איך מחפשים בית אבות וכיצד מוודאים שהבחירה נכונה?

Getty Images: CasarsaGuru

הבחירה בבית האבות מציבה לא מעט דילמות ולא פעם משאירה את בני המשפחה המטפלים עם התהייה האם פעלו נכון. הגרונטולוגית קרן בוים עם השאלות שיש לברר כדי לקבל החלטה מיטבית

אחרי ההתלבטות וההגעה למסקנה כי טיפול בבית אבות סיעודי ייטיב עם יקירכם, מגיע שלב חיפוש בית האבות המתאים. עוד שלב מורכב שדורש לא מעט מחשבה ועבודת רגליים תוך כדי ניסיון לשמור על השגרה ולהתמודד עם הלחץ והרגשות. זה לא מפתיע, בחירה בבית אבות סיעודי, להבדיל מדיור מוגן המיועד למבוגרים עצמאיים, היא תהליך קבלת החלטות מורכב ולא פעם לא ברור בכלל מאיפה להתחיל.

"אין קורסי הכנה לרגע בו ילד נדרש למצוא בית אבות סיעודי להורה", מסבירה הגרונטולוגית קרן בוים. "לרוב המשבר הרגשי מקשה עוד יותר על קבלת ההחלטות. כשמוסיפים לזה גם שיקולים כלכליים והתמודדות עם בירוקרטיה, לא מפתיע שבני משפחה מטפלים מוצאים את ההתמודדות הזו קשה במיוחד. בעיניי זה השלב בו מומלץ לאמץ גישה פרקטית: להתרכז בקריטריונים החשובים כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר שניתן לקבל בתנאים הקיימים."

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



"הבחירה בבית אבות היא אחת ההחלטות הקשות בחיים אבל יש לה צדדים חיוביים רבים"
"הבחירה בבית אבות היא אחת ההחלטות הקשות בחיים אבל יש לה צדדים חיוביים רבים" קרן בוים

איך מתחילים לחפש בית אבות?

בדרך כלל בני משפחה מטפלים מתחילים את החיפוש מתוך מה שמוכר להם: בית אבות ידוע בעיר, המלצות של חברים או בני משפחה, מסקנות מהתייעצות עם עובדת סוציאלית בקופת החולים או בעירייה או בחיפוש כללי בגוגל כדי לקבל אומדן. בתוך ההתרשמות הכללית הזו נכנסים גם שיקולים של תקציב והמון שאלות מתחילות לצוץ ועוד יותר ככל שנכנסים לחקר הנושא.

"זו הסיבה שיש לעשות סדר במחשבות ובפעולות", אומרת קרן בוים. "קיימים מספר שיקולים עיקריים שיש לקחת בחשבון בבחירת מוסד מתאים. לכל משפחה העדפות אישיות ושונות, אך תמיד יש לנסות להגיע לסידור הטוב ביותר בהתחשב במציאות ובמקומות הקיימים. היום, קיימים לא מעט מקורות מידע אמינים על בתי אבות, למשל קבוצות בפייסבוק וגם אנשי מקצוע בתחום שתפקידם לכוון ולמנוע התרוצצות מיותרת בין מקומות לא רלוונטיים. חשוב להבין את מסגרת התקציב ולהכין רשימת קריטריונים לפי סדר עדיפויות. אם יש מספר בני משפחה מטפלים צריך למצוא מכנה משותף עוד לפני שמתחילים לחפש".

שלב החיפוש אחר בית אבות מתאים

אחרי שרשימת הקריטריונים התקציב ברורים מתחילים לסנן בתי אבות רלוונטיים, לפי למשל: תקציב, מיקום, קיומם של טיפולים שיש בהם צורך וכל תנאי אחר שחשוב לכם. כך תתקבל רשימה מצומצמת יחסית שתאפשר לכם להתחיל בשלב החיפוש האקטיבי אחר בית אבות.

 קריטריונים פרקטיים יסייעו להחלטה שתטיב עם ההורה ומצבו
קריטריונים פרקטיים יסייעו להחלטה שתטיב עם ההורה ומצבו Getty Images: FredFroese

מה לחפש כאשר מגיעים לבית האבות?

"אני תמיד ממליצה על מספר דברים:

  • להגיע למקומות בשעה שהדיירים ערים, כלומר לא במנוחת הצהריים ולא בשעות הערב. בשעה עשר בבוקר הדיירים אמורים להיות כבר בעיצומה של פעילות כלשהי - קבוצתית/ אישית/ פיזיותרפיה. אם מצאתם את הדיירים יושבים בחוסר מעש סביב שולחנות, יש כאן בעיה שצריכה להידלק נורה אדומה, בוודאי אם תעסוקה חיונית ליקירכם.
  • מומלץ להיפגש עם אנשי מקצוע במקום: אין צורך לראיין את כל הצוות (זה יום עבודה ויש מטופלים שזקוקים להם) אבל לדבר עם אנשי הצוות שחשובים לטיפול בהורה. למשל אם יקירכם זקוק לפיזיותרפיה, בקשו לגשת לחדר הפיזיותרפיסט ולשוחח איתו על הטיפול במקום.
  • כדאי להכיר את המנהל/ת ולראות אם אתם מתחברים לסגנון, לנהלים, ליחס שלו/שלה לצוות ולמטופלים - יש דברים שניתן לראות מהתבוננות מהצד.
  • אם נושא התזונה חשוב לכם, תגיעו בשעת הארוחה ותצליחו לראות כיצד הצוות מנהל את הארוחה, צורת ההגשה, האווירה ועוד." 
הצורה שבה מתייחסים למטופל תלמד אתכם הרבה על המקום
הצורה שבה מתייחסים למטופל תלמד אתכם הרבה על המקום Getty images: Doble-d

נושאים נוספים שיש לקחת בחשבון

עוד דברים חשובים שיש לבחון, לא לפי רמת החשיבות כי הרי זהו ענין אישי לכל מטופל ומשפחה:

  • האם המקום גדול, בעל מחלקות רבות או קטן ואינטימי? במקום גדול לרוב כל מחלקה מתפקדת כבית אבות קטן עם אחות משלה וצוות קבוע. למקום קטן יש את היתרון של תחושת בייתיות וההכרות האישית עם כל אחד.
  • האם ניתן לעצב את החדר באופן אישי? להוסיף תמונות וחפצים אישיים?
  • כמה דיירים יש בכל מחלקה וכמה אנשי צוות? רוב המקומות עובדים לפי התקנים של משרד הבריאות. ישנן מחלקות קטנות אשר לא יכולות להכיל הרבה דיירים אבל חייבות להחזיק אותה כמות של אנשי צוות שזה יתרון משמעותי.
  • איך נראים הדיירים במקום? האם הם מוזנחים או מסודרים? האם הדיירים ערניים ורגועים? (בהתאם למצבים הקוגנטיבים והרפואיים כמובן)
  • האם יש אפשרות לחיבור טלפון/ טלויזיה בחדר?
  • האם לחצן המצוקה נגיש? (במידה והמטופל יכול להשתמש בכזה)
  • האם יש שירותים ומקלחת לכל חדר או לכל מספר חדרים?
  • האם המקום נקי וריחו נעים? קחו בחשבון שמחלקה סיעודית לא יכולה להריח טוב 24 שעות ביממה, במיוחד לא בשעות של ההחלפות.
  • האם ישנם שטחים ציבוריים שהדיירים יכולים להנות מהם גם בזמן ביקורים וגם בזמנם הפרטי? קחו בחשבון שרוב המקומות לא מוציאים מהמחלקה באופן יזום ואם עושים זאת זה פלוס גדול ואיכות חיים לדיירים.
  • במידה והמטופל דובר ומבין שפה מסוימת, האם יש בצוות מישהו שיבין אותו?
  • האם המקום נגיש, במידה ויש צורך בתחבורה ציבורית
  • במידה וחשוב למטופל, האם יש בית כנסת פעיל במקום או בקרבתו?
  • במידה ויש צורך במימון על ידי קוד סיעודי של משרד הבריאות, האם המקום עובד עם קודים? מה העלות של המקום במידה והמשפחה רוצה לשלם באופן פרטי ומה זה כולל?

"לרוב, לאחר שמסיירים ורואים מספר מקומות רלוונטיים, קל יותר לקבל החלטה. אין מקום שדומה לקודמו ולכל מחלקה יש את האנרגיה שלה, לטובה ולרעה. קשה לחזות מראש אם הבחירה נכונה כיון שזה תלוי בהרבה גורמים, אבל נסו להסתכל מעיני יקירכם שמפקיד בידכם את הבחירה. אין ספק שהבחירה בבית אבות להורה היא אחת הבחירות הקשות בחיים, עם זאת חשוב לזכור שיש לה את היכולת להיטיב עם ההורה ועם בני המשפחה המטפלים ולכן היא חיובית וכך ראוי להסתכל עליה," מסכמת קרן בוים בחיוך. 


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ