הבדיקות התקופתיות שחשוב לבצע אחרי גיל 65

Getty Images: Alvarez

כמטפלים בבני משפחה חשוב להכיר את הבדיקות שכדאי לבצע באופן שגרתי אחת לתקופה מעל גיל 65. לכן ריכזנו עבורכם את כל הבדיקות השגרתיות שמומלץ לעבור באופן תקופתי: לגזור ולשמור

כאשר ההורה חולה במחלה כרונית הוא לרוב נמצא במעקב רופא למחלה ולכן ההפניות לבדיקות השונות הקשורות למחלה נעשות בשגרה כחלק מהטיפול על ידי הרופא. אולם ישנן בדיקות שמומלץ לעשותן בתדירות תקופתית החל מגיל 65 וכדאי להתייעץ עם הרופא המטפל לגביהן. חלק מהבדיקות אינן חלק מהנוהל והן בגדר רשות ולכן לא בהכרח יינתנו על ידי הקופה ועליהן מומלץ להבין מהרופא מה חיוני לבצע.

ככלל חשוב שכבני משפחה מטפלים נדע ונכיר את הבדיקות, נשים לב לביצוען וכמובן נתייק את התוצאות בתיק הרפואי לעדכון וכמובן למעקב. הכתבה הבאה מתייחסת להמלצות הכלליות לבדיקות שגרתיות ואיננה מתייחסת למקרה ספציפי ונועדה למטרת אומדן כללי עבור בן המשפחה המטפל, שאחראי בין היתר על ניהול המעקב הרפואי. כמובן שכל החלטה על בדיקה מרשימה זו או בדיקה אחרת נעשית על ידי הרופא המטפל ובהפנייתו.

בדיקות שיש לבצע כל שנהבדיקת רופא מקיפה: כולל ביקורת תרופות, תשאול לגבי הפרעות ראיה ושמיעה, תשאול לגבי  הפרעות שינה, שקילה, בדיקת לחץ דם, בדיקת הליכה ויציבה.

בדיקת רופא מקיפה: כולל ביקורת תרופות, תשאול לגבי הפרעות ראיה ושמיעה, תשאול לגבי הפרעות שינה, שקילה, בדיקת לחץ דם, בדיקת הליכה ויציבה.

בדיקת שיניים ושיניים תותבות: בדיקה שנתית של חלל הפה, השיניים והמערכות התומכות חיונית בכל גיל. במקרים של בעיות עששת וחניכיים יש צורך בביקורים תדירים יותר. מומלץ להקפיד עם ביקור פעמיים בשנה אצל השיננית.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



אחת לשנה חשוב לבקר אצל רופא השיניים ופעמיים בשנה אצל השיננית 
אחת לשנה חשוב לבקר אצל רופא השיניים ופעמיים בשנה אצל השיננית  Getty Images: RossHelen

 

מעקב שנתי אצל רופא עיניים: מעקב שנתי אצל רופא עיניים חשוב לכל אדם ועוד יותר בגילאים מאוחרים ומאפשר גילוי מוקדם של סימנים של מחלות העיניים הנפוצות בגיל המבוגר כמו קטרקט וגלאוקומה, ניוון ראייה ועוד.

בדיקת שמיעה שנתית: פגיעה בשמיעה משמעה ירידה באיכות החיים כאשר היא נותרת ללא טיפול. בדיל המבוגר עולה שכיחותן של בעיות שמיעה, לכן חשוב לבדוק את השמיעה של ההורה אחת לשנה ולבקש מהרופא הפניה למכון שמיעה, שם תתבצע הערכת לקויות אם יש בהתאם לתוצאות.

מעקב שנתי אצל רופא עור: בדגש על בדיקת שומות. בדיקה זו מומלצת בכל גיל ומומלץ שלא להזניח גם בגילאים מבוגרים.

בדיקת דם: גם אם ההורה במעקב רפואי הכולל בדיקת דם, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לביצוע בדיקת דם שנתית ומקיפה כולל פרופיל שומנים, סוכר בצום, רמת ויטמין B12 ורמת חומצה פולית.

בדיקת גילוי דם סמוי בצואה: בדיקה זו נועדה לגלות אם במעי הגס ישנם פוליפים או תאים סרטניים שעלולים להפוך בעתיד לסרטניים והיא מסייעת באבחון מוקדם של סרטן המעי הגס, הסרטן השני בשכיחותו בישראל בקרב נשים וגברים כאחד. עד גיל 75 מומלץ לעבור את הבדיקה פעם בשנה ואחרי בהתאם להחלטת הרופא. במקרה של גילוי דם סמוי בצואה, יש צורך בבדיקת קולונוסקופיה.

בדיקת PSA בגברים: בדיקת סקר לגילוי סרטן הערמונית לבחינת ריכוז חלבון ה-PSA בדם. ההמלצה המקובל היא לערוך את הבדיקה אחת לשנה עד גיל 75, אבל זה בהתאם להחלטת הרופא. במקרה של תוצאה גבוהה יש צורך בבדיקות נוספות ובבדיקת אורולוג.

בדיקות ראיה אחת לשנה כדבר שבשגרה גם אחרי גיל 65  Getty Images: RossHelen

 

בדיקות שיש לבצע כל שנתיים

בדיקת שד וממוגרפיה לנשים: עד גיל 75 יש לעבור את הבדיקה לשלילת סרטן השד ולאחר מכן בהתייעצות רופא.
בדיקת ראיה ולחץ תוך עיני: אחת לשנתיים מומלץ לבדוק גם לחץ תוך עיני.

בדיקות שיש לבצע כל שלוש עד חמש שנים

בדיקת פאפ (משטח צוואר הרחם לנשים): בדיקה שנעשית לצורך שלילת סרטן צוואר הרחם. משים מעל גיל 65 ששלוש בדיקות פאפ שעשו נמצאו תקינות אינן צריכות להיבדק שוב ותמיד ומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.
בדיקת תפקודי בלוטת התריס: בדיקת דם שנעשית לבדיקת תפקודי בלוטת התריס, פשוט מוסיפים את הבדיקה לבדיקת הדם השגרתית.
בדיקת צפיפות עצם: בדיקה שמומלץ לערוך לראשונה בגיל 65 ואם לא אובחנה בעיה יש לערוך את הבדיקה אחת לחמש שנים. יש קבוצות סיכון שעליהן לעבור את הבדיקה בתדירות גבוהה יותר ובהתאם להחלטת הרופא המטפל.

בדיקות שיש לבצע כל עשר שנים

קולונוסקופיה: בדיקה שיש לבצע כל עשור עד גיל 80 לשלילת סרטן המעי הגס.

בדיקות שיש לבצע פעם אחת בלבד

סונר בטן: בדיקה שיש לבצע בין גיל 65 ועד 75 לשלילת הרחבה באבי בעורקים בגברים מעשנים או שעישנו בעבר.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

ארבעת הרופאים שחשוב להכיר בגיל השלישי

ארבעת הרופאים שחשוב להכיר בגיל השלישי

חשוב לדעת: זכויות דיירים במוסדות הגריאטריים

חשוב לדעת: זכויות דיירים במוסדות הגריאטריים

הבדל של יום ולילה? מה בין אשפוז מלא לאשפוז יום?

הבדל של יום ולילה? מה בין אשפוז מלא לאשפוז יום?

משחק הזיכרון: כיצד נתמודד עם אשפוז בן משפחה המתמודד עם דמנציה

משחק הזיכרון: כיצד נתמודד עם אשפוז בן משפחה המתמודד עם דמנציה

זכויות המאושפז וזכויות בני המשפחה המטפלים – מה צריך לדעת?

זכויות המאושפז וזכויות בני המשפחה המטפלים – מה צריך לדעת?

5 עצות שיסייעו בניהול ההוצאות בזמן אשפוז בן משפחה

5 עצות שיסייעו בניהול ההוצאות בזמן אשפוז בן משפחה

מה חשוב לדעת כבן משפחה מטפל לפני השחרור מהאשפוז?

מה חשוב לדעת כבן משפחה מטפל לפני השחרור מהאשפוז?

מתלבטים בין אשפוז לטיפול בבית?

מתלבטים בין אשפוז לטיפול בבית?

ההורים שוחררו מבית חולים – ומה עכשיו?

ההורים שוחררו מבית חולים – ומה עכשיו?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ