להעסיק את בן המשפחה כמטפל
לא פעם כשמגיע האישור מביטוח לאומי על גמלת סיעוד המעניקה הקצאת שעות טיפול, השמחה של בן המשפחה המטפל על העזרה הצפויה מתחלפת בתסכול בשל הקשיים שמתעוררים בהעסקת מטפל/ת. פעם זה סירוב של ההורה להכניס מטפלת מסוימת הביתה, או סירוב של ההורה לקבל עזרה בכלל, פעם זו אי התאמה בין יכולות המטפלת לצרכי ההורה או קושי בהכנסת אדם זר הביתה.
מהר מאוד לומד כל בן משפחה מטפל על הקושי בניהול המטפלת יחד עם ניהול הטיפול ובמקום שתורגש הקלה עם תוספת העזרה, ההפך הוא הנכון. בן המשפחה המטפל מוצא עצמו נדרש לא פעם לכבות שריפות ובמקום ששעות המטפלת יקלו על בן המשפחה, ההתמודדות נעשית מורכבת יותר, בעיקר כאשר ברקע מחסור בידיים עובדות.
להעסיק את בן המשפחה כמטפל
ההחלטה של הביטוח הלאומי, מאפריל 2018, לאפשר העסקת בן משפחה (גם מדרגה ראשונה) כמטפל כבר מיושמת במספר אזורים בארץ (לבחינת התנאים ואזורים בשל הביטוח הלאומי). אם בן המשפחה מעוניין בתפקיד ונמצא מתאים לקריטריונים, הוא יכול לקבל את תפקיד המטפל ועם קבלת העבודה עליו להחתים נוכחות באמצעות מערכת לרישום נוכחות מרחוק.
"אחרי בערך 15 שנים בהן הצליחה אמא שלי להבריח בערך את כל המטפלות שהופנו אליה, פנתה אליי העובדת הסוציאלית מטעם חברת ההשמה והציעה לי את התפקיד. אני מיד סירבתי. לא הסתדר לי הרעיון של תשלום עבור טיפול באמא," מספרת ריקי שניאור (סופר), בת 55 ואם לחמישה מאזור חיפה.
הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק
"אמא, בת 93 שתהיה בריאה, צלולה אך מוגדרת כתשושה ומגיעות לה 15 וחצי שעות מטפלתשבועיות. העובדת הסוציאלית, שידעה עד כמה קשה למצוא לאמא מטפלת טענה ובצדק שככה מתבזבזות לאמא שעות סתם ואם אני אטפל בה היא תקבל טיפול מכל הלב. אני אחות מוסמכת במקצועי ותמיד היתה לי פינה חמה לעבודה בגריאטריה וגם ככה כבת יחידה הרגשתי שאני כל הזמן במרדף לכיבוי שריפות, אז השתכנעתי לנסות. אני מודה שהייתי סקפטית, אבל כשהעליתי את זה מול אמא, היא מיד אמרה לי לקחת. לקחתי."
לעבוד בטיפול בהורה – זה עובד
כבר חצי שנה שריקי מטפלת באמה. "עקרונית אמא אמורה ללכת שלוש פעמים בשבוע למועדונית, כשהיא לא הולכת אני מגיעה במקום ובסופו של דבר אני נמצאת איתה הרבה יותר מהשעות שאני אמורה. אני לא מתלוננת משום שכך הכל קל יותר והרבה יותר טוב מאשר קודם, עבור שתינו. מרגע שהתחלתי את העבודה איתה הכל התחיל להסתדר, למרות שההתחלה לא היתה פשוטה. אני מתייצבת אצלה בבוקר, מחתימה שעות בתוכנת נוכחות והזמן שלנו יחד מתחיל. אפילו הילדים יודעים שעכשיו ובמשך 5 שעות אני לא זמינה בכלל."
איך מתחילים לעבוד אצל אמא?
"דווקא בהתחלה אמא ניסתה לעשות לי תרגילים, לבדוק את הגבולות שלי, כמו שהיא עשתה למטפלות הקודמות. אבל אני מכירה אותה ויודעת מאיפה הדברים באים, אז יכולתי להכיל ולעזור. אולי זה הניסיון שצברתי כאחות, אבל אני לא מנסה לגרום לה להסתדר עם התכנון שלי, אלא זורמת עם סדרי העולם שלה, ההרגלים שלה. היתה תקופה מורכבת קצת של הסתגלות מצדה, אבל היום אני יכולה להגיד שאני רואה אצל אמא שזה עושה לה טוב והיא מעריכה. אני יודעת מה אני אמורה לעשות ואני שם בשביל כל דבר שהיא צריכה ויש בזה משהו שמרגיע את שתינו. אני יודעת שיש לה את כל מה שהיא צריכה מכל הבחינות ולא צריכה לנהל הכל בשלט רחוק. דווקא עם מחלות אוטואימוניות, כמו טרשת נפוצה, המלצת הרופאים היא קודם כל להרגיע ובאופן מפתיע זה בדיוק האפקט שיש לעבודה עם אמא."
"זה הוריד ממני המון מתח כבת משפחה מטפלת, בטח לאור העובדה שאני בת יחידה ואבא נפטר כבר ב-1986. עד שהתחלתי לעבוד עם אמא, הרגשתי שהכל היה עליי: הילדים, הקריירה וגם הטיפול באמא. דווקא העבודה אצל אמא מסייעת להפחית לא מעט מתחים, גם שלי וגם שלה, במישור הרגשי והפרקטי. במידה מסוימת העבודה יחד גילתה לנו אחת את השנייה וחיזקה את מערכת היחסים".
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר