סיוע בהתאמת הבית
הידרדרות או החמרה בבריאותו ותפקוד של קשיש מחייבת לעיתים שינויים בסביבתו, בדרגי הגישה ומגוריו. משרד הבינוי והשיכון בשיתוף משרד הבריאות מסייע במימון התאמות אלה, לאנשים בעלי מוגבלות בניידות לצמיתות. השתתפות משרדי הממשלה בהוצאות הכרוכות בשיפוץ והתאמת הבית, ניתנים למי שעומד בקריטריונים כפי שנקבעו בנהלי משרד הבינוי והשיכון, ובהתאם לגובה הכנסתם ובעלותם על הנכס. תהליך קביעת הזכאות והכנת המסמכים מתבצע בסיוע מערכת הבריאות והעובדים הסוציאליים בקופות החולים. לפרטים נוספים הקשורים בהתאמת הדיור ניתן ללחוץ על הקישור התאמת הדיור ובאתר משרד הבריאות ומשרד הבינוי.
טיפול רפואי בבית הקשיש
במקרים בהם מצבו הבריאותי והתפקודי של המטופל מונעים ממנו לצאת מביתו לצורך בדיקה או קבלת טיפול רפואי הכלול בסל הבריאות, זכאי המטופל לקבלה בביתו, ובתנאי שניתן לבצעם בבית המטופל. בין השירותים הניתנים, בדיקות דם, ביקור רופא או אחות, טיפולי פיזיותרפיה וכדומה.
עובדים זרים
השחרור מבית החולים לא מבטל את הצורך הקיים לעיתים בטיפול והשגחה צמודים להורינו, וחשוב להיערך לכך בהתאם. חשוב לדעת שגם היתר להעסקת עובד סיעודי זר בהליך "מהיר" עשוי להימשך מספר שבועות. לכן, מומלץ להתחיל בתהליך מרגע שברור כי מצבו של ההורה יחייב השגחה צמודה גם בביתו וניתן להעריך את מועד השחרור מבית החולים. בכדי לייעל את ההליך הבירוקרטי מומלץ לערב את העו"ס בבית החולים הבקיא בתהליכים אלה. חשוב לזכור כי תוקפו של ההיתר להעסקת עובד זר בהליך מהיר הוא שלושה חודשים בלבד. במהלך תקופה זו, כדאי לפעול להנפקת היתר קבוע, שיתקבל אם יעמוד המטופל בתנאים המחייבים העסקת מטפל זר על בסיס קבוע ולאורך תקופה ממושכת.
רשות האוכלוסין וההגירה היא הגוף האחראי על מתן היתרים להעסקת עובדים זרים. את הבקשה בצירוף המסמכים הבאים יש לשלוח בטופס ייעודי של רשות האוכלוסין וההגירה. לבקשה יש לצרף את המסמכים הבאים:
- מכתב רפואי מבית החולים בו מודגש כי המטופל זקוק לרצף טיפולי והשגחה בביתו בכל שעות היממה
- מכתב מלווה של העובד הסוציאלי בבית החולים
- ציון מועד השחרור המשוער של המטופל מבית החולים
- תשלום אגרה להעסקת עובד זר
לקריאה בהרחבה על זכאות למטפל סיעודי זר והדרכים להעסקתו לחץ על הקישור סיעוד.
גמלת סיעוד
השחרור מאשפוז חרף ההידרדרות התפקודית מציבה בפניהם אתגרים חדשים בחיי היום יום. מטלות פשוטות וחיוניות כמו רחצה, אכילה ולבוש, שבעבר הם ביצעו כדבר שבשגרה, הפכו כעת עבורם למשימה בלתי אפשרית, ללא עזרה מאדם נוסף. כאן בא לעזרתנו חוק הסיעוד.
גמלת הסיעוד נועדה לאפשר לקשישים הזכאים לה לקבל סיוע מאדם נוסף בתשלום, לביצוע פעולות היום יום בביתו. כך יוכלו הורינו להתגבר על קשיים תפקודיים וקוגניטיביים המלווים אותם שעה שעה, מבלי לוותר על אורח חיים המכבד את זקנתם.
גמלת סיעוד ניתנת למי שהגיעו לגיל פרישה, המתגוררים בביתם או בדיור מוגן כעצמאיים ונמצא כי הם זקוקים לעזרה (סעד) בביצוע פעולות יומיומיות שגרתיות והכרחיות כגון : לבוש, רחצה, אכילה, הליכה או השגחה למען ביטחונם, וכדומה.
את הגמלה ניתן לקבל באמצעות שירותים שונים או בתשלום לחשבון הבנק של הקשיש הסיעודי, באמצעותו יוכל לממן, באופן חלקי, העסקת עובד זר.
גמלת סיעוד בשירותים:
- עובדת המגיעה לבית המטופל ומתן סיוע בטיפול אישי ותחזוקת הבית
- מרכז יום לקשיש
- אספקה חודשית של מוצרי ספיגה חד-פעמיים
- שירותי מוקד ולחצן מצוקה
- שירותי כביסה
לגמלת סיעוד זכאי מי שעומד ב-5 התנאים הבאים:
- תושב/ת ישראל שהגיע/ה לגיל פרישה
- מתגורר בביתו או בדיור מוגן במחלקה עצמאית (ולא סיעודית)
- אינו מקבל אחת מהקצבאות הבאות: קצבת שירותים מיוחדים, קצבה לנפגעי עבודה בעלי דרגת נכות גבוהה, גמלה לטיפול אישי או השגחה ממשרד האוצר. בכדי לממש את זכאות הסיעוד ייאלץ הקשיש לוותר על קצבאות אלה. מומלץ לחשב את התועלת בכדי למקסם את הסיוע
- מבדק התלות שביצע הביטוח הלאומי בביתו מצא כי הוא זקוק לסיוע או השגחה
- עמידה במבחן הכנסות כמפורט מטה:
- אדם יחיד בעל הכנסה חודשית עד לסכום 9,673 ₪ - זכאי לגמלת סיעוד מלאה
- אדם יחיד בעל הכנסה 9,673 – 14,509.5 ₪ - גמלה מופחתת בשיעור של 50%
- אדם יחיד שהכנסתו החודשית היא מעל 14,509.5 – אינו זכאי לגמלת סיעוד
- זוג בעל הכנסה חודשית עד 14,509.5 ₪ - זכאי לגמלה מלאה
- זוג בעל הכנסה חודשית 14,509.5 – 21,764.25 ₪ - גמלה מופחתת בשיעור של 50%
- זוג שהכנסתו החודשית היא מעל 21,764.25 ₪ - אינו זכאי לגמלה
- בני זוג מאותו מין נחשבים יוכרו כ"זוג" לעניין מבחן ההכנסות
- כאשר שני בני הזוג סיעודיים, סכום ההכנסה יחושב כיחיד לכל אחד מבני הזוג
במקרים בהם הכנסותיו של אדם גבוהות מהרף הקבוע בחוק, הוא לא יוכל ליהנות מגמלה זו. יחד עם זאת, היעדר הגמלה אינה שוללת ממנו את הזכות להעסקת עובד זר בביתו, על חשבונו, אם נמצא כי הוא זקוק לכך במבדק התלות של המוסד לביטוח לאומי. על כך נפרט בהמשך.
לקריאה בהרחבה על זכאות לגמלת סיעוד והצעדים למימושה לחץ על הקישור סיעוד.
ביטוח משלים וביטוח בריאות
זה בהחלט הזמן לבדוק את פוליסות הביטוח הקיימות על שם הורינו, ובפרט את הביטוח הסיעודי וביטוחי הבריאות, אך לא רק.
ביטוחים משלימים בקופות החולים וביטוחי בריאות פרטיים מזכים לעיתים בהנחות או החזרים להוצאות עבור תרופות, יעוץ רופא, ניתוח או תשלום חודשי בגין נכות או מחלה קשה. ניתן לבדוק זכאות לביטוחים משלימים בקופת החולים בה הם מטופלים וביטוחים פרטיים בחברות הביטוח. אתר משרד האוצר מספק את השירות המקוון הר הביטוח לאיתור כל פוליסות הביטוח הרשומות על שמכם.
מוסדות לטיפול ממושך
לעיתים מצבו התפקודי רפואי של הקשיש אינו מאפשר את המשך הטיפול בביתו, בשל העדר תנאי טיפול מתאימים. המסגרת המוסדית המתאימה נקבעת על פי מצבו התפקודי, הסיעודי, הקוגניטיבי והגריאטרי. יש להיוועץ עם קופת החולים לגבי האפשרויות הקיימות להשגחה רפואית מתמשכת ומתאימה להוריכם.
הזכויות שלכם כבני משפחה מטפלים
- בני משפחה המטפלים בקרוב משפחה זכאים למספר הטבות הניתנות מכוח החוק וללא קשר לרצונו הטוב של המעסיק
- זכאות להיעדרות בשל מחלת הורה או מחלת בן זוג, על חשבון ימי מחלה, עד 6 ימי עבודה (חוק דמי מחלה).
- במידה ובן הזוג חלה במחלה ממארת תהיו זכאים, ל 60 ימי מחלה בשנה על חשבון ימי המחלה שצברתם
- במקרים בהם מצבו הרפואי של בן משפחתכם מחייב אתכם להתפטר אתם זכאים לקבלת פיצויי פיטורין מהמעביד (סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים, תשכ”ג, 1963) לינק לחוק
- איסור להפלות עובד בשל מוגבלות בן משפחתו. הדבר נכון בכל הקשור לקבלתו וקידומו בעבודה, תנאי תעסוקה או פרישה. גם במידה ונדרשת התאמה או גמישות, בשעות העבודה למשל, המעסיק מחויב לכך, בתנאי שלא מדובר בנטל בלתי סביר.
יחידת סגולה
"יחידת הסגולה" הינה מוקד זכויות בריאותיות לאזרחים הוותיקים המאושפזים בבתי החולים ולבני המשפחה המטפלים בהם. ב"יחידת הסגולה" ניתן לקבל מידע אודות הזכויות הבריאותיות להן עשוי להיות זכאי האזרח הוותיק עם שחרורו מבית החולים, בשל השינוי במצבו הבריאותי.
"יחידת הסגולה" היא יוזמה של המשרד לשוויון אזרחי ופעילה בחלק מבתי החולים לבירור הנושאים הבאים:
- בירור זכויות מאושפז במעמד של "אזרח ותיק"
- הזכות לשיקום וסיוע בבירור זכויות המגיעות מקופות החולים
- סיוע בבירור זכויות המגיעות מהביטוח הלאומי
- אפשרויות לקבלת גמלת סיעוד
- בירור הטבות וזכויות עבור ניצולי שואה
- יידוע בדבר זכויותיהם של בני המשפחה המטפלים באזרח הוותיק המאושפז
רשימת "יחידת הסגולה" בבתי החולים: זיו - צפת, אסף הרופא, שערי צדק – ירושלים, ברזילי – אשקלון, קפלן – רחובות, סורוקה – באר שבע, פוריה, רמב"ם – חיפה, מאיר – כפר סבא, שיבא - תל השומר, המרכז הרפואי לגליל – נהריה, איכילוב- תל אביב