חשוב לדעת: זכויות דיירים במוסדות הגריאטריים

Getty Images / sturti

מעבר למוסד גריאטרי הוא צעד משמעותי ומורכב עבור המטופל וגם עבור משפחתו, לכן לזכויות שיש לדיירים חשיבות מרובה, אספנו עבורכם את הזכויות שכדאי שהקשיש וגם בן המשפחה המטפל יכירו כבר בעת הכניסה

מעבר מהבית למוסד גריאטרי הוא צעד מורכב ומשמעותי עבור האדם הקשיש ובני משפחתו. זהו מעבר מחיים עצמאיים לחיים בתוך מערכת שיש לה חוקים וכללים משלה שדורשים לא מעט הסתגלות לשינוי. בתוך כל זה עומדות לדייר זכויות שחשוב להכיר ובהחלט יכולות לסייע למטופל וגם לבני משפחתו. חשוב להבין שגם עם המעבר לבית אבות שמורות למטופל זכויותיו לצד הגנה מקסימלית על האוטונומיה שלו והתייחסות מכובדת לרצונותיו ואמונותיו.

מה חשוב לדעת לפני המעבר?

מעבר לנקודות שחשוב לשים לב אליהן לפני המעבר לבית אבות, לחוזה ההתקשרות עליו חותם הדייר, או בא כוחו, טרם כניסתו למוסד יש חשיבות מרובה ויש לתת לו תשומת לב מלאה. ההמלצה הטובה ביותר היא לפנות לייעוץ משפטי פרטני כדי להיות בטוחים. עם זאת יש מספר נקודות כלליות שטוב להיות מודעים אליהן: החוזה חייב לכלול את התחייבויות המוסד מבחינת טיפולים ושירותים, נושא התשלומים צריך להיות מפורט ולציין מה כולל התשלום ואילו שירותים ניתנים בתשלום נוסף, תנאי המחיה עליהם מתחייב המוסד, זכויותיו המלאות של הדייר וכל מידע חיוני אחר כמו העברה ממחלקה למחלקה.

אי אפשר לכפות על אדם כניסה למוסד גריאטרי, כל עוד האדם כשיר לומר את דעתו יש להתחשב בה ובכל מקרה לא תתאפשר כניסה למוסד גריאטרי ללא הסכמת הדייר המיועד או האפוטרופוס שלו.

יום הקבלה

ביום הקבלה למוסד הגריאטרי, זכאים הדייר ומשפחתו להליך קבלה ראשוני שיכלול את כלל הצוות, החל ממנהל/ת המוסד, דרך רופא/ה, אח/ות, עובד/ת סוציאלית וכל הצוות הרב-תחומי שצפוי לטפל בו (תזונאי/ת, קלינאי/ת תקשורת, פיזיותרפיסט/ית וכו'). מעבר להיכרות החיונית עם הצוות, פגישות כאלה יאפשרו התאמה מלאה לצרכיו של הדייר וגם תיאום ציפיות.

זכויות הדיירים במוסד גריאטרי

תנאי המגורים, השירותים הניתנים, היחס האישי כל אלה הן רק חלק מהזכויות העומדות לדיירים במוסדות הגריאטריים. יש לציין שוב שהאוטונומיה של הדייר היא ערך חשוב שיש לקיימו עד כמה שניתן כל עוד אין בה פגיעה בשאר דיירי המקום. ישנה חשיבות מרובה להכרת הזכויות ולכן אספנו עבורכם אותן:

כבוד הדייר

לכל דייר מגיעה הזכות לכבוד ולשמירה על פרטיותו. חשוב שאנשי הצוות יפנו אל הדייר בכבוד ובאופן שנוח לו ושכל דייר יוכל להביע את דעותיו ורצונותיו בביטחון. בנוסף לכל דייר הזכות להתלונן על עובדי המקום במקרה של פגיעה ועל אחת כמה וכמה במקרים של פגיעה חלילה, מילולית, גופנית או רגשית, חובה עליו להתלונן על המקרה בפני איש צוות עליו הוא סומך שידאג לטפל בבעיה. יתרה מכך, שמורה לו גם הזכות לקבל מידע בנוגע לתלונות שהוגשו נגד המוסד כל עוד נשמרת פרטיותם של המעורבים בדבר.

מבחינה בריאותית כל עוד הדייר כשיר הוא מחליט בענייניו, זכותו להיות שותף לקביעת תכנית הטיפולים וגם, במקרה הצורך, לקבוע מיופה כוח רפואי.

הזכות לפרטיות

כל דייר נהנה מחסיון המידע הרפואי והסוציאלי שלו, בהתאם לחוק זכויות החולה התשנ"ו, 1996. תיקו הרפואי ושיחותיו עם עובדי המקום הם חסויים והאחריות לשמירתם כאלה מוטלת על המוסד המטפל. החשיפה לחומרים אלה שמורה אך ורק לצוות המטפל המוסמך לכך. חשוב לשמור על פרטיות הדייר ולסגור מחיצות או דלתות בכל טיפול בהתאם למקום בו הוא נערך.

הזכות לתקשורת וקשר עם הסביבה

לא ניתן להגביל את התקשורת ואמצעי התקשורת של הדיירים, למעט כמובן בשל מצב חירום, כמו בזמן הקורונה. בימים כתיקונם לכל דייר מוקנית הזכות להזמין, להיפגש ולשוחח עם כל אדם שהוא חפץ בכך. במקרה של מטופל בחדר משותף, זכותו למקום בו יוכל לנהל את פגישותיו בפרטיות.

בימים כתיקונם יציאה מהמוסד לבילוי או לחופשה קצרה מותרות בהנחה שאין בכך סיכון למטופל, במקרים בהם קיים סיכון, הצוות יכול למנוע יציאה אחרי מתן הסבר מפורט למניעה. גם לגבי ביקורים לא אמורים להיות איסורים כל עוד אלה אינם מפריעים או פוגעים בדיירים אחרים, אם כי המוסד יכול לקבוע זמני ביקור.

סביבה בטוחה ונקייה

סביבת מגורים בטוחה ונעימה אינה יתרון, אלא חובה. תחת הפיקוח בו נתון המוסד הוא מחויב לדאוג לבטיחות המקום ותקינות אמצעי הבטיחות שבו, כמו: תאורת חירום, סימון כניסות ויציאות, סימון יציאות חירום ומרחבים מוגנים, גלאי עשן, מטפים, מדרגות חירום פנויות מציוד. תקינות המקום, ניקיונו וטיפוחו הם חלק בלתי נפרד מחובת ניהול המקום: טיפול שוטף במעליות אם יש, ניקיון המקום כולו על המטבח וחדרי האשפה. ברמה האישית המקום מחויב לניקיון סדיר של החדרים, המרחבים המשותפים וחדרי הרחצה והשירותים. בנוסף, למוסד אחריות גם על ניהול כביסה סדיר לדיירים ותנאי מגורים נאותים הכוללים גם את רישום שמו של הדייר על דלת חדרו.

הזכות לרכוש אישי

מכיוון שהמגורים במוסד הם מגורי קבע, לכל דייר קיימת הזכות להחזיק חפצים אישיים, כמובן בתיאום עם צוות המוסד ובהתאם למקום בחדר, ניתן בהחלט להכניס ציוד שחשוב לדייר כמו תמונות, ספרים, טלוויזיה, חפצי חן, מנורות קריאה ולעיתים אף פריט ריהוט קטן. עם זאת חשוב שחפצי הדייר לא יצמצמו את המרחב של אחרים, או יהוו מכשול בטיחותי.

המעבר למוסד גריאטרי אינו פוסל את הדייר מלנהל את ענייניו – כולל אלו הרכושיים והכספיים – ואם כושרו אבד הוא זכאי לבא כוח אם באמצעות ייפוי כוח מתמשך שנעשה עוד כשהאדם כשיר ואם באמצעות אפוטרופסות.

פעילויות אישיות וקבוצתיות

לכל דייר הזכות להמשיך ולעסוק בענייניו בהתאם לאמונותיו והעדפותיו ועל המוסד לאפשר לו להמשיך בעיסוקיו. צוות המוסד מחויב בפעילות קבוצתית ויש ליידע את הדיירים על פעילויות ותוכניות, גם חברתיות, על ידי פרסום על לוח מודעות ועל ידי מתן הודעה אישית.

הזכות להתלונן ולערער

לכל דייר ניתנת הזכות להתלונן או להציע הצעות ייעול בקשר למדיניות ונהלי המוסד. על הצוות להגיש עזרה במידה והדייר מתלונן ולהסביר את נוהל התלונה או הערעור.

וכמובן שקיימת לכל דייר הזכות לעזוב, אם כי בכפוף לתנאי החוזה עם המוסד הגריאטרי ולהתחייבויות הכספיות הנובעות ממנו.


האמור בכתבה זו אינו מהווה ייעוץ ו/או המלצה משפטית כלשהי. להמשך בחינת הזכויות וייעוץ משפטי, יש לפנות לעו"ד המתמחה בתחום.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

ארבעת הרופאים שחשוב להכיר בגיל השלישי

ארבעת הרופאים שחשוב להכיר בגיל השלישי

הבדיקות התקופתיות שחשוב לבצע אחרי גיל 65

הבדיקות התקופתיות שחשוב לבצע אחרי גיל 65

הבדל של יום ולילה? מה בין אשפוז מלא לאשפוז יום?

הבדל של יום ולילה? מה בין אשפוז מלא לאשפוז יום?

משחק הזיכרון: כיצד נתמודד עם אשפוז בן משפחה המתמודד עם דמנציה

משחק הזיכרון: כיצד נתמודד עם אשפוז בן משפחה המתמודד עם דמנציה

זכויות המאושפז וזכויות בני המשפחה המטפלים – מה צריך לדעת?

זכויות המאושפז וזכויות בני המשפחה המטפלים – מה צריך לדעת?

5 עצות שיסייעו בניהול ההוצאות בזמן אשפוז בן משפחה

5 עצות שיסייעו בניהול ההוצאות בזמן אשפוז בן משפחה

מה חשוב לדעת כבן משפחה מטפל לפני השחרור מהאשפוז?

מה חשוב לדעת כבן משפחה מטפל לפני השחרור מהאשפוז?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ