להישאר בבית או לא? זו אחת השאלות החשובות בגיל השלישי

Getty Images: Eva-Katalin

להמשך המגורים בבית בגיל השלישי, גם בעת מחלה, יש יתרונות רבים למבוגר ולבני המשפחה והם הגורם העיקרי להעדפת הטיפול בבית ככל שהדבר מתאפשר: איך הבית הוא בעצם סביבה תומכת ומה כדאי שנדע כבני משפחה מטפלים? הכל בכתבה.

"אין כמו בבית" היא מעין אקסיומה שמלווה אותנו כל החיים, אבל היא איננה קלישאה, אלא אמת לאמיתה. למעשה גם בגיל המבוגר "הכי טוב בבית" והמסקנה הזו עולה שוב ושוב במחקרים בארץ ובעולם. אם עד לפני כעשור הועדפו בתי אבות ודיור מוגן כפתרון מועדף להורים, היום יש העדפה ברורה להישאר בבית עד כמה שרק ניתן. לבית יש השפעה מיטיבה בוודאי ברמה הרגשית והוא מספק נוחות מוכרת ומונעת בלבול. לכן, ככל שהדבר מתאפשר, מומלץ לבני הגיל השלישי להמשיך לגור בביתם, ולהעדיף את הטיפול בו מאשר לעבור לטיפול במוסד או במסגרת דיור מוגן.

הסביבה המוכרת, זו שאוצרת בתוכה זיכרונות וטבועה ביומיום, היא הדבר הטוב ביותר עבור המבוגר. זה לא אומר שסביבה אחרת לא תהיה טובה עבורו, אלא שכל עוד ניתן מבחינת ההורה, המטפל, בני המשפחה, להישאר בבית וניתן לעשות זאת פיזית תוך שמירה על קשרים חברתיים זהו פתרון מועדף. גם לפתרונות אחרים ישנם יתרונות לא מעטים, למשל במסגרת דיור מוגן, ההורה ייהנה מחברת בני גילו, ממגוון חוגים ופעילויות ומפיקוח של צוות רפואי. מאידך לא פעם מעבר לדיור מוגן בגיל המבוגר עלול להיות טראומטי עבור המבוגר, שכן הוא עלול לחוות את המעבר כאובדן. לא פעם דיור המוגן עלול להיתפס כמעין "תחנה אחרונה", זו שהיציאה ממנה היא רק בכיוון אחד ותחושה זו לפעמים מביאה לתופעות כמו: עצבות, פחדים, הופעת מחלות פסיכוסומטיות ואף לירידה בתפקוד.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



תחושת העצמאות עלולה להתערער עם המעבר מהסביבה המוכרת
תחושת העצמאות עלולה להתערער עם המעבר מהסביבה המוכרת Getty Images: ozgurkeser


להישאר בבית, לשמור על תחושת העצמאות

גם בכל הנוגע לתחושת העצמאות של האדם המבוגר, להמשך המגורים בבית יש יתרון אדיר. אחרי הכל, מדובר בסביבת חיים בה האדם גר במשך שנים ארוכות ומכיר אותה היטב. השכנים, חנות המכולת הקרובה, האוטובוס שיכול לקחת אותו מנקודה לנקודה ואפילו הריחות והאווירה בחגים ובשבתות יכולים פתאום להיות חסרים לאותו אדם במידה ויחליט להעתיק את מקום מגוריו לדיור מוגן או יאלץ לשהות שהות ארוכה בבית החולים. זאת ועוד, במידה ובני משפחתו של האדם גרים בעיר אחרת והדיור המוגן אליו הוא מתעתד לעבור פירושו גם שינוי עיר, הרי שמדובר בשינוי דרסטי מאוד מבחינתו. בבת אחת הוא מגיע לסביבה לא מוכרת, כאשר אין בידיו היכולות והכוחות שהיו לו בעבר לרקום מערכות יחסים חדשות או "למפות את השטח" ולהיות אדון לעצמו. כך כבמטה קסם אותו אדם שעד לא מכבר היה עצמאי לחלוטין, הופך להיות תלותי, פעמים רבות מפחד לנסות דברים חדשים בעצמו, מסתגר, מה שעלול להוביל לחולי ולהידרדרות במצבו הפיזי והנפשי.

גם כשנדרש טיפול רפואי, אפשר בבית

במידה שנדרש למבוגר טיפול רפואי, הבית יכול להיות חלופה ראויה ואפילו טובה יותר מהטיפול במחלקות האשפוז השונות. ראשית ישנו עניין החשש מהידבקות במחלות עקב עומס תמידי שקיים על חדרי המיון ועל המחלקות השונות בבתי החולים. אשפוז מעין זה עלול להיות הרסני מבחינת בריאותו של האדם המבוגר ובנוסף לגרום לו לאי נוחות תמידית עקב אשפוז במסדרון או שהות בחדר מלא חולים ומבקרים. מן העבר השני, כיום מוצעות על ידי קופות החולים אפשרויות רבות לטיפול בבית. בין אם מדובר ברופאים, אחיות ואנשי צוות פרא-רפואי שנותנים מענה ותמיכה ובין אם מדובר באדם שיכול להתנייד ואז העדיפות היא להגיע לצורך הטיפול ולאחר מכן לשוב אל הבית המוכר. בהחלט חשוב לבחון את האפשרות הזו ולבדוק זכאות לפני קבלת ההחלטה.

מומלץ לבחון את אפשרות הטיפול הרפואי בבית
מומלץ לבחון את אפשרות הטיפול הרפואי בבית Getty Images: KatarzynaBialasiewicz


גם בן המשפחה המטפל חיוני לקבלת ההחלטה אם להישאר בבית

השאלה אם להישאר בבית או לא נוגעת ישירות להורה, אולם גם להעדפות בן המשפחה יש חשיבות רבה במערך קבלת ההחלטות. יש לבחון את יתרונות וחסרונות ההישארות בבית עבור בן המשפחה המטפל. משום שההישארות בבית משאירה את האחריות על הטיפול בעיקר על בן המשפחה המטפל, חשוב להבין אם הוא מוכן להמשיך. מן הצד השני מעבר ידרוש הרבה משאבים ולא בהכרח יוריד מהעומס של בן המשפחה. חשוב לבחון את התמונה הגדולה הכוללת כמובן את הבחירה המיטיבה להורה, כוללת בחינה של כל הגורמים (פיזיים, נפשיים, כלכליים וכו') ומתאימה גם עבור בן המשפחה המטפל. מומלץ להתייעץ גם עם רופא המשפחה וכמובן לזכור שיש לבחון את השאלה כל תקופה או כאשר מתעורר צורך.

בין אם מדובר ברווחתו ובאיכות חייו של האדם המבוגר ובין אם נקודת המבט היא דרך זווית הראיה של בני המשפחה המטפלים, במרבית המקרים עדיף להאריך עד כמה שניתן את השהיה בבית. טיפול ביתי והמשך המגורים בסביבה המוכרת של האדם הם לרוב בעלי השפעה מיטיבה וחיונית. 


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ