טיפול בהורה המבוגר בבית הוא מעשה נפלא אך מורכב ודורש הכנה. הנה חמישה דברים שכדאי לעשות לפני המעבר ובימים הראשונים כדי להקל על המעבר עבור כל הצדדים ולטובת טיפול מיטבי.
אחד ההורים עבר ניתוח וזקוק להחלמה או הפך לסיעודי והחלטתם בינתיים לטפל בו בבית? ראשית, כל הכבוד! זו לא החלטה פשוטה כלל ועיקר. לכן, יש חשיבות גדולה להכנה לשינויים הצפויים באורחות החיים של כל בני הבית ולמחשבה כיצד ניתן לעשות את השינוי במינימום קושי. יש להניח שכבר חשבתם על מרבית הדברים, כמו ניהול הטיפול, ארגון הבית, בחינת התקציב ועם זאת יש מספר נושאים שיש לתת עליהם את הדעת.
לתקשורת בין כל בני המשפחה לפני השינוי יש חשיבות רבה והיא גם זו שתסייע להצלחת המעבר. לפני כניסת ההורה הביתה חשוב מאוד לערוך תיאום ציפיות עם בני המשפחה, להכין את הבית ולקחת נשימה ארוכה לקראת תקופה מורכבת שעתידה לייצר שינויים ואתגרים.
הנקודות שחשוב להתייחס אליהן לפני ועם מעבר ההורה לביתכם:
פינה חמה ושקטה:
בין אם יש לכם יחידת הורים, חדר פנוי או שההורה צפוי לישון במיטתו של אחד מבני המשפחה, חשוב להכין את הדברים מראש. החליפו מצעים, פנו חפצים אישיים כדי שההורה יוכל לשים את חפציו, פנו מקום בארון הבגדים כדי שהוא יוכל להרגיש בנוח ולא "לחיות על מזוודות", הוסיפו בשירותים ובמקלחת עזרים במידת הצורך כדי שההורה יוכל להרגיש בטיחות ואפילו דאגו לשכפל מפתח לבית כדי שהוא יוכל לצאת ולהיכנס מבלי להיות חייב בדין וחשבון, אפילו רק למען ההרגשה. בדרך הזו כשההורה יגיע אליכם, הוא לא יחוש נטל או מעמסה, אלא ירגיש אהוב ועטוף ויהיה פנוי להבראה. חשוב לזכור שכל שינוי מהותי אינו פשוט בגיל השלישי ולכן תחושה ביתית תסייע להצלחת התהליך.
הכנה של בני הזוג:
לא משנה כמה בני הזוג תומכים בכם ובהחלטה לארח את ההורה בבית ולא משנה עד כמה טוב הקשר בינם ובין ההורה, כאשר יש אדם נוסף בבית כללי המשחק משתנים. שוחחו בפתיחות עם בני הזוג לפני שההורה מגיע. קבלו יחד את ההחלטה, חשבו על מקרים ותגובות לאירועים שונים, שוחחו על האופן בו נכון להציג את העניין בפני הילדים, דברו על החששות והפחדים ובעצם על כל קשת הרגשות הנלווית לטיפול בהורה. שיחה כזו תאפשר לכם לשמור על ערוץ תקשורת פתוח ועל תיאום ושיתוף פעולה. אחרי הכל, בתקופה הקרובה תצטרכו עזרה עם הילדים או במטלות הבית השונות כיוון שתהיו עסוקים יותר בטיפול בהורה.
חשוב לדבר על כל ההשגות והחששות ולהגדיר גבולות Getty Images: laflor
הכנה מנטלית של הילדים:
הילדים שלכם רגילים לראות את סבא/סבתא באור מסוים. בדרך כלל האור הזה כולל פינוקים, מתנות, אוכל טעים, שינה משותפת ועוד. חשוב להסביר לילדים שתמונת המצב משתנה וכעת עלינו לטפל בסבתא/סבא שזקוק/ה להחלמה ומנוחה. דברו עם הילדים על המראה החיצוני של ההורה אם חל בו שינוי, ענו להם על כל השאלות, הזמינו אותם לשאול שאלות נוספות במידה ואלו מתעוררות. חשוב לזכור שמותר להם להעלות רגשות שליליים וחשוב לא לבטל אותם, המצב מורכב וגם לכם זה לא פשוט וחשוב לזכור שגם עבורם.
כאשר ההורה מגיע, ובמידת האפשר, צרו אינטראקציות בינו לבין הילדים. הזמינו אותו לשחק עמם במשחקים שקטים, עודדו שיחות ואינטראקציה, אפשרו להם ללוות אותו לטיול קצר ועוד. אם תפעלו בדרך הזו, הילדים לא יחששו מלהתקרב, יציעו רעיונות משלהם ויקחו חלק פעיל בטיפול בהתאם לגילם. בסופו של התהליך תשמחו לראות שהחיבור בין הסב/סבתא לבין בני הדור הצעיר רק התעצם והתהדק.
חלוקת תפקידים:
למרות שההורה יתגורר בביתכם אין שום סיבה והיגיון שכל עומס הטיפול יהיה עליכם, חשוב מאוד לקבוע חלוקת תפקידים נכונה ואם יש צורך גם לשקול עזרה בשכר. ניהול הטיפול מביא עמו משימות רבות אך לצדן יש חיים שלמים לנהל ולדאוג שגם איכות חייכם לא נפגעת עם השינוי. חשוב לשמור על הפוגות שלכם, המטפלים העיקריים, גם כאשר ההורה מתגורר בביתכם.
אינטראקציה עם הילדים יוצרת חיבור חשוב Getty Images: supersizer
סדר יום:
אחרי כמה ימי החלמה ראשוניים, חשוב לדבר ולקבוע, יחד עם ההורה אם ניתן, סדר יום, שבמהלכו תדעו באיזה שעות הוא רגיל לאכול, מתי תוכלו לצאת לטיול משותף (או עצמאי אם זה אפשרי) לטיול קצר באזור הבית ועוד. כאשר סדר היום יהיה ברור לשניכם, כל אחד יוכל להרגיש תחושת ביטחון גדולה יותר ולדעת מתי לארגן את הדברים, מתי יש לכם זמן משותף ומתי לכל אחד יש זמן לעצמו ולמטלות שלו וכו'.
הפכו את ההורה לחלק בלתי נפרד מההתנהלות המשפחתית:
במקום שהוא יאכל לבד, יצפה בטלוויזיה לבד וכו', שתפו אותו במתרחש בבית. הציעו לו לאכול יחד עם הילדים, עודדו אותם לצפות איתו בתכנים שמעניינים את שניהם (ספורט למשל), כבסו את הכביסה שלו יחד עם זו שלכם ונסו לעודד את ההורה לקחת חלק בסדר היום כפי יכולתו. בדרך הזו סדר יומו של ההורה יהיה מגוון, תהיינה לו הזדמנויות לבניית וחיזוק הקשר עם הדור הצעיר ויותר מכל הוא ירגיש חלק ולא נטל או מעמסה.
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר