איך מחשבים את גובה גמלת הסיעוד? כדי להחליט מהו גובה הגמלה שיקבל ההורה המבוגר, יערוך הביטוח הלאומי מבחן הכנסות לו ולבן/בת הזוג. במידה וסך ההכנסות עובר את התקרה שנקבעה על ידי הביטוח הלאומי, יקבל ההורה המבוגר גמלה חלקית או שלא יהיה זכאי כלל לקבלה.
מי מחליט מה גובה הגמלה ומתי ניתן לערער על החלטתו? אחרי מבחן ההכנסות יחשבו פקידי התביעה בביטוח הלאומי את הניקוד המגיע להורה המבוגר ויחליטו על גמלה זמנית או קבועה. ישנה, כאמור, גם אפשרות שבקשת הגמלה תידחה עקב הכנסות גבוהות או אי עמידה ביתר התנאים הנדרשים. כך למשל, אם לא יוכח שההורה המבוגר זקוק במידה רבה לסיוע של אדם אחר בביצוע פעולות היום יום. ניתן, כמובן, לערער על החלטת הוועדה בנוגע לגובה הגמלה. בנוסף, במידה ולאורך השנים חלה הרעה במצבו של ההורה המבוגר, ניתן להגיש בקשה לבחינה מחודשת של המצב. במצב כזה קיימת אפשרות שתביעה שנדחתה בעבר תאושר כעת, או לחלופין שגובה הגמלה שאושרה להורה תעלה.
האם אשפוז בבית חולים מבטל את קבלת גמלת הסיעוד? בימים עברו, במידה וההורה המבוגר שזכאי לגמלה אושפז בבית חולים, הגמלה הייתה מופסקת ומתחדשת שוב רק לאחר שחרורו. כיום המצב שונה. במידה וההורה מתאשפז בבית חולים למשך תקופה שלא עולה על 30 ימים, גמלת הסיעוד ממשיכה להיות מועברת אליו כרגיל. באם תקופת האשפוז עולה על 30 ימים, תופסק קבלת הגמלה לאחר החודש הראשון ותחודש לאחר שחרורו של המטופל מבית החולים. שימו לב שהגמלה תחודש ללא קשר למשך זמן האשפוז של ההורה המבוגר בבית החולים.
האם אפשר לתבוע גמלה עוד במהלך תקופת האשפוז בבית החולים? כן, כבר מאמצע 2017 ניתן להגיש את התביעה לביטוח לאומי עוד במהלך האשפוז ואין צורך לחכות לשחרור, ניתן לעשות זאת גם לפני ניתוח קבוע.
האם הגמלה ממשיכה להיות משולמת גם למי שמתאשפז בבית חולים סיעודי? לא. המשך קבלת גמלת הסיעוד מותנה בכך שההורה המבוגר מאושפז בבית חולים כללי. במידה והוא נזקק לאשפוז בבית חולים סיעודי, שיקומי או כזה המוגדר כמיועד לתשושי נפש, קבלת הגמלה תיעצר. גם במקרה הזה, לאחר השחרור מהמוסד השיקומי / הסיעודי, תחודש קבלת הגמלה להורה המבוגר, ללא קשר למשך התקופה בה היה מאושפז. באופן הזה, לאחר השחרור מהאשפוז, יוכל ההורה לשוב ולגור בביתו, ליהנות מגמלת הסיעוד, לקבל עזרה בהתנהלות היום יומית וליהנות ככל האפשר מאיכות החיים לה היה רגיל.
האם גמלת הסיעוד נחשבת כהכנסה? לא, גמלת הסיעוד אינה נחשבת להכנסה. כיוון שכך, קבלת גמלת זו לא פוגעת בזכאות לקצבאות נוספות.
מה עוד כדאי לדעת? במקרה של גמלה שנקבעת לצמיתות, רשאי הביטוח הלאומי לבחון שוב את מצבו התפקודי של המטופל. חשוב לדעת שניתן לערער על החלטות. התביעה לגמלת סיעוד דורשת משאבים רבים להתמודדות עם הביורוקרטיה וחשוב לזכור שישנן עמותות שמסייעות בנושא, חלקן ללא תשלום וחלקן תמורת תשלום סמלי.