את, אני והדמנציה – כשלזוגיות מצטרפת הדמנציה

Getty Images: izusek

כשדמנציה נכנסת לחייו של זוג היא מפרה איזון זוגי, מנתקת את המתמודד עם דמנציה מהחיים ומהקשר ואת בן או הזוג השני מעמתת עם אבדן בנוסף לכל שאר הקשיים שהיא מעמידה. ד"ר דנה פאר עם ההשפעות של ההתמודדות עם דמנציה על הזוגיות

רוב האנשים המתמודדים עם דמנציה מתגוררים בביתם ומטופלים ע"י בני משפחה, לעתים בסיוע של מטפל/ת זר/ה. כאשר חל שינוי ביכולות תפקודיות של אדם, לרוב בן/בת הזוג יהיו הראשונים שישימו לב לכך. באופן טבעי במסגרת מגורים משותפים בן/בת הזוג הבריאים יבצעו או ישלימו משימות שהאדם עם דמנציה מתקשה לבצע, זהו חלק מהחוזה הזוגי. בשלבים הראשונים למרות שהאיזון מופר הזוגיות יוצרת השלמה, אך בשלבים המאוחרים יותר ההשלמה הזו כבר אינה מספיקה והחיים משתנים מהותית.

ההתמודדות עם הדמנציה היא לא רק של המטופל/ת ושל המטפל/ת אלא גם של שבר הזוגיות. מכאן ואילך הזוגיות תלך ותצטמצם, אבל הקושי ילך ויגבר. למרות שמרבית המשאבים מופנים למטופל המתמודד עם דמנציה, במערכת יחסים זוגית חשוב מאוד לשים לב לבן הזוג שאינו מתמודד עם דמנציה ונושא גם בתפקיד המטפל ולנסות לסייע לו להתמודד עם המצב.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

דמנציה יוצרת ניתוק בין בני הזוג
דמנציה יוצרת ניתוק בין בני הזוג Getty Images: Cecilie_Arcrus


דמנציה במערכת היחסים הזוגית

בן/בת הזוג הם למעשה עדים ושותפים למהלך החיים ולאורך תחנות מעצבות בחיים. בשנות נישואין בני הזוג בונים יחדיו, באופן לא מודע, מאגר זיכרון משותף. אמנם לעיתים יופיעו ויכוחים בין בני זוג אם אירוע כזה היה כך או כך, מי הגיע ובאיזו שנה, אך לרוב שניהם מסכימים על קיומו של האירוע. אובדן הזיכרון המאפיין דמנציה מפר את האיזון של שימור הזכרון המשותף הזה, ובן/בת הזוג ללא קושי קוגניטיבי מרגיש הרגשה הולכת וגוברת של ניתוק והתרחקות מהאדם עם דמנציה. הוא נותר לבד עם הזיכרונות של מה שהיה ולא יחזור כאשר למעשה הוא איננו לבד, בן הזוג בקיומו מנכיח כבר את מה שלעולם לא יחזור.

באופן כללי, ניתן לומר שכאשר הדמנציה משפיעה על האונות הקדמיות של המוח האדם נהיה יותר אפתי, פחות יוזם, נעדר מוטיבציה ורצון לחבור רגשית לאנשים אחרים. אפתיה זו היא כללית בטבעה ואינה מכוונת כלפי אדם מסוים ובוודאי לא נגד בן/בת זוג. האפתיה היא סממן של המחלה, ואינה מצביעה על היעדר אהבה לבן/בת הזוג. כך יוצא שבזמן שהבן/בת הזוג הבריאים מתנתקים רגשית כחלק מתהליך עיבוד אובדן ואבל, בן/בת הזוג עם דמנציה מתנתקים בגלל המחלה עצמה. זאת, במקביל לצורך הולך וגובר לתת עזרה פונקציונלית ולהתמודד עם שינויי התנהגות.

אחרי הפגיעה בזיכרון, באים השינויים בהתנהגות

לדמנציה יש מאפיינים ייחודיים המשפיעים על עומס הטיפול שחווים בן/בת זוג של האדם עם דמנציה. זאת משום שהמחלה למעשה משנה את התנהגותו ואישיותו של החולה. אמנם, לעתים קרובות דמנציה מתחילה בקשיים בזיכרון, אך ככל שזו מתקדמת הקושי הקוגניטיבי בא לידי ביטוי גם בהתנהגויות מאתגרות ומוזרות, שברובן אינן אופייניות לאדם לו היו נשואים שנים רבות.

"אי וודאות באובדן" היא תופעה נוספת המשפיעה על יחסים זוגיים בדמנציה, שתוארה לראשונה על ידי פולין בוס ב-1999. ב"אי וודאות באובדן" האדם נוכח מבחינה פיזית אך איננו מבחינה פסיכולוגית. כך, אדם עם דמנציה נוכח וקיים בחיי בן/בת הזוג, אך השינוי שהמחלה מחוללת מביא לתחושה שהוא נעדר מבחינה פסיכולוגית. החיים במצב זה של נוכח-נפקד הם מעמסה נפשית קשה לבן/בת הזוג. אמנם אין בתיאור מצב זה בהכרח להקל על בני זוג מטפלים, אך רבים מדווחים שמתן השם והלגיטימציה לדבר על הרגשה זו מקלה עליהם.

באופן טבעי ההורה המתפקד מחפש את הדרך להתחבר לאחר וכאן המקום שלנו לתמוך
באופן טבעי ההורה המתפקד מחפש את הדרך להתחבר לאחר וכאן המקום שלנו לתמוך Getty Images: MangoStar_Studio


כיצד ניתן לעזור להורה המתפקד?

באופן טבעי אנשים מחפשים איך להתחבר מחדש, וככל שקשה יותר להתחבר כך הם יתאמצו יותר לחבור פיזית ורגשית לאחר. בהיעדר חיבור רגשי, האדם עלול לבטא רגשי כעס, עצב וחרדה. ככל שדמנציה מתקדמת והחיבורים הרגשיים מתרופפים, האדם עם דמנציה עלול להגיב בפחד, עצבנות, חרדה, אלימות ושינויי התנהגות נוספים וזה הרגע בו בני הזוג המתפקדים עשויים לחוות קושי גדול הרבה יותר.

בספרות, דמנציה מתוארת כמחלה המעוררת עומס טיפול גבוה יותר ממחלות אחרות בקרב בני זוג. תחילה סברו שהקושי ההולך וגובר בטיפול הוא הרקע לכך. אולם, עם השנים התברר שעומס הטיפול הנפשי הגבוה המלווה דמנציה קשור להדדיות המועטה בטיפול. כלומר, בן/בת הזוג המטפלים באדם עם דמנציה חווים קשר שהולך ונהיה יותר ויותר חד כיווני: מהם לבן/בת זוג החולה. מאפיין זה מגביר את תחושת עומס הטיפול. לכן חשוב לסייע עד כמה שניתן להורה המתפקד גם במשימות הטיפול בהורה המתמודד עם דמנציה וגם במתן זמן ותשומת לב להורה המתפקד.

התמודדות עם בן זוג המתמודד עם דמנציה אינה פשוטה. תשתדלו לחשוב על ההורה המתמודד לא בתפיסה צרה בתפקיד ההורי, אלא כאדם שלם, הזקוק לתמיכה בעת משבר בזוגיות.  לכן חשוב לדאוג לזמני הפוגה להורה ויותר מזה לא לחשוש לדבר אתו על נושאים כואבים או לעודד שיחה עם מומחים מתוך ניסיון להקל עד כמה שניתן על ההתמודדות.

רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ