לשאלה "האם לטפל בבית או לאשפז?" אין תשובה אחת והיא תלויה בהמון משתנים, ובכל זאת איך יודעים מה יהיה פתרון נכון וטוב יותר? עונים על 5 השאלות הבאות שיעזרו בהחלטה כבדת המשקל הזו
להיות מטפל זה המון דברים, בין היתר גם להתמודד עם המון שאלות כבדות משקל, אחת מהן היא ההחלטה בין אשפוז לטיפול בבית. מצד אחד הידיעה הפנימית שהבית הוא המקום הנכון, ההישארות בסביבה המוכרת, תחושת הביטחון במוכרת, הנוחות וגם המחיר ומצד שני, הצרכים המתגברים שלא תמיד ניתן לספק בבית. במקרים בהם הצורך באשפוז ברור אין דילמה, אך לעיתים לא הכל כל כך ברור והבלבול הזה בתוך תקופה קשה ממילא נעשה אף יותר מסובך – איך מגיעים להחלטה הנכונה?
ישנן 5 שאלות מהותיות שיכולות להנחות אותנו בהחלטה:
1. מה מצבו הבריאותי של המטופל?
שאלה זו אינה מתייחסת רק למצבו הפיזי של המטופל, אלא מתייחסת לכלל האספקטים, גם הנפשיים והחברתיים. התשובה לשאלה אם לאשפז או לא תלויה במידת התפקוד של המטופל ולא בהכרח בהגדרה הפורמלית והמאובחנת. ישנם מצבים ברורים, אולם הבעיה מתחילה בקבלת ההחלטות באזורים המטושטשים – כאשר המטופל עדיין יחסית עצמאי, או כאשר הפגיעה זמנית והשאיפה שהמטופל יחזור לתפקוד מלא.
יש להביא בחשבון שכל שינוי בעל פוטנציאל להשפיע על מצב המטופל ולכן יש לשקול אם ניתן לתת טיפול מיטיב בבית בהשוואה לטיפול באשפוז. אם התשובה אינה ברורה אפשר להתייעץ עם הרופא המטפל, לבקש חוות דעת שניה או להתייעץ עם מומחים אחרים. חשוב שהטיפול יהיה תואם מצב רפואי ולכן עם כל הרצון לטפל בבית יש לבחון שניתן לספק טיפול שלם בבית.
דרישות תפקיד בני המשפחה המטפלים רק הולכות ומתגברות עם הזמן, בטח בטיפול בבית Getty Images: FatCamera
2. איפה אנחנו בסיפור?
בהנחה שמצבו הרפואי של המטופל מאפשר טיפול בבית ועוד לפני בחינת הפרמטרים הפרקטיים, זה הזמן לחשבון נפש ולבחון את גבולות היכולות שלנו. ההחלטה אם לאשפז צריכה להיעשות מתוך הבנה מה היכולות מול התועלת הטיפולית. תקופת הטיפול אינטנסיבית ויש גם חיי יומיום לנהל, לכן חשוב לבחון אם אנחנו מוכנים לכל ההשלכות. טיפול בבית הוא לקיחת מקסימום אחריות על הטיפול וזה לא דבר של מה בכך, בטח לאורך זמן. לא ניתן לצפות הכל, אולם חשוב לקחת בחשבון שמצבו של המטופל לא נשאר סטטי לאורך זמן ויש לברר מה הגבולות שלנו ולא להגיע לקצה היכולת, מה שיפגע גם במטפל, גם בטיפול וגם במטופל ולא יביא לתוצאות חיוביות ולכן אשפוז יהווה אפשרות מיטיבה.
3. האם התנאים הביתיים מאפשרים טיפול?
ההחלטה על טיפול בבית צריכה לכלול גם את בחינת המרחב ואם יש צורך בהתאמה מיוחדת, כולל ציוד ואביזרי בטיחות. הסביבה הביתית חייבת להתאים למטופל ולצרכיו היומיומיים - הרפואיים או הסיעודיים, כמו גם צרכים אישיים, שיקומיים וחברתיים. לעיתים התאמת המרחב כרוכה בשיפוצים מה שעשוי לא להטיב עם המטופל, לעיתים ההוצאות הכלכליות הכרוכות בכך אינן כדאיות – כל אלה נושאים שיש לברר.
המרחב הביתי - המפתח להצלחת הסיעוד בבית Getty Images: Dean Mitchell
4. מה רמת התלות של המטופל?
למצב סיעודי יש אמנם הגדרות ורמת תפקוד שונות אך הירידה בתפקוד המטופל פוגעת בעצמאותו והתלות תלך ותגבר, בוודאי במקרים של מטופל מבוגר. ככל שהתלות במטפל עולה, צרכי הטיפול משתנים ודורשים לא רק מסירות וזמן אלא גם שיכלול של מיומנויות והרחבת מסגרת הטיפול.. דרגות העצמאות השונות משפיעות על אופי הטיפול אבל גם על ההתנהלות בבית. לכן חשוב שכמטפלים, הנמצאים שם 24/7, נדע לקראת מה אנחנו הולכים ונדע להיות עם היד על הדופק כדי להיות בטוחים שהטיפול לא ייפגע.
רמת עצמאות המטופל חיונית להבנת גבולות היכולת של בן משפחה מטפל CasarsaGuru
5. האם יש לכם רשת תמיכה?
טיפול מיטבי הוא שילוב של אנשי מקצוע, מתנדבים, משפחה וחברים המגויסים לטיפול הרפואי, השיקומי, הנפשי והחברתי. ללא עזרה ותמיכה קשה מאוד לנהל טיפול בבית בעוד שבבית החולים התנאים האלה מתקיימים וזו בהחלט נקודה שיש לתת עליה את הדעת, יצירת רשת התמיכה היא נדבך חשוב בטיפול בבית, אך היא גם חיונית בבית החולים להשלמת הטיפול הניתן שם.
ההחלטה לטפל בבית דורשת יציאת שגרת טיפול, חלוקת סמכויות, שימוש במשאבים ובעזרה חיוניים. חשוב להיות עם היד על הדופק ולזכור שכל החלטה היא גם בסיס לשינוי. העיקר שתרגישו שלמים עם עצמכם ושהטיפול יישאר מיטבי.
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר