צעד רביעי – הערכת תלות של הביטוח הלאומי
הבדיקה מבוצעת בכדי לקבוע את זכאותו של אדם המבקש גמלת סיעוד או היתר להעסקת מטפל זר למי שאינו זכאי לגמלת סיעוד. הבדיקה מתבצעת ע"י אנשי מקצוע מטעם המוסד לביטוח לאומי בביתו של הקשיש במטרה לבדוק את רמת תפקודו ומסוגלותו של הקשיש בביצוע פעולות שגרתיות ויומיומיות כמו אכילה, רחצה, לבוש, ניידות ושליטה על סוגרים. בין היתר, נבדקת גם הפגיעה בכושר השיפוט של מבוגרים כתוצאה ממחלות דמנציה.
כבן משפחה מטפל מומלץ להיות נוכח בבדיקה ביחד עם הוריך. הבודקים הם אחים או אחיות מטעם הביטוח הלאומי ותפקידם להעריך את מסוגלותו של הקשיש על סמך התבוננות בהתנהלותו בבית בביצוע המטלות השונות. המעמד עלול להיות לא נעים למטופל ולבני המשפחה, אך זוהי הדרך המקצועית והמקובלת לבחון את מצבו של הקשיש ומצאי ההערכה חשובים לצורך קבלת ההיתר.
מומלץ להכין את הקשיש לביקור נציגי הביטוח הלאומי לצורך ביצוע ההערכה התפקודית. מאחר והמעריכים יבקשו לבדוק את מסוגלותו של הקשיש בביצוע פעולות שונות, הדבר נתפס כחדירה לפרטיותו ועלולה להיגרם מבוכה. על הקשיש לנסות ולפעול בטבעיות ולתאר את הקשיים הניצבים בפניו בחיי היום יום. אין מקום להתנהגות קיצונית, לכאן או לכאן. אין צורך להגזים ולהחמיר את המצב הקיים כמו שאין זה הזמן להרשים את הבודקים ע"י מאמץ עילאי בכדי "להצליח במבחן".
ההערכה בודקת את עצמאותו של אדם בפעולות הבאות: יכולת להתרחץ לבד, שליטה על סוגרים, יכולת להתנייד בתוך הבית, יכולת לחמם להגיש ולאכול לבד, יכולת ללבוש פרטי לבוש שונים, כשירות קוגניטיבית.
אמא שלי משתחררת בקרוב מבית חולים, האם ניתן לקבל היתר מהיר להעסקת מטפל זר?
חשוב לדעת שגם היתר בהליך "מהיר" עשוי להימשך מספר שבועות. לכן, מומלץ להתחיל בתהליך מרגע שברור כי מצבו של ההורה יחייב השגחה צמודה גם בביתו וניתן להעריך את מועד השחרור מבית החולים. בכדי לייעל את ההליך הבירוקרטי מומלץ לערב את העו"ס בבית החולים הבקיא בתהליכים אלה. חשוב לזכור כי תוקפו של ההיתר להעסקת עובד זר בהליך מהיר הוא שלושה חודשים בלבד. במהלך תקופה זו, כדאי לפעול להנפקת היתר קבוע, שיתקבל אם יעמוד המטופל בתנאים המחייבים העסקת מטפל זר על בסיס קבוע ולאורך תקופה ממושכת.
רשות האוכלוסין וההגירה היא הגוף האחראי על מתן היתרים להעסקת עובדים זרים. את הבקשה בצירוף המסמכים הבאים יש לשלוח בטופס ייעודי של רשות האוכלוסין וההגירה. לבקשה יש לצרף את המסמכים הבאים:
- מכתב רפואי מבית החולים בו מודגש כי המטופל זקוק לרצף טיפולי והשגחה בביתו בכל שעות היממה
- מכתב מלווה של העובד הסוציאלי בבית החולים
- ציון מועד השחרור המשוער של המטופל מבית החולים
- תשלום אגרה להעסקת עובד זר
המטפלים הזרים שיימצאו מתאימים לטפל בהוריך יילקחו ממאגר המטפלים הזרים השוהים בישראל.
צעד חמישי – קיבלנו היתר להסקת מטפל זר, במה זה כרוך?
הכנסת מטפל זר לבית הוריכם הופכת אותם למעסיקים על פי חוק והדבר מחייב אותם בהקפדה על שמירת זכויותיו של העובד, רווחתו ותנאי המחייה שלו.
חמשת הצעדים הראשונים בהעסקת עובד זר:
- קבלת היתר להעסקת המטפל הזר
- היערכות כלכלית לתקופה ממושכת
- הכנת הבית להכנסת דייר קבע
- גיוס המטפל הזר באמצעות לשכה פרטית / תאגיד
- מעורבות בטיפול ובמערכת היחסים בין המטופל והמטפל הזר
להכנסת מטפל זר לבית הוריכם המבוגרים יהיו השלכות בטווח הזמן המידי והארוך. כולנו מקווים כי העובד ירגיש בנוח בבית ההורים וינהג בהם בכבוד והערכה. כדי שתנאים אלה יתממשו גם עלינו מוטלת האחריות לגרום לעובד להרגיש רצוי ולנהוג בו בכבוד והערכה.
למעשה, מהרגע הראשון בו נכנס מטפל זר הביתה - מופר האיזון. אדם זר, משתמש במתקני הבית כדייר נוסף וקבוע והפרטיות לה היו מורגלים הורינו, נפגעת. ומן העבר השני, רק נוכחות אינטימית ואינטנסיבית של העובד הזר בבית הורינו תאפשר לו ללמוד להכיר אותם ולטפל בהם בצורה הטובה ביותר.
חשוב לזכור, כי קשיי הקליטה אינם רק נחלתם של ההורה המבוגר ובני משפחתו. גם העובד הזר חווה קשיים עם כניסתו לסביבה זרה ובלתי מוכרת בה עליו לתפקד בצורה הטובה ביותר ובמהירות. בין המטפל למטופלים ובני משפחותיהם נרקם לעיתים קשר רגשי עמוק ונוצרים יחסי קרבה, תלות, וחיבה הדדיים.
איך מממנים את ההעסקה של העובד הזר?
מימון העסקתו של מטפל זר חל במלואו על בעל ההיתר, או ניתן בחלקו באמצעות גמלת סיעוד.