שיעורי הפטור ואופן חישובם
חשוב לדעת שלא כל הכנסה פטורה ממס ויותר מזה שיש תקרה לגובה סכום ההכנסה הפטורה ממס. כך למשל, פטור ממס על הכנסות מיגיעה אישית (שכר עבודה) יינתן עד לתקרת הכנסה של 501,500 ₪, וזאת למי שהוכר כזכאי לפטור, בהתאם לפירוט לעיל, לתקופה של שנה לפחות. לגבי הכנסה שאינה מיגיעה אישית, כגון רווח משוק ההון, הפטור יינתן עד לתקרת הכנסה שנתית של 72,720 ש"ח. במקרה שלנכה יש הכנסה אקטיבית וגם הכנסה פסיבית, וסכום הכנסתו השנתית לא עולה על 72,200 ש"ח, הוא יהא זכאי לפטור מלא.
סבורים שהנכם עומדים בתנאים? כך תממשו את זכותכם!
אם יקירכם עומד בקריטריונים שציינתי, יש לבצע את הפעולות הבאות:
- להגיש 'בקשה לפטור ממס' (טופס 1516) לפקיד השומה באזור המגורים, בצירוף מלוא האסמכתאות הרלבנטיות, ובכלל זה אישור על תשלום אגרה, פרוטוקול הוועדה הרפואית של הביטוח לאומי או מוסד רלוונטי אחר שקבע את שיעור נכותו.
- במקרה שטרם נקבעה נכות, או שנקבעה נכות נמוכה שאינה עומדת בתנאי הזכאות, ומצבו הרפואי של יקירכם החמיר מאז בדיקתו האחרונה, באפשרותכם לסמן בטופס הבקשה לפטור ממס כי ברצונו להיבדק על ידי וועדות רפואיות לקביעת נכויותיו השונות.
- יש לצרף לבקשה טופס ויתור על סודיות רפואית ותיעוד רפואי המעיד על המחלות והליקויים.
במקרה שהבקשה לפטור ממס נדחתה, ניתן להגיש ערר תוך 45 ימים ממועד קבלת החלטת הוועדה.
חשוב לדעת: הזכאות ניתנת למימוש רטרואקטיבי
תקופת ההתיישנות בכל הנוגע לזכאות לפטור ממס הינה שש שנים. כלומר, ניתן להגיש בקשה רטרואקטיבית עד לתקופה של עד שש שנים בלבד. במידה והבקשה תתקבל, מס הכנסה יבצע החזר מס רטרואקטיבי, בהתאם לתקופה בה נמצא הנישום זכאי לפטור, ועד שש שנים אחורה. לעיתים מדובר על סכומים בלתי מבוטלים, המגיעים לכדי מאות אלפי שקלים, ולכן חשוב לעמוד על תקופה רטרואקטיבית מקסימלית.
מרגע שהוכר הנישום כזכאי – הזכאות יכולה להיות לכל החיים. כלומר, נישום שנכותו נקבעה לצמיתות, יהא זכאי לפטור מתשלום מס הכנסה עד יומו האחרון ויש בכך סיוע כלכלי חשוב.