איך בוחרים מטפל סיעודי מתאים?

Getty Images: bowdenimages

אנחנו מפקידים בידי המטפל הסיעודי את האחריות הפונקציונלית על איכות חיי ההורה לכן חשוב לבחור נכון – איך עושים את זה ומה כדאי לקחת בחשבון?

צעד ראשון - איך בוחרים מטפל זר המתאים להורי?

למה אי אפשר להפריז בחשיבות הבחירה במטפל זר? כי אנו מפקידים בידיו של אדם זר את הטיפול בהורים שלנו. אנו נאלצים לסמוך על מסירותו ומוסריותו של אדם זר שידאג לכל צרכיהם כשאנו לא בסביבה כדי להשגיח.

התלות של ההורים הופכת את המטפל לגורם המשפיע ביותר על בריאותם ורווחתם ובמידה רבה גם רווחתם של בני המשפחה. אז איך עושים את זה נכון?

ישנם מספר פרמטרים בסיסיים שהבחירה בהם תבטיח את מסוגלותם של המטפלים לבצע את עבודתם. למשל, המגדר, שפת מוצא, כוח פיזי והמלצות.

  • מגדר  - הבחירה הטבעית היא להתאים למטופל – מטפל, ולמטופלת -  מטפלת בעיקר בשל האינטימיות הכרוכה בטיפול וסיעוד
  • שפה  –  תקשורת טובה היא דבר הכרחי לבניית מערכות יחסים, בכלל. ומערכת היחסים בין מטפל ומטופל אינה יוצאת מן הכלל. שפה משותפת תאפשר למטופל ולמטפל להבין זה את זה בקלות ולהימנע מהתסכול הנובע מחוסר הבנה ו"קצרים" בתקשורת. מוצאם של מרבית המטפלים הזרים בישראל הוא במדינות אסיה ואירופה וכחלק מהכשרתם כמטפלים הם לומדים מילים בסיסיות וחיוניות בעברית בכדי להתנהל מול המטופל. עובדים זרים רבים שמוצאם ממדינות אסיה יודעים לדבר אנגלית וככל שחולף הזמן התקשורת בין המטופל והמטפל משתפרת. כך או כך, חשוב שההורים שלנו יוכלו לתקשר ולהסביר למטופל במהירות ובקלות מה רצונם
  • כוח פיזי – כאשר המטופל הוא אדם גבוה או כבד משקל מומלץ לוודא כי המטפל שנבחר הוא אדם חזק המסוגל להזיזו או להרימו. אם המטפלים מתקשים לבצע משימות הדורשות מאמץ וכוח פיזי יש לשקול שנית את העסקתם. זאת בכדי להימנע מעוגמת נפש כשהמטפל יעזוב לאחר תקופה קצרה בגלל הקושי הכרוך בטיפול
  • תכונות אופי – בעוד שהפרמטרים הקודמים כמו שפה ומגדר היו גלויים לכל, האופי הוא פרמטר חשוב אך חמקמק. כמובן שרצוי לזהות באמצעות הריאיון או ע"י ההמלצות שתבקשו את תכונות אופי הרצויות להוריכם כדי שירגישו בנוח עם האדם שילווה אותם מרבית שעות היממה. למרות הקושי בזיהוי מוקדם, ישנן תכונות שקשה להסתיר והן מתבלטות לעיתים כבר בשלב הריאיון  - חברותי, מופנם, שקט, קולני, איש שיחה, מוחצן, חייכן או רציני
  • המלצות – הייתם מכניסים לביתכם שיפוצניק שלא קיבלתם עליו המלצות קודמות? כנראה שלא. גם אם בריאיון המטפלת כבשה את לבכם ונוצרה כימיה מידית בינה לבין אבא או אמא, חשוב לדרוש ולקבל המלצות קודמות. כאשר המטפל טיפל לפני כן במשפחות בישראל יש לדרוש ולקבל את מכתב ההמלצה ומספר הטלפון של בני המשפחה. חשוב לנהל את השיחה עם הממליצים שלא בנוכחות המטפל או המטפלת  ולשאול את כל השאלות החשובות לגביהם – תכונות אופי, חסרונות ויתרונות, מקצועיות ומיומנות טיפולית, האם ואילו תקלות או חיכוכים היו בעבר
  • ראיון עבודה – כאשר חברת ההשמה אמרה כי היא מצאה עבורכם מטפל זר המגיע לביתכם ישירות מארץ מוצאו וללא ניסיון קודם בישראל, חשוב מאד לערוך לו ראיון עבודה ותיאום ציפיות. הטכנולוגיה מאפשרת לקיים ראיונות עבודה באמצעות אפליקציות ותכנות כמו סקייפ, פייס טיים ואחרות שמאפשרות לכם ולהוריכם לשמוע ולראות את המטפלת בזמן אמת ולקבל תשובות על השאלות החשובות לכם ולהוריכם. חשוב לזכור, גם למטפל/ת הזר/ה חששות רבים והוא מגיע לבית זר בארץ זרה ויודע שהציפיות ממנו גבוהות. כדאי שגם המטפל יראיין אתכם לפני, ישמע ויראה את הוריכם לפני שהוא מגיע לבתיכם. שיחות אלה חשובות לשני הצדדים, ההיכרות הבסיסית הראשונה ותיאום הציפיות עשויה למנוע אי הבנות ועגמות נפש מיותרות בהמשך
  • כימיה – לא צריך להסביר את זה, אבל אפשר להרגיש את זה באוויר    
הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



צעד שני - מצאנו מטפל זר פנוי בכוחות עצמנו. איך ניתן להעסיק אותו?

אם יש ברשות העובד ויזה בתוקף, הוא רשום באזור הגאוגרפי בו מתגוררים הוריך,(על חלוקה גאוגרפית בהמשך) ואינו שוהה מעל 51 חודשים בישראל, ניתן לפנות לאחד התאגידים וחברות השמה לעובדים זרים לצורך רישום מסודר.

רק לאחר הרישום וקבלת האישור לכך ניתן להעסיקו מבלי להסתכן בעבירה על החוק

כמה זמן עשוי לקחת תהליך הגיוס של מטפל זר מהארץ ומחו"ל?

אם המטפל כבר שוהה בארץ ויש ברשותו היתר עבודה וויזה בתוקף הליך הרישום בתאגיד אמור להימשך מספר ימים בלבד.

אם המטפל הזר עדיין נמצא בארץ מוצאו וממתין למשפחה ישראלית שתעסיק אותו, התהליך עשוי להימשך עד שלושה חודשים:

  • יש לקבל היתר להעסקת מטפל זר מטעם לשכת האוכלוסין וההגירה
  • יש לפנות לחברה המטפלת בעובדים זרים לצורך איתור מטפל זר מתאים

מהי הגבלת האזור הגיאוגרפי להעסקת מטפל זר ?

עם הגיעו לישראל מקבל המטפל הזר שיוך גיאוגרפי בהתאם לאזור מגוריו של המעסיק הראשון שלו. המטפל רשאי לעבור בין מטופלים, לאחר רישום כחוק בחברת ההשמה, בתוך תחום האזור הגיאוגרפי הרשום באשרת העבודה שלו. החלוקה הגיאוגרפית נועדה להתמודד עם ביקושים של עובדים זרים לעבוד באזור תל אביב והמרכז מול ביקושים נמוכים לעבוד באזור הפריפריה.

להלן קישור לטבלת האזורים הגיאוגרפיים הרלוונטיים:

  • מטפל זר שנקבע כי יעבוד ב"אזור תל אביב" רשאי לעבוד אצל מטופלים סיעודיים המתגוררים בכל חלקי הארץ
  • מטפל זר שנקבע כי יעבוד ב"אזור המרכז" רשאי לעבוד אצל מטופלים סיעודיים המתגוררים במחוזות חיפה וירושלים, וכן אצל מטופלים המתגוררים בפריפריה. הוא אינו רשאי לעבוד אצל מטופל סיעודי המתגורר ב"אזור תל אביב"
  • מטפל זר שנקבע כי יעבוד ב"אזור הפריפריה" רשאי לעבוד באזור הפריפריה בלבד, הן בדרום והן בצפון הארץ. הוא אינו רשאי לעבוד אצל מטופל סיעודי המתגורר ב"אזור תל אביב" או ב"אזור המרכז" ולא במחוזות חיפה וירושלים.

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ