מה קורה כשההורה נדרש לטיפול 24 שעות ביממה?

Getty Images: shapecharge

טיפול סביב השעון מחייב היערכות משפחתית, כלכלית ולוגיסטית. מה חשוב לדעת? איך לממש זכויות סיעודיות? מה קורה בתקופה של אשפוז ואיך מטפלים בבית? התשובות לשאלות המעסיקות את בן המשפחה המטפל.

גם אם אתם מטפלים בבן משפחה כבר באופן קבוע לא תמיד ניתן להתכונן לרגע בו יקירכם יצטרך טיפול והשגחה במשך 24 שעות ביממה. הרגע בו הצורך הזה מופיע משנה את כל כללי המשחק. גם כאשר יקירכם זקוק לעזרתכם באופן קבוע לא פעם נוצרת מורכבות גדולה בשילוב הטיפול בבן המשפחה עם מהלך החיים, השגחה ללא הפסקה מגבירה את רמת המורכבות באופן מהותי ועליית המדרגה ברמת הלחצים השונים, הרגשי, הכלכלי, הפיזי והסביבתי, מורגשת משמעותית.

טיפול 24 שעות בבן משפחה מוסיף על המשאבים כלכליים הנדרשים, מאמץ פיזי בסיוע בביצוע מטלות יומיומיות (למשל רחצה והושבה), התאמת הסביבה המידית והלחץ הנפשי של בני המשפחה כולה בכלל ובן המשפחה המטפל העיקרי בפרט. לכן יש חשיבות גדולה להיערכות לקראת המצב החדש באופן שיאפשר איכות חיים מקסימלית לבן המשפחה, אך לא פחות מזה גם לבן המשפחה המטפל. 

השגחה וטיפול בזמן אשפוז

כאשר מתעורר הצורך בהשגחה 24 שעות בזמן אשפוז, ראשית מומלץ לבדוק אם ניתן לחלק "משמרות" בין בני המשפחה לפחות בימים הראשונים. יש לזכור שזהו פתרון זמני בלבד, לאורך תקופה לא פשוט להתמיד בהשגחה משפחתית של 24 שעות בעיקר כאשר יש עוד כל כך הרבה מטלות, בנוסף לשגרת היומיום, משפחה ועבודה, כמו: שמירה על קשר רציף עם הצוות הרפואי המטפל, טיפול בבירוקרטיה, לעיתים ארגון הבית והגשת בקשה למטפל טרם שחרור הביתה וכדומה.

פתרון נוסף עובר דרך חברות הסיעוד שמעניקות שירותי מטפלים לשמירה והשגחה בבית החולים, לרוב גם בהתראה קצרה. התשלום לשירות זה נעשה באופן פרטי ועשוי להסתכם בעלות גבוהה משום שהתשלום מחושב לפי שעה.

השגחה וטיפול בבית

סיוע בביצוע משימות היומיום יכול להיעשות על ידי שילוב של מספר מסגרות ושירותים שביכולתם להקל, אולם כאשר מגיע הרגע בצורך בטיפול 24 שעות ההיערכות משתנה ואז לרוב האפשרויות נעות בין שתיים עיקריות: העסקת מטפל 24/7 בבית או מעבר לבית אבות סיעודי. לא פעם יעדיף המטופל, ולעיתים גם בני משפחתו, את הטיפול בבית ובסביבה המוכרת באמצעות מטפל על פני מעבר.  

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



מומלץ לבחון טיפול בבית וגם אפשרות של מעבר לבית אבות סיעודי
מומלץ לבחון טיפול בבית וגם אפשרות של מעבר לבית אבות סיעודי Getty Images: halfpoint


למי פונים להעסקת מטפל?

אם מעוניינים בהעסקת עובד זר יש לפנות לאחת מהלשכות הפרטיות הפועלות בתחום. עובד זר מועסק ל-6 ימים בשבוע, כך שיש צורך לדאוג למחליף ביום החופש שלו. העסקת עובד זר ניתן אפשרית בכפוף לקבלת היתר העסקה מרשות האוכלוסין וההגירה וזו ניתנת בהתאם לקריטריונים קבועים. הלשכה הפרטית מעניקה שירות של תווך בהליכי הרישוי מול הרשויות, התאמת מטפל זר למבקש וליווי המטפל והמשפחה במשך תקופת ההעסקה.

אם מעוניינים במטפל ישראלי פונים לאחת מחברות הסיעוד, שמעניקות שירותי טיפול בבית במסגרת גמלת חוק סיעוד של ביטוח לאומי באמצעות השמת מטפלים ישראלים. לחברות הסיעוד ניתן לפנות בעת הצורך לשירותי טיפול, או משק בית, גם באופן פרטי שלא במסגרת הגמלה. עבור השעות המשלימות לטיפול והשגחה 24 שעות יש לשלם באופן פרטי או אם ניתן באמצעות הפעלת ביטוח סיעודי פרטי. חשוב לשים לב שפוליסות הביטוח לרוב מוגבלות בזמן ויש לקחת זאת בחישוב לאור העובדה שלא פעם טיפול סיעודי עלול להימשך לאורך תקופת זמן ממושכת.

איך מממנים טיפול 24 שעות ביממה בבית?

חלק ממימון הטיפול, אבל לא כולו, יכול להיעשות באמצעות גמלת הסיעוד, גמלת סיעוד ברמה 6 מקנה 24 שעות בשבוע למי שמעסיק עובד זר ו-28 שעות סיעוד למי שמעסיק מטפל ישראלי. ניתן גם להעסיק מטפל באופן פרטי במקרים בהם אין זכאות לגמלת סיעוד. במקרים בהם יש ביטוח סיעודי פרטי ניתן לבחון את הפעלתו לשם העסקת המטפל בהתאם לתנאי הפוליסה ושוב, יש לזכור שפוליסות אלה לרוב משולמות לתקופה מוגבלת בלבד.

עלויות ההשגחה מסביב לשעון הן גבוהות, לכן חשוב לבדוק את כל אפשרויות המימון וגם לבדוק אם מתחבאות פוליסות פרטיות שאינכם יודעים עליהן באתר הר הביטוח של משרד האוצר. חשוב לזכור שגם אם אתם המטפל העיקרי, אתם לא לבד ולא צריכים להיות. חשוב להיערך נכון מבחינת תמיכה, פיזית, רגשית וכלכלית, גם באמצעות משפחה וגם באמצעות ארגונים ושירותים הניתנים על ידי מסגרות שונות, כמו קופות החולים, שירותי הרווחה העירוניים ועמותות שונות.   


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ