זה בלבול? זו שכחה? איך יודעים?
מה לעשות אם זיהיתם סימנים כאלה אצל יקירכם?
ישנה נטייה אנושית טבעית לבטל אותם או לייחס אותם לתהליכי הזדקנות טבעיים, אך על-מנת להיות בטוחים, חשוב לחלק את ההיערכות לשני חלקים:
הרמה הרגשית: פעמים רבות הסימנים הללו מפחידים אותנו. אנחנו מרגישים שמשהו לא בסדר, אבל חוששים לקבל את הבשורה. זהו עניין מאוד אובייקטיבי, וכל החלטה היא לגיטימית. אמנם אין חיסון או תרופה למחלות הדמנציה, אולם חשוב לזכור שאבחון מוקדם של המחלה מאפשר טיפול תרופתי (בעיקר בשלבים הראשונים), התאמה סביבתית ואת תיווך המחלה. כל אלה יכולים לשפר את איכות החיים של האדם עם הדמנציה ומשפחתו בצורה משמעותית. מכאן חשיבות האבחון המוקדם.
הרמה הפרקטית: הדבר החשוב ביותר הוא להגיע לאבחון קוגניטיבי בהקדם. אבחון זה נעשה על ידי נוירולוג, פסיכיאטר או פסיכוגריאטר, ואת ההפניה מבקשים מרופא המשפחה. הדבר השני שכדאי לעשות הוא לקבל הדרכה מאיש מקצוע כיצד להתנהל מול בן המשפחה עם הדמנציה.
התנהלות עם אדם המתמודד עם דמנציה
הנטייה הטבעית והאנושית שלנו מביאה אותנו לנסות לעזור לבן משפחה שמתמודד עם דמנציה, אך הכוונות הטובות הללו לא פעם מסתיימות בתחושת תסכול שיוצרת מגוון רגשות כמו: חוסר סבלנות (כבר שאלת אותי 6 פעמים), האשמות (כבר עניתי לך לפני 5 דקות), כעס, תחושת אשמה ועוד. לכן חשוב להתייעץ עם איש מקצוע כדי לרכוש כלים להתנהלות.
כדאי "לנשום", להישאר רגוע ככל האפשר ו"לזרום" עם התנהגותו של יקירכם המתמודד עם דמנציה. חשוב לשמור על סביבה רגועה ככל שניתן ולהימנע מעימותים שבדר"כ רק מקצינים את התגובות שלכם ושל יקיריכם. כמו כן, לא כדאי להעמיד את האדם עם הדמנציה במבחן שהוא אינו יכול לעמוד בו, למרות שהאינסטינקט אומר לנו לעשות זאת כדי "לשפר" את זכרונו. אדם עם דמנציה אינו מסוגל ללמוד תפקודים חדשים, אך עם הדרכה נכונה בהחלט ניתן לשמור על איכות חיים טובה לאורך שנים רבות.
ולסיום, חשוב לזכור שדמנציה נחשבת למחלה של כל המשפחה. כולם מושפעים ברמה זו או אחרת. התנהלות נכונה, תוך התחשבות בקשיים ומציאת פתרונות רפואיים, חברתיים ומשפחתיים, יכולה להביא למצב בו החיים עם יקירינו עם הדמנציה הם טובים ואיכותיים. הקושי והצער יהיו שם, אבל גם שמחה והוקרה על הזמן שיש לנו ביחד.
זכרו, לא מוותרים על אדם המתמודד עם דמנציה- יש לו מה להציע לעולם ולעולם יש מה להציע לו. זהו תפקידנו, כבני משפחה מטפלים, לדאוג לכך שזה יתאפשר.
רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותראתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר