דור הסנדוויץ'

Getty Images: Ababsolutum

היו לכם תכניות אחרות לגמרי לתקופת הפנסיה, אבל מצאתם את עצמכם מטפלים במקביל בהורים מבוגרים, בילדים והנכדים? מה המשמעות של זה? נועם ליפשיץ טילינגר, גרונטולוג בעמותת Caregivers Israel, מסביר מה חשוב לדעת על דור הסנדוויץ' ואיך אפשר לעבור את זה בשלום.

דור הסנדוויץ' הוא תופעה של העשרים שנים האחרונות, שנובעת מעליה בתוחלת החיים ובאיכות החיים, ומגדירה דור של אנשים בגיל ממוצע שבין 60 ל-70 שלמעשה תומכים בשלושה דורות - הורים מבוגרים, ילדים בוגרים ונכדים צעירים. הם לא בוחרים בתפקיד אבל לוקחים אותו באופן טבעי ובמידה מסוימת זה אפילו מצופה מהם.

החיים המודרניים יצרו בקרב כל שכבות הגיל במשפחה ציפייה ייחודית מדור הסנדוויץ': להורים המבוגרים ברור שהילדים יטפלו בהם, ואילו להורים הצעירים ברור שהוריהם יסייעו להם ולילדיהם. כלומר הטיפול דו כיווני -  כלפי הדור שלמעלה והדורות שלמטה. חשוב להבין שלא רק ציפיות גבוהות מאוד משחקות כאן תפקיד, אלא גם פרמטרים כלכליים, פיזיים ואחרים אשר לא תמיד מאפשרים מהציפייה הזו להתקיים במלואה.

להיות דור סנדוויץ'

התפקיד של סבתא וסבא נלקח כמובן מאליו בעידן בו ההורים הצעירים עסוקים בבניית קריירה, ובישראל תופעה זו בולטת במיוחד לרוב בדגש על הסבתא. זאת אומרת שאנשים שחלקם עדיין עובדים, בעלי חיים פרטיים, נדרשים למלא תפקיד חיוני בחיי נכדיהם (שאגב לא תמיד הם ששים למלא), ועשויים גם לתמוך כלכלית בילדיהם. הדברים רק מסתבכים כאשר גם הוריהם המבוגרים נדרשים לטיפול אינטנסיבי יותר.

הטיפול בהורים נראה מובן מאליו ולרוב "נקפוץ ראש" לתוך הסיטואציה וזה לגיטימי וטבעי. אך במקרה והטיפול הופך לארוך טווח הוא עלול לגזול משאבים רבים. לאור ריבוי תפקידי דור הסנדוויץ', הדרישות המופנות כלפיהם לעיתים מתנגשות, או יוצרות לחץ בלתי אפשרי, ובכל מקרה, ללא תכנון נכון זהו מתכון לשחיקה.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

סבא, נכד, נין – בכולם אמור דור הסנדוויץ' לתמוך
סבא, נכד, נין – בכולם אמור דור הסנדוויץ' לתמוך Getty Images: Anchiy

בין הפטיש לסדן

בתוך הסיטואציה המלחיצה ממילא הזו שכל הזמן מייצרת משימות, נמצאים גם הילדים והנכדים, שעשויים להרגיש נפגעים מהמצב האינטנסיבי. כלומר נוצרת מסכת לחצים ומי שנמצא במלחציים הוא דור הסנדוויץ', שבעצמו כבר איננו כל כך צעיר. דור הסנדוויץ' גם לא בהכרח מבוסס מבחינה כלכלית. מכיוון שבעבר מעסיקים לא חויבו בחיסכון לפנסיה, חלק מדור הסנדוויץ' מגיע לגיל השלישי ללא פנסיה, ובמקרים לא מעטים מתקיימים מהקצבאות השונות בלבד (בעיקר קצבת זקנה). מכאן שלעיתים זו סוגיה כלכלית לא פשוטה שגורמת ללחצים אדירים. מקורות ההכנסה של דור הסנדוויץ' לא גדלים עם הזמן (אך ההוצאות עולות, בעיקר הרפואיות) והנושא הכלכלי קובע במידה רבה את איכות החיים.

אז איך מתמודדים?

שלב ראשון: שלב מסיכת החמצן – ניקח דוגמה המוכרת לכולנו, כמו שבמטוס נדרש המלווה המבוגר לשים לעצמו מסיכת חמצן לפני אלה התלויים בו, זה גם מה שצריך לעשות ה-Caregiver בן דור הסנדוויץ' - להבין  את התפקיד הייחודי שלו ולזכור שעם כל האהבה והרצון הטוב, עליו לטפל בעצמו קודם כל, ורק לאחר מכן בבני משפחתו. במילים פשוטות: עליו לדאוג לתנאי מחיה סבירים עבורו, ולא לחסוך מעצמו כדי לטפל, או לעזור, לבני משפחתו. זה נכון מכל הבחינות: חלוקת זמן, כסף, השקעה בתחביבים ובכל שאר הדברים המרכיבים את חייו.

שלב שני: שלב התכנון - תכנון טוב יותר יקל על המצב. צריך להבין מהם מקורות המימון, איך לחלק נכון את הזמן, ליצור סדר עדיפויות נוח ולבחון איזה סוג של עזרה ניתן להשיג ומאיפה. דגש חשוב: הציפיות שיש מדור הסנדוויץ' הן כמעט בלתי אפשריות, אך ככל שחייהם יהיו מתוכננים יותר, כך הם יעברו אותו בצורה טובה יותר. ככל שדור הסנדוויץ' יוכל לקבל יותר הכוונה, ידע ועזרה, הוא יוכל להתמודד עם המצב בצורה נינוחה יותר.

שלב שלישי: פניה לייעוץ - כדאי לפנות לעזרה, כי למרות שאנחנו בטוחים שאנחנו יכולים לעשות הכל, אף אחד מאתנו הוא לא סופרמן. לדור הסנדוויץ' תפקידים רבים, וחשוב להיעזר.

שלב רביעי: יישום של כל הנ"ל בחיי היום-יום - עכשיו, לוקחים את כל הידע הזה וחיים לפיו. לא מדובר במשימה קלה, ישנן ציפיות רבות, ולעיתים דור הסנדוויץ' עלול לאכזב את בני משפחתו עם חוסר פניות (לגיטימי). אך ברגישות ובנחישות, זה אפשרי, ובסופו של דבר, כולם ייהנו ממנו יותר. 

במי להיעזר?

המשפחה היא בהחלט מקור תמיכה חשוב, אלא שלעיתים קשה מאוד לנהל את המצב בתוכה ואדם חיצוני יכול לסייע גם בקבלת החלטות שקולה וגם בגיוס ההסכמה המשפחתית לתהליך. ניתן לפנות למגוון רחב של אנשים חיצוניים:

  • עובדים סוציאליים- ניתן לפנות למחלקה לשירותים חברתיים באזור המגורים שלכם, למחלקה האחראית על אזרחים ותיקים.
  • אנשי מקצוע פרטיים – גרונטולוגים, רופאים, עורכי דין, יועצים כלכליים, מטפלים פרה-רפואיים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים- כל אלה יכולים לעזור בתחומי הבירוקרטיה והתמיכה הרגשית.
  • עמותות - קיימות עמותות הפועלות בתחומים שונים, ויש בהן, עפ"י רוב, אנשי מקצוע ומתנדבים שישמחו להקשיב ולסייע בתחומם.
  • רופא המשפחה - פונקציה מאוד חשובה. רופא המשפחה הוא מנהל הטיפול הרפואי. אם הוא טוב ופרו-אקטיבי ביכולתו להקל ולסייע. אם אינכם חשים כך כלפי רופא המשפחה שלכם זכותכם להחליפו, לכן פנו בעניין זה למנהל/ת המרפאה. 
רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ