להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

דמנציה דורשת את התאמת הבית ליצירת סביבה עד כמה שיותר בטוחה בבית
Getty Images: Cavan Images

התמודדות של בן משפחה עם דמנציה, מחייבת גם התאמת את הבית משום שלסידור המרחב השפעה ישירה על התנהלותו של יקירכם ושלכם. הד"ר דנה פאר, גרונטולוגית ומומחית לטיפול במתמודדים עם דמנציה, עם הנקודות שחשוב שבן המשפחה המטפל יכיר

ככל שהדמנציה מתקדמת, כך מתרחשים שינויים נלווים בעיבוד המידע המגיע מהחושים, כמו גם שינויים בשיפוט ובהתמודדות עם מצבי סכנה. זה מביא עמו לא מעט קשיים, את חלקם ניתן למנוע בהקדשת מחשבה להתאמת הסביבה המיידית, כלומר הבית. זאת אומרת שבבית של אדם עם דמנציה יש צורך לערוך שינויים והתאמות לסביבה הפיזית, כדי להקל על המתמודד עם דמנציה ולצמצם סיכונים מיותרים.

זה לא סוד שהתאמת הבית נדרשת בכלל עם הגיל למשל למניעת נפילות, או במקרה של מוגבלות שמתעוררת. עם זאת, דמנציה דורשת התייחסות לנושאים נוספים. בטור הזה כינסתי בקצרה נושאים שחשוב שבני המשפחה יתייחסו אליהם. לא פעם קל לא לשים לב לזה, בתוך השתלשלות העניינים שלרוב היא מהירה ואינטנסיבית. לכן המטרה של הטור, היא לפתוח קווי מחשבה שמטרתם למצוא את הדרכים להגן על יקירכם במקום הכי בטוח – בבית.

יצירת מרחב מסודר ונטול מכשולים מסייעת לצמצום סיכונים ולשמירה על הסדר וההתמצאות בתוך הבית Getty Images: Westend61

 
הפגיעה ביכולת השיפוט מחייבת התייחסות למקורות סכנה

השינוי ביכולת השיפוט של אדם עם דמנציה ביחס למצבי סכנה משתנה בשלב מוקדם יחסית ועמו גם היכולת להתמודד באופן מותאם ומושכל. לכן, חשוב להרחיק סכנות, למשל בהתייחס לנשק שמוחזק בבית, יש לאחסן את הנשק בכספת או למסור נשק למשטרה מיד עם החשד הראשון שיש שינוי קוגניטיבי! בכלל כל כלי נשק הופך למסוכן יותר עבור מתמודד עם דמנציה, מכיוון שכלי נשק דורש שיקול דעת, ברור שאין להשאיר לפתחם כלי נשק, גם אם בעבר היו מיומנים.

שריפה בבית עלולה לעורר פאניקה בכל אחד וזו בתורה עלולה לפגום ביכולת לתפקד באופן המתאים ביותר. הסכנה מוגברת מן הסתם אצל בני אדם שבמוחם מתרחשים שינויים ניווניים. על כן, בבית של אדם עם דמנציה המעשן (גם אם זה רק במרפסת בינתיים) חשוב מאד להתקין גלאי עשן בסלון ובחדר השינה. במצב חירום, ההתרעה של גלאי עשן עשויה להיות קריטית. מומלץ ללוות אותם כאשר הם יוצאים לעשן. אם הם עדיין עובדים במטבח חשוב לשמור על אמצעי זהירות, לשקול להתקין גם שם גלאי ובעיקר להשתדל לא לתת לו להיות במטבח ללא ליווי, בוודאי ככל שהדמנציה מתקדמת, אם כי אז הוא עלול לאבד את המוטיבציה לפעילות מעצמו.

על מה יש לחשוב כדי לייצר בית בטוח?

המטרה החשובה ביותר של התאמת הסביבה הביתית היא יצירת סביבה בטיחותית. חשוב לקחת בחשבון ששינויים בסביבה הפיזית יכולים להשפיע על התנהגויות ותפקוד של האדם עם דמנציה ולכן יש לחשוב בכובד ראש לפני שינויים ולפעול באופן מחושב, כך שנעשים רק השינויים ההכרחיים בהחלט אפשר ורצוי להתייעץ.

ההמלצות השונות ליצירת סביבה בטיחותית בבית מתאימות גם למצב של דמנציה, ביניהן:

  • להימנע משטיחים על הרצפה (כל גודל של שטיח מהווה גורם סיכון)
  • לבדוק שיש תאורה רבה בכל מקום בבית
  • להתקין ידיות אחיזה במקלחון ובשירותים
  • להשתמש במשטחים למניעת החלקה במקלחון (בפנים ובחוץ)
  • תאורת לילה בחדר השינה ובשירותים
  • הסרת מכשולים על הרצפה: ערמות ספרים/ עיתונים, עציצים, פסלים, כבלים ורהיטים מיותרים
  • סימון שפת מדרגה בטייפ צבעוני
מאחזים בחדר האמבטיה חיוניים בכלל בגיל המבוגר ובפרט עבור המתמודדים עם דמנציה Getty Images: Sasirin Pamai / EyeEm)

עיבוד המידע המשתנה יכול לייצר בלבול, שעם מעט מחשבה יכול להימנע

ידוע שבדמנציה חלים שינויים בתפיסה חזותית וזאת ללא קשר ליכולת הראייה עצמה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שעיבוד המידע החזותי מתרחש במוח ולא בעיניים. שינוי מוחי מסוג זה עלול להתבטא בפירוש שגוי של מה שהאדם רואה בסביבתו. למשל, אדם עם דמנציה עלול לראות במעיל המונח על גב כיסא כאדם יושב. ישנן מספר פעולות שיכולות לסייע במניעת בלבול.

התאמות אפשריות שיש לבצע בהתאם למצבו של בן המשפחה המתמודד עם דמנציה:

  • להדגיש מתגי תאורה: כך שיהיה קל לאתר את המתג (הלבן) על רקע הקיר (הלבן) - אפשר לצבוע את המתג או להדביק טייפ צבעוני מסביב למסגרת.
  • להשתמש במגבות ובמצעים בצבעים כהים אחידים, ללא דוגמאות (פסים, נקודות, כוכבים וכד'). הדוגמה עלולה להתפרש ככתם או לכלוך או ג'וק. כך שהאדם עם דמנציה יימנע מלהשתמש במוצר או יעסוק זמן רב בניסיונות "לנקות" את המוצר.
  • להשתמש בכלי אוכל צבעוניים, שניתן להבחין בהם בקלות על רקע משטח האכילה. מחקרים מראים ששימוש בצלחת בצבע כהה מגדיל את כמות האוכל שאדם עם דמנציה צורך.
  • להשתמש בתכשיר אחד רב תכליתי במקלחת, כך שלא נדרש זיהוי מהו שמפו או סבון או מרכך וכיו"ב.
  • להחליף את מושב האסלה הלבן למושב אסלה בצבע כהה. שינוי קל זה עשוי להקל על האדם עם דמנציה לאתר בקלות את האסלה בחדר השירותים ולכוון לעשיית צרכים במקום המתאים.
  • להתאים את כמות ואופי חפצי הקישוט ברחבי הבית. לדוגמה, אין לקשט עם חפצים הדומים לאוכל (פירות או ירקות מלאכותיים, סוכריות מזכוכית וכד').
  • יש מצבים שבהם האדם עם דמנציה מתקשה לזהות את דמותו במראה. במצב זה, כדאי להסיר או להסתיר את המראות.

קיים מגוון רחב של התאמות סביבתיות נוספות שניתן לבצע במטרה לצמצם סיכונים, למנוע אתגרי התנהגות ולשמר את התפקוד של האדם עם דמנציה בבית. רוב השינויים וההתאמות הללו אינם כרוכים ברכישה של מוצרים יקרים, או בהוצאות כספיות משמעותיות, אלא בהתאמת אופן החשיבה של המטפלים והבנת האינטראקציה בין הסביבה לאדם. על כן, עבור כל אדם יהיו התאמות אישיות רלוונטיות לסביבה ולהתנהגויות שלו. חשוב להיות ערים לכך לאינטראקציה זו, משום שלעתים השינוי הסביבתי ימנע צורך בשימוש בתרופות הרגעה או יתמוך בהמשך תפקוד עצמאי, גם אם חלקי, של האדם עם דמנציה.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק


  

רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

להרגיש, להתמודד, לקבל: להיות בן משפחה מטפל בחגים

להרגיש, להתמודד, לקבל: להיות בן משפחה מטפל בחגים

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ