אם בחרתם בטיפול ביתי ליקירכם, צריך יהיה להתאים את הבית לצרכיו. איך דואגים שיוכל להמשיך ולגור בו בביטחון, תוך שמירה על איכות חיים גבוהה ככל האפשר? התשובה כאן
עם השנים ירידה ביכולות המוטוריות ושינויים קוגניטיביים הופכים את המרחב הביתי, המוכר והאהוב, למקום שעלול להיות מסוכן. יש המון סיבות בעד ההישארות בבית, אולם כדי להבטיח לקשיש חיים בטוחים ונוחים ככל האפשר בביתו, יש צורך להתאים את הבית לצרכיו החדשים ולצייד אותובעזריםשיקלו עליו ועל המטפל הסיעודי את התפקוד.
איך להתאים את המרחב הביתי לקשיש סיעודי
כל מקרה כמובן הוא פרטני ותלוי האדם והבית, אולם יש כללי אצבע אותם כדאי להכיר, בגדר ל"הקדים תרופה למכה" כדי למנוע אי נוחות וקושי שניתן היה לצפות מראש. מכיוון שבתקופה זו ממילא יש המון דברים שיש לעשות ולבדוק, הכנו עבורכם את רשימת "הנקודות המידיות":
נגישות לבית ומעבר נוח בין החדרים
רמפה לגרם מדרגות חיצוני – רמפה בשיפוע מתון על גרם מדרגות היא בגדר חובה לקשיש שנעזר בכיסא גלגלים, או בהליכון. הרמפה תאפשר תנועה בטוחה וקלה ותקל על המטפל הסיעודי להוביל את הקשיש דרך הדלת.
דלת רחבה- כדי לאפשר מעבר עם כיסא גלגלים או הליכון בין החדרים ובכניסה לבית, חשוב להרחיב את הכניסה ולהחליף משקופים ודלתות שרוחבם לא פחות מ-80 ס"מ.
ידיות מאחז –רצוי להתקין ליד הדלתות כדי שיאפשרו לקשיש עם מוגבלות תנועה קלה, להיאחז בהן ולייצב את עצמו בכניסה וביציאה מהחדרים.
מעליון– אם בביתו של הקשיש ישנו גרם מדרגות פנימי, ניתן להרכיב למדרגות מעליון המאפשר לו עליה וירידה עם כיסא הגלגלים או בלעדיו באופן בטוח ויציב.
שיפור השירותים והמקלחת
כניסה– יש להרחיב ולהתאים את רוחב המשקופים של חדרי המקלחת והשירותים, כך שיאפשרו כניסה נוחה עם הליכון ועם כיסא גלגלים. רוחב הכניסה צריך להיות לא פחות מ-80 ס"מ.
חדר שירותים- מומלץ להרחיב ולאחד את חדר השירותים עם חדר הרחצה כדי לאפשר תמרון קל עם ההליכון ועם כיסא הגלגלים. אם אין אפשרות לאחד את שני החדרים, חשוב להרחיב את פתח החדר כדי שניתן יהיה לסייע לקשיש להשתמש בשירותים עם כיסא גלגלים ייעודי.
שפופרת מים ליד האסלה- במקרים מסוימים הקשיש מסוגל להיכנס לחדר השירותים לבד, אך הפעולות המוטוריות העדינות קשות עבורו. שפופרת מים ליד האסלה תאפשר לו לנקות את עצמו ללא עזרה, ותקל על ניקוי חדר השירותים.
אמבטיה- רצוי להחליף במקלחון רחב שמאפשר לקשיש כניסה יציבה למקלחת. כניסה לאמבטיה דורשת מקשיש מספר שניות של עמידה על רגל אחת, ושניות אלו עלולות להיות קריטיות במקרה של אבדן שיווי משקל.
הדרך להפוך את חדר האמבטיה והשירותים לבטוח תלויה במבנה החדר Getty Images: Toa55
משטח למניעת החלקה -בין אם תבחרו לרצף את המקלחת בריצוף מונע החלקה, ובין אם תרפדו אותה בשטיחון ייעודי, משטח שכזה הכרחי לבטיחותו של הקשיש.
ספסל או כיסא ישיבה למקלחת- אם הקשיש לא זקוק לכיסא גלגלים ייעודי למקלחת, חשוב שיהיה במקלחת ספסל או כסא שיאפשרו לו להתקלח בישיבה.
סבוניות, ושפופרות מים- יש לקבוע בגובה נמוך שיאפשר לקשיש להגיע אליהם ללא מאמץ, וייקלו על המטפל לסייע לו ברחצה.
מאחזי יד - חשוב להתקין ליד האסלה, על קיר המקלחת, ולאורך חדר הרחצה כדי להבטיח לקשיש אפשרות להישען ולייצב את עצמו.
חדר שינה נוח ובטוח
מיטה -לקשיש קל יותר להתיישב על מיטה גבוהה, לפני מעבר מישיבה לשכיבה, וקל לו לקום ממיטה גבוהה אם בעת הישיבה כפות רגליו נוגעות ברצפה מבלי לכופף את הרגליים. חשוב להתאים את המיטה על פי צרכיו האישיים. ניתן למצוא מיטות עם גובה מתכוונן ומיטות טיפוליות עם מנגנון התומך בישיבה.
מזרן וכריות -בהתאם למצבו הגופני של הקשיש, חשוב להתאים מזרן וכריות ייעודיים למניעת פצעי לחץ.
מעקה מיטה- כדאי שהמיטה תהייה מאובזרת במעקה למניעת החלקה ונפילה. מעקה המיטה מונע גם נפילה של שמיכה מהמיטה ומאמץ של הקשיש להחזירה.
מרווח בין הקיר למיטה- כדי לאפשר לקשיש להגיע עד המיטה עם הליכון, או בעזרת כיסא גלגלים, יש לוודא שקיים מרווח מספיק המאפשר תנועה ותמרון בין המיטה והקיר. מומלץ שאפשר יהיה להשאיר את ההליכון במרחק סביר מהמיטה כדי להבטיח שהקשיש יכול להגיע אליו בקלות ובמהירות.
מאחזי יד וידיות אחיזה- חשוב להתקין לאורך הקיר שבין המיטה למרווח התנועה כדי לאפשר לקשיש להיאחז בהן ולהתייצב, ולמנוע נפילות שמאפיינות קשישים בין היתר בזמן מעבר ממצב ישיבה לעמידה.
מפסקי תאורה- יש להתקין קרוב למיטתו של הקשיש במרחק נגיעה על מנת שיוכל להדליק ולכבות את האור באופן עצמאי.
לחצן קריאה ולחצן מצוקה- לחצן קריאה שמאפשר לקשיש להזעיק את המטפל מכל מקום בבית, רצוי להתקין ליד מיטת הקשיש.
התאמת הבית לצרכי הקשיש מאפשרת לשמור על בטחונו ואיכות חייו Getty Images: Dean Mitchell
מטבח וחדר אוכל
שולחן האוכל -צריך להיות גבוה מספיק כדי לאפשר לקשיש לשבת בנוחות, וקרוב לשולחן בזמן הארוחה גם אם הוא נעזר בכיסא הגלגלים. יש לקחת בחשבון את גובה ידיות הכיסא כדי שלא יגבילו את מרחק הכיסא מהשולחן.
כיסא -מרופד המאפשר ישיבה לאורך זמן ומונע לחץ, עם משענת וידיות לזרועות יקל על הקשיש שאינו יושב בכיסא גלגלים בזמן הארוחה ויאפשר לו לאכול בנוחות.
כיור וברזים- כדאי להתאים את הכיור בגובה ובעומק נוחים לשימושו של הקשיש. את הברז רצוי להחליף בברז שניתן להפעיל עם ידית ארוכה שלא מאלצת מתיחה של היד כדי להגיע אליה.
סלון מרווח
כורסא- כדי לאפשר לקשיש להרגיש בנוח בביתו ולארח בני משפחה וחברים, חשוב למקם בסלון כורסא אורתופדית, המאפשרת לו ישיבה נוח לאורך זמן ומונעת פצעי לחץ.
שלט למזגן, לטלוויזיה ולחצן קריאה ומצוקה -חשוב למקם קרוב לכורסא במרחק המאפשר לקשיש גישה מהירה.
תאורה ומתגים ברחבי הבית
חשוב להתאים למצבו החדש של הקשיש, ולקחת בחשבון אפשרות של התדרדרות. את המתגים רצוי למקם מחדש בגובה נח לשימוש עבור קשיש הנעזר בכיסא גלגלים.
לחצן מצוקה
לחצן המאפשר קריאה מהירה לעזרה, חשוב להתקין לא רק בסלון, אלא גם ליד המיטה, בחדר השירותים וליד שולחן האוכל.
חשוב לדעתשהמחלקה לבריאות הסביבה במשרד הבריאות, ומשרד השיכון, מאפשרים קבלתמענק סיועלשיפור תנאי דיור עבור אנשים עם הגבלת ניידות.
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר