן אילו, על מה התרופה עשויה להשפיע בנוסף, למשל שינה או בטן וכיו"ב. הרופא לא ירשום תרופה מבלי לשקול תועלת מול סיכון, שכן בחירת התרופה נועדה לשפר את המצב הרפואי. אבל הרופא לא יכול לצפות את כל התופעות, אלא רק את השכיחות שבהן. עם תחילת הטיפול, לפחות בשבועיים הראשונים, כדאי להיות עם יד על הדופק לשים לב לכל דבר וכמובן אם מבחינים בשינוי כלשהו יש לפנות לרופא.
אחסון התרופה חשוב מאוד ליעילות התרופה לכן יש להקפיד על ההוראות Getty Images: smartstock

  • אחסון: לשאול כיצד לאחסן את התרופה בבית המטופל לפני השימוש ובעת השימוש. אחסון התרופה באופן מיטבי חיוני ליעילות התרופה ולתגובה גופנית טובה לתרופה. להבין כמה זמן התרופה מחזיקה מעמד אם משאירים תרופה שצריכה קירור, למשל מזרק סוכרת, בחוץ, או כמה זמן נשמרת תמיסת אינהלציה במקרר אחרי פתיחה. מומלץ לכתוב את תאריך הפתיחה על הקופסא.

  • לצפות בעיות: כשההורה אינו עצמאי עשויות להתעורר בעיות אובייקטיביות במתן התרופה, למשל מתן טיפות עיניים לחולי פרקינסון, או משאף מבלי שמישהו הדריך איך להשתמש, לכן חשוב להעלות בעיות אפשריות מול הרופא ולבחון עוד סוגי טיפול אם ניתן או דרכים יעילות למתן התרופה.
  • אפקטיביות התרופה בגיל המבוגר: משום שמדובר באנשים מבוגרים, כדאי לשאול האם יש מידע על שימוש בתרופה הזו לאנשים בגיל הזה משום שחלק מהמערכות החיוניות עובדות פחות אפקטיבי וחשוב להבין אם המינון מותאם.
  • התחלה הדרגתית: כדאי לבדוק אם צריך להתחיל בהדרגה במינונים קטנים ולשאול את הרופא מפורשות.

דבר נוסף שאני ממליצה עם קבלת תרופה ראשונה היא לדבר עם הרוקח בבית המרקחת. אני ממליצה להביא אם ניתן את ההורה. בתי המרקחת לא פעם מאוד עמוסים, אבל כדאי לבחור שעות פחות עמוסות כדי שהרוקח יוכל לתת את מלוא תשומת הלב ולהדריך אתכם. השיחה הזו יכולה לסייע לחדד את הוראות הטיפול ולהיטיב משמעותית את יעילות התרופה – ולעיתים, אפילו להציל חיים.

רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ