ארבעת הרופאים שחשוב להכיר בגיל השלישי
הטיפול הרפואי בגיל השלישי הוא מורכב ולרוב רב-תחומי, לכן לצוות הרפואי חשיבות רבה. מי הרופאים שחשוב לפנות אליהם ומה עושה כל אחד? כל הפרטים שמומלץ שבן המשפחה ידע
אחד הדברים הבולטים בטיפול הרפואי של האוכלוסייה הקשישה היא מורכבות הטיפול. מחד לא תמיד ניתן לטפל בכל מכאוב או מצב, מאידך לרוב יש מצבים נוספים שיש לאזן ביניהם. בנוסף אוכלוסייה זו לרוב מטופלת במספר תרופות בו זמנית ואצל מספר רופאים מתחומים שונים, לכן הניסיון להפריד בין מצבים רפואיים חדשים, הדרדרות של מצב קיים או תגובה לטיפול היא לא תמיד פשוטה ובדרך כלל עשויה להיות חמקמקה.
השכיחות הגבוהה של בעיות רב-תחומיות בגיל המבוגר, שמשולבות גם בתהליכי הזדקנות, מצריכים ניהול רפואי קבוע, רגיש לניואנסים ועד כמה שיותר מדויק. מעבר לבחירת הרופאים המתאימים, לבן המשפחה המטפל תפקיד חשוב גם בקשר עם הרופא, לא פעם בן המשפחה המטפל הוא על תקן העיניים של הרופא ביומיום. לכן לדיווחים, לרשמים ולמעקב של בן המשפחה המטפל אחרי דפוסים ותלונות של המטופל יש חשיבות מרובה. טיפול רפואי טוב ומקיף מתחיל ביצירת צוות רפואי שלבן המשפחה המטפל יש קשר רציף איתם לאורך השנה.
אז מיהם הרופאים שחשוב שיהיו חלק מהטיפול הקבוע בגיל הזקנה?
לרוב לבעיות רפואיות או מחלות כרוניות ניתן טיפול על ידי רופאים מומחים, כמו אנדוקרינולוג למשל במצבי סוכרת או בעיות בבלוטת התריס, קרדיולוג המתמחה במערכת הלב והדם, אורתופד לבעיות אורתופדיות וכיוצא באלה. הצוות הקבוע שצריך להיות מופקד באופן כללי על הטיפול הרפואי בגיל הזקנה כולל ארבעה רופאים עיקריים:
רופא המשפחה
מעבר לעובדה שרופא המשפחה הוא בעל ההכשרה המתאימה לנהל את כל הבדיקות והטיפולים בהתאם לצרכי המטופל, החשיבות הגדולה של רופא המשפחה מתבטאת דווקא בהיכרות האישית עם המטופל וגם עם משפחתו. לרוב מדובר בהיכרות ארוכת שנים ולכן זו מאפשרת לו להבחין בשינויים, להכיר רגישויות, להשוות בין מצבים וכיוצא באלה. יותר מזה, מכיוון שמרבית אוכלוסיית הזקנים בישראל מטופלת אצל יותר ממומחה אחד, תפקידו של רופא המשפחה מקבל אחריות יתרה משום שכל המידע מכל הרופאים מגיע אליו וביכולתו לראות גם את התמונה הגדולה וגם את הפרטים הקטנים. לכן, רופא המשפחה משמש הלכה למעשה מנהל רפואי, או רכז. הוא גם נגיש יותר מרופאים מומחים ולכן מומלץ שבן המשפחה המטפל יהיה בקשר קבוע עם הרופא המטפל. רופא המשפחה הוא הכתובת לשאלות, חשדות ותהיות משום שביכולתו לחבר בין כל הנקודות וגם לסייע במציאת הפתרונות.
גריאטר
ממש כמו שרופא ילדים הוא הרופא המומלץ בילדות, להבדיל גריאטר הוא הרופא המתמחה ברפואה בגילאים שמעל 65. באופן כללי בתקופה זו נדרשת בדרך כלל התייחסות שונה מאשר בשנים עברו, בעיקר אם מתעוררים מצבים רפואיים המאפיינים את גיל הזקנה. השינויים הפיזיים המתרחשים בגוף משפיעים על מצבים רפואיים קיימים ועל האופן שכל המערכות מתקשרות זו עם זו ועם ריבוי המצבים הרפואיים ואפילו על תגובות שונות לתרופות שקודם לכן פעלו מצוין. לגריאטר התמחות במצבים רפואיים של הגיל המבוגר וביכולתו לסייע גם בטיפול בבעיות שמתעוררות בזקנה, גם בראיית הצרכים הספציפית וגם בפענוח התמונה הכוללת. גריאטר יהיה עם היד על הדופק על כל מה שחדש ונחקר בתחום של רפואה לגיל השלישי משום שזהו תחום ההתמחות שלו ולכן ההיכרות שלו עם מצבים רפואיים שכיחים ונדירים בגיל השלישי היא מיטבית. גריאטר מתמחה במחלות השכיחות יותר בגיל השלישי ויסייע באבחון ובמציאת רופאים מתמחים, למשל במקרים כמו: מחלות הדמנציה, אלצהיימר, בעיות לב, סרטן, סכרת, אפילפסיה, אוסטאופורוזיס, פרקינסון, שבץ, בעיות שינה ובעיות תזונה. ייעוץ על ידי רופא גריאטר ניתן במסגרת סל הבריאות, לא פעם רופא משפחה יפנה לגריאטר או יתייעץ עמו לגבי אבחון וטיפול, בעיקר כאשר חלים שינויים או מורגשת חלילה הדרדרות תפקודית, קוגניטיבית או נפשית.
פסיכוגריאטר
פסיכוגריאטריה היא ענף בפסיכיאטריה המתמחה בגיל הזקנה, ונותן מענה לצרכים הפסיכולוגיים והקוגניטיביים במצבים ובמחלות המאפיינות את הגיל. בתקופת הזקנה לבד ממצבים פיזיים המאפיינים את הגיל, ייתכנו גם מצבים נפשיים, הכרוכים למשל באבדן או תחושת בדידות, או מצבים קוגניטיביים, כמו מחלות הדמנציה, שפוגעים באיכות החיים והם נכללים תחת המונח הרשמי של "תשישות נפש". ירידה בתפקוד מביאה לצורך בהערכה פסיכו-גריאטרית שתסייע לבנות תכנית טיפולית מקיפה. פסיכוגריאטר לא רק מאבחן ומעריך, הוא מטפל במקרים של דיכאון וחרדות, מסייע גם בהתמודדות עם מחלות בגיל השלישי והפרעות התנהגותיות, אם יש. אבחון של פסיכוגריאטר נדרש לרוב לשם מימוש זכויות וההפניה אליו ניתנת על ידי רופא המשפחה.
נוירולוג
נוירולוג הוא רופא שעוסק בתפקוד מערכת העצבים המרכזית וההיקפית ובכללן המוח, עמוד השדרה ומערכת העצבים. הוא הכתובת לאבחון מחלות בתחום, תיאור המצב הנוירולוגי והטיפול המתאים למצב שישיג את התוצאה הטובה ביותר. לא מעט מחלות בגיל השלישי קשורות למערכות אלה, כאשר הידועות שבהן הן דמנציה, פרקינסון ואלצהיימר, לכן חשיבות האבחון ובחירת הטיפול על ידי נוירולוג מומחה היא גדולה ויש לה השפעה על האטת התפתחות המחלה. הפניה לנוירולוג נעשית על ידי רופא המשפחה.
אין במאמר זה כדי להוות ייעוץ ו/או המלצה רפואית כלשהם. להמשך בירור יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת.