לתמוך ביחד

Getty Images: SDI Productions

קבוצות תמיכה הן אפשרות אפקטיבית שביכולתה להקל על בן המשפחה המטפל ולכן כדאי לשקול אותה ברצינות. מיכל גולדברג עם כל מה שצריך לדעת על קבוצות תמיכה, איך יודעים אם זה מתאים וכיצד להפיק מהן את המרב

לא פעם כשיוצאות מפי המילים "קבוצת תמיכה" התגובה המידית תהיה שלילית והסיבה לכך אינה שזה כלי לא יעיל, אלא בעיקר משום שלא הרבה יודעים עד כמה השפעתן של קבוצות תמיכה יכולה להיות חיובית. אם נחשוב על זה, אדם באופן טבעי מחפש הזדהות, אנחנו מדגישים את חשיבות המכנה המשותף ולמעשה זה הבסיס עליו מושתתת קבוצת תמיכה והיא התשובה המידית והפשוטה ביותר להפגת אחת התחושות השכיחות והכואבות בתפקיד בן המשפחה המטפל – תחושת הבדידות.

קבוצת תמיכה לבני משפחה היא כלי טיפולי שמה שעומד מאחוריו הוא יצירת מסגרת משותפת לשיתוף, לחיזוק, לשיפור יכולת ההתמודדות עם תפקיד בן המשפחה שלקחנו על עצמנו ובעצם מעולם לא התכוננו אליו. היא מאפשרת יצירה של רשת תומכת שגם מעניקה כלים פרקטיים להתמודדות וגם מהווה מקור לפריקת הקשיים והגברת תחושת ה"ביחד". הכלי הזה לא בהכרח מתאים לכל אחד, לכן חשוב להבין מה זה והאם ואיך זה יכול לסייע. אם גם אתם חווים קושי בהתמודדות בתפקיד בן משפחה מטפל, האם קבוצת תמיכה יכולה להתאים עבורכם? בטור הבא אשלב גם הסבר וגם שאלות מנחות שיוכלו לסייע לכם להבין אם קבוצת תמיכה מתאימה עבורכם.

קולי במקהלה - על קבוצות-תמיכה

במפגש הסיום של קבוצת התמיכה לבני משפחה מטפלים, תיארה דליה (שם בדוי) את הרגשתה: "לפני שהגעתי לקבוצה, הרגשתי בודדה והיום אני מרגישה כמו חלק ממקהלה. היום אני שומעת את עצמי שרה וגם את האחרים ושילוב הקולות יוצר ביחד שיר יפה, מרגיע ומנחם. תודה לכם ולמנחה שניצחה על היצירה המופלאה שהיא אנחנו." דליה מתארת תהליך משמעותי, מסייע ומקדם שחוותה כמשתתפת בקבוצת תמיכה.

מהי קבוצת תמיכה?

קבוצת תמיכה היא קבוצת אנשים אשר להם התמודדות משותפת וספציפית - טיפול בבן משפחה. הקבוצה מתכנסת לעבודה אישית, פנימית ודינמית באמצעות תהליך קבוצתי מובנה ומונחה ומקיימת מפגשים קבועים לתקופות זמן קצרות או ארוכות. קבוצות תמיכה לרוב מאורגנות ומועברת במסגרות פורמליות, כמו: קופת-חולים, המחלקה לרווחה ברשויות המקומיות, המוסד לביטוח לאומי, עמותות וארגונים חברתיים (לדוגמא: עמד"א, יד-שרה, עמותת פרקינסון ועוד).

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

בידיעה שאינך לבד יש העצמה מהותית
בידיעה שאינך לבד יש העצמה מהותית Getty Images: vm

 

מטרת התהליך היא מתן תמיכה הדדית לבני המשפחה המטפלים, וכלים להתמודדות עם קשיים הנלווים לתפקיד, אך היא משמשת לא פחות גם לשם: קבלת יעוץ מקצועי, קבלת מידע, הפחתת תחושת הבדידות, סיוע הדדי מניסיון אישי, אוורור הרגשות (ונטילציה), קבלת משוב, הזדמנות לקבל עוד נקודות מבט, הכרות עם "נקודות העיוורון" שלי, העלאת המוטיבציה בתפקיד הטיפול, מניעה והתמודדות עם שחיקה, קבלת כלים מקצועיים להתמודדות עם אתגרים בטיפול, חיזוק המודעות העצמית והביטחון העצמי. ערך מוסף חשוב מהפעילות בקבוצה הוא הכרות עם עוד אנשים המתמודדים עם אותו אתגר, הכוללת גם אפשרות ליצירת קשרים אישיים והרחבת המעגל החברתי.

הצלחתה של הקבוצה לרוב מבוססת על המנחה המקצועי שמטרתו ליצור אוירה תומכת, מכילה, פתוחה, נעדרת שיפוטיות והגברת תחושת הביטחון, כדי לאפשר מציאת פתרונות, תחושת הקלה ושיפור במצב האישי ובמילוי תפקיד בן המשפחה המטפל.

האם המקהלה מתאימה לי?

כדי להבין אם קבוצת תמיכה מתאימה, יש להפנות אל עצמנו שאלה פשוטה: האם אנחנו מוכנים כרגע להתחייב לשינוי ולמסגרת התומכת בו? למרות שזו שאלה אישית יותר ממומלץ להתייעץ עם אחרים בנושא, עם מכרים שעברו תהליך דומה, חברים ואף מנחה הקבוצה עצמה. ההחלטה כמובן היא אישית ותמיד יש לזכור שגם אם עכשיו אינו הזמן הנכון, תמיד אפשר לנסות בפעם אחרת.

חשוב לזכור שההשתתפות בקבוצה מצריכה מחויבות כלפי עצמי וגם כלפי חברי הקבוצה והתהליך. להתמדה יש השפעה חיובית על שאר חברי הקבוצה והתהליך הקבוצתי.

למנחה ולדינמיקה הנבנית איתה/ו יש חשיבות מרובה
למנחה ולדינמיקה הנבנית איתה/ו יש חשיבות מרובה Getty Images: asiseeit

 

שאלות שמומלץ לשאול לפני שמתחייבים לקבוצת תמיכה:

אם החלטנו שעכשיו זה הזמן עדיין נותרו מספר שאלות שיש לברר כדי למקסם את סיכויי ההצלחה של התהליך. חלק מהשאלות מצריכות ראיון הכנה עם המנחה או החלטה על הליכה למפגש ראשון כדי לנסות. במרבית הקבוצות, אחרי המפגש הראשון ניתנת אפשרות, בתאום עם המנחה, להפסיק להגיע.

שאלות לגבי המסגרת:

  • האם הפעילות בתשלום, בחינם, או בתשלום סמלי?
  • איפה מתקיימת הפעילות והאם נוח לי להגיע אליה?
  • האם שעות הפעילות נוחות לי ואוכל לשמור על ריכוז ואנרגיות?
  • מה מספר המפגשים והאם זה מתאים לי?
  • האם אוכל להתחייב לנוכחות בכל המפגשים? (כדאי ולעיתים מוצג כתנאי להשתתפות).
  • יש קבוצות המכונות "קבוצת רכבת" כי בהן, כחלק מהגדרת מסגרת הקבוצה, אנשים מתחלפים אחרי תקופה מסוימת. האם זה מתאים לי?

שאלות בנוגע למשתתפים:

  • האם הקבוצה ייחודית לבני משפחה מטפלים? חשוב לדעת משום שלעיתים הקבוצות משלבות גם אנשים המתמודדים עם מצבים אחרים, כמו מחלה, וחשוב לדעת למה לצפות.
  • האם יש לי העדפה לקבוצה ייחודית שעוסקת בהתמודדות עם מחלה מסוימת בלבד או שאין לכך משמעות בעיני? האם יש משתתפים נוספים כמו בני זוג מטפלים?
  • מי המשתתפים? (גיל, מגדר ופרטים נוספים שחשובים לי)
  • האם נערך ראיון מקדים עם המשתתפים?

שאלות לגבי המנחה:

  • מהו המקצוע של המנחה? (עובד סוציאלי? פסיכולוגית? ועוד)
  • האם המנחה בעל תעודת מנחה קבוצות? עם ניסיון בתחום בני משפחה מטפלים? עם ותק?
  • האם קיבלתי תחושה טובה במחיצת המנחה? האם אוכל לסמוך עליה?
  • אם היה ראיון מקדים האם היתה לי הרגשה טובה ומאפשרת בראיון?

שאלות לגבי המפגש הראשון:

לרוב המפגש הראשון מוגדר כמפגש ניסיון שאחריו תינתן האפשרות להחליט, לכן חשוב לברר:

  • האם נתנה תכנית למפגשים והאם התכנית מתאימה לי? האם ניתן להציע נושאים?
  • האם האווירה נעימה? איך ההרגשה לגבי המשתתפים בקבוצה? האם המנחה ודרך ההנחיה מתאימים לי?
  • האם חשובה לי דיסקרטיות וסודיות? אם כן, עלי לוודא שזה יאמר ע"י המנחה במפגש הראשון. מנחה הקבוצה והמשתתפים מחויבים לשמירת המידע האישי במסגרת הקבוצה בלבד.

מחויבות לקבוצה

בכל שלב, אם הדברים אינם מסתדרים, ניתן לפרוש מהקבוצה, אך מומלץ להתייעץ עם המנחה לפני. חשוב לבדוק עם עצמי אם אני שלמה עם החלטתי על כל השלכותיה, גם על הקבוצה שתושפע מעזיבתי.

קבוצות נוספות

מעבר לקבוצות התמיכה המונחות ישנן גם אפשרויות לקבוצות תמיכה אחרות שניתן לחפש ולחבור אליהן:

קבוצה לעזרה עצמית - המנוהלת על ידי חבריה באופן עצמאי וכוללת מסגרת  של נהלים ונורמות לפעילות הקבוצה. ההנחיה מתבצעת על ידי אחד או יותר מחברי הקבוצה שאינם מנחים מקצועיים ומסתמכת בעיקר על ידע ונסיון אישי של משתתפיה, בנוסף לידע מקצועי.
קבוצת תמיכה ברשת - המתמחה בתמיכה בגולשים החברים בה ומנוהלת באמצעות תומך מומחה. רק מנהלי האתר רשאים להפעיל קבוצה זו והיא נמצאת בפיקוחם.

רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ