סיורים מקדימים במוסדות מתאימים
מעבר לשאלות, מומלץ לבקר במספר מוסדות סיעודיים לפני קבלת ההחלטה היכן לאשפז את בן המשפחה. בסיורים האלו חשוב לבדוק את רמת הניקיון במוסד, את הטיפולים הנלווים שיקבל המטופל, ניתן להתרשם ממראה החדרים, מאיכות המזון המוגשת, מהצוות הרפואי התומך ומהאווירה הכללית השוררת במקום. הסיורים הללו יכולים להפחית את סף החרדות בקרב בני המשפחה שמבקשים את הטוב ביותר עבור המטופל וכן יכולים לסייע בתשובה לשאלה – איזה מוסד הכי מתאים. ישנה גם אפשרות להתייעץ בעובד סוציאלי או רופא גריאטרי המכיר את המטופל ויכול לתרום מניסיונו ומהידע שרכש לאורך השנים וכך לבחון את הדברים מנקודת מבט נוספת.
מימון האשפוז
בכל הנוגע לשאלת מימון האשפוז, חשוב לדעת כי כל אזרח ותושב ישראל זכאים לקבל סיוע במימון האשפוז הסיעודי. כדי ליהנות מהסיוע יש לגשת ללשכת הבריאות המחוזית הסמוכה למקום מגוריו של המטופל ולהגיש בקשה לסיוע. במסגרת בחינת הבקשה וגובה הסיוע יתבקשו הקשיש, בן/בת זוגו וילדיו מקרבה ראשונה לענות על מספר שאלונים שבסופם יקבע גובה הסיוע במימון האשפוז. בנוסף יש לבחון את הביטוחים הרפואיים המשלימים בקופות החולים וכמובן ביטוחים רפואיים פרטיים אחרים. אם יש צורך בדרכי מימון אחרות מומלץ להתייעץ עם יועץ כלכלי בטרם תגיעו להחלטה.
קבלת החלטה מושכלת
בין אם בסופו של דבר תחליטו לאשפז את תשוש הנפש או להמשיך ולטפל בו בבית, נסו ככל האפשר לפעול מהראש ולא מהבטן. כלומר, בחנו את הדברים באופן קר ככל האפשר, גם אם מדובר בהורה או בבן משפחה אחר שקרוב מאוד ללבכם. אל תתנו לרגש להיות זה שיכתיב את המציאות. זכרו שמעבר למטופל יש בני משפחה נוספים, יש לכם עבודה, יש לכם תחביבים ורצונות משלכם שלא יכולים להיות מוכפפים לכך שתהפכו את עצמכם למטפלים סיעודיים. אמנם מדובר בהחלטה מורכבת מאוד, אבל היא צריכה להתקבל בקור רוח, תוך התחשבות בסך הנתונים והאפשרויות העומדים בפני בני המשפחה המטפלים.
אחרי שהתקבלה ההחלטה, היו שלמים איתה ואל תשובו לעסוק בשאלה האם בחרתם נכון. בסופו של דבר, שיטיון היא מחלה שגם במאה ה-21 מוגדרת כחשוכת מרפא, ואם הגעתם לשלב שבו אין לכם דרך להיטיב את איכות חייו של המטופל, אולי הגיעה העת לשים את איכות חייכם בראש סולם העדיפויות? נקודה שחשוב לא לשכוח.