כשהעבר משפיע על תפקיד בן המשפחה המטפל

Getty Images: kieferpix

לא תמיד טבעי לקחת את תפקיד בן המשפחה המטפל, בעיקר כשמערכות היחסים מורכבות. הפסיכולוגים ליטל לוין ואורן להק מעניקים במה למי שבדרך כלל לא מדברים וחשוב לשמוע אותם ולתת להם מקום

כשמדובר בתפקיד בן המשפחה המטפל הקול הרווח בחברה הישראלית, במציאות וברשתות החברתיות, הוא של כניסה לתפקיד מתוך הכרת תודה. רבים מגיעים לתפקיד מתוך תחושה שהוריהם עשו המון עבורם ושעכשיו תורם להחזיר חזרה. יש בזה המון טוב ויופי אבל זה לא המצב עבור כולם וחשוב להשמיע את הקול הזה, שלרוב לא חש בלגיטימציה לנוכחותו השקטה. מורכב להשמיע את קולם משום שלא רק שהוא נעדר תמיכה והבנה, הוא גם לא פעם מצריך חשיפה אישית שאינה נוחה. הטור הזה נועד בעיקר להעלות את המודעות ולתת מקום לרגשות שונים ביחס לתפקיד בן המשפחה המטפל ולכולם יש מקום.

אין החלטה לא לגיטימית

הטבעיות בה בן משפחה לרוב לוקח על עצמו את תפקיד המטפל, כאשר מתעורר צורך, מבוססת לא רק על תחושת אחריות אישית, אלא גם על הרגשות כלפי ההורה הנובעים מטיב מערכת היחסים בין ההורה לילד לאורך השנים. המציאות מלמדת שגם כאשר מערכות היחסים טובות, הקשרים בין הורה וילד מורכבים. טיב מערכת היחסים ישפיע על אופן קבלת התפקיד ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר במערכות יחסים שידעו פגיעה או אף התעללות. במקרים של קשר מורכב מאוד ובעל היסטוריה שלילית ניתן להבין שלא תמיד אפשר להגיע לתפקיד בהכרת תודה וגם לא תמיד יש מוכנות לקחת את התפקיד בכלל.

השאלה אם לקחת את התפקיד, או לא, היא אישית ואין בחירה שאינה לגיטימית. עם זאת, בחירה המגיעה ממקום עד כמה שניתן מודע ושלם תהיה מיטבית ותעזור בהתמודדות עם המורכבות שממילא קיימת בסיטואציה.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

לא עבור כולם הכניסה לתפקיד בן המשפחה המטפל נתפסת כזכות
לא עבור כולם הכניסה לתפקיד בן המשפחה המטפל נתפסת כזכות Getty Images: natalie_Board


בתוך תפקיד בן המשפחה המטפל

בלי קשר לטיב מערכת היחסים, תפקיד בן המשפחה המטפל מורכב ומעלה לא מעט רגשות, חלקם מהסוג שיותר קשה לנו להרגיש ושזוכים לא פעם לכינוי רגשות "שליליים". חוסר סבלנות, רגשות אשם, כעס, לחץ, חוסר אונים – הם רק חלק ממגוון רגשות שבן משפחה מטפל עשוי להרגיש במהלך התפקיד, גם כאשר הוא ממלא את התפקיד מתוך תחושת זכות.

במצב בו הקשר טוב, טבעי יותר להתמסר לתפקיד ושיעלו גם רגשות "חיוביים" בחוויית הטיפול, כמו: חמלה, סיפוק ואהבה. כאשר מערכת היחסים קשה, לא פעם מסובך הרבה יותר לרגשות כאלה לעלות. מהצד השני, התלות של ההורה והשינויים החלים בו עשויים לעורר חמלה לא צפויה, אולי אפילו לעורר מחדש רגשות של חיבה. שינויים כאלה יכולים להוות אפשרות לשינוי או תיקון, או לחלופין להקשות על המצב עוד יותר.

כאשר מערכת היחסים מרוחקת/מורכבת/קשה, התלות של ההורה ודרישת המציאות לקחת את תפקיד המטפל הופכות מצב מורכב למורכב עוד יותר ועשויות להגביר את עצמת הקונפליקטים הפנימיים. התרחקות עשויה לעורר תחושות אשמה, התקרבות וקבלת התפקיד יכולות להעלות מחדש רגשות מודחקים ולהציף טראומות ומורכבות, שלא ניתן להם מספיק מקום בעבר.

ההחלטה לקחת את התפקיד מביאה איתה לא מעט עבודה אישית
ההחלטה לקחת את התפקיד מביאה איתה לא מעט עבודה אישית Getty Images: Vladimir Vladimirov


מה עושים עם זה?

אין תשובה אחת וכל תשובה היא אישית ועשויה להשתנות לאורך זמן. המצב קיים והשאלה היא איפה למקם את עצמי בתוך הסיטואציה, וזו בחירה אינדיבידואלית. בסופו של דבר אי אפשר למחוק את העבר וקשה להתכחש להורה, למרות שגם זה עשוי לקרות.

בתהליך קבלת ההחלטות הזה אפשר להיעזר בטיפול מקצועי על מנת להבין טוב יותר מה אני מרגיש/ה, עם מה בעצם אני מתמודד/ת ומה ההחלטה הטובה ביותר עבורי, על מגוון ההשלכות שלה, זו שארגיש איתה כמה שאפשר יותר שלמה. לעיתים הבחירה לטפל בהורה מאפשרת סוג חדש של מערכת יחסים, המשלימה עם העבר ויוצרת חוויות חדשות. הבחירה לקחת את התפקיד לא מאפסת את הקשר, או את העבר, אבל התחלה חדשה מאפשרת דרך להתמודד עם התקופה והתפקיד עם פחות משקל של משקעים.

כל בחירה תהיה טובה יותר ככל שנהיה מודעים יותר להתמודדויות והרגשות שהיא מעלה ולהשלכות שלה וכך נוכל להיות יותר שלמים איתה, בין אם היא לטפל בהורה ובין אם לאו, או משהו ביניהם. אם יש בבחירה לטפל תחושה של וויתור על העצמי, תחושה של מחיקת העצמי לטובת ההורה, או שחזור של דפוסים ישנים (למשל התעללות), הרגשות האלה לא ייעלמו, להפך - התפקיד יעצים אותם. הדחקה רק תגרום להם להמשיך להסתובב בפנים ובסופו של דבר זה יתפרץ, אם באופן שיפגע בהורה, אם באופן שיפגע במטפלת עצמה ובכל מקרה כנראה באופן שעשוי לגבות מחיר נפשי כבד. לכן, יש חשיבות רבה לתהליך האישי, להתבוננות ונגיעה ביחסי העבר ובהשפעתם על ההווה ובגיוס הסביבה לתמיכה. 

רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ