העלייה בתוחלת החיים מביאה לתופעה נוספת שמחריפה עם הזקנה: ריבוי מחלות כרוניות של המטופל. הדברים שכדאי לדעת כבן משפחה מטפל בחולה הפולי-כרוני ועשויים להקל עליכם מהותית
התארכות תוחלת החיים משמעה תקופת הזדקנות ארוכה יותר. זיקנה כוללת לא רק את תהליכי ההזדקנות הטבעיים של הגוף, היא גם תהליך של הסתגלות רגשית ונפשית לשינויים הגופניים ולסביבה ולא פעם גם עם מצבים רפואיים חדשים הנובעים מהם. סממני הזקנה אמנם משתנים מאדם לאדם ובהחלט תלויי גנטיקה, אך הזקנה ככלל מאופיינת בריבוי מחלות ולקויות, ועמן גם עלייה בצורך בשימוש בעזרים החל ממשקפיים, עזרי שמיעה ועזרי ניידות דרך תוספי מזון וכלה בתרופות.
עם השנים מספר המחלות או המצבים הרפואיים המצריכים טיפול תרופתי הולך וגדל. הטיפול התרופתי נועד לאזן מחלות כרוניות או מצבים רפואיים אחרים ולשפר את איכות החיים אך הוא מצריך מעקב רפואי ותרופתי הדוק. משום שריבוי המחלות עומד ביחס ישר לריבוי התרופות והטיפולים, האתגר הניצב בפני בן המשפחה המטפל בבן משפחה מבוגר המתמודד עם מספר מחלות או מצבים כרוניים גדול.
מהו חולה פולי כרוני?
חולה כרוני הוא אדם שמתמודד באופן קבוע עם מחלה או מצב רפואי, ומוגדר כחולה כרוני לפי רשימות משרד הבריאות, המכילות רשימה מפורטת של מחלות והמצבים הכרוניים, או לחלופין מטופל אשר נוטל למעלה מחצי שנה תרופה או תרופות שונות בהתאם לאבחנה רפואית ולמרשם רופא. החולה הפולי-כרוני מתמודד עם שניים, או יותר, מהמצבים הרפואיים או המחלות המוגדרות ככרוניות. למעשה מרבית אוכלוסיית הגיל השלישי, ובוודאי עם ההתקדמות בגיל, היא פולי-כרונית.
בניגוד לחולה הסיעודי המוכר על ידי הביטוח הלאומי בהתאם לרמת תפקודו בפעולות יומיומיות, או לחולה הסיעודי המורכב המתמודד לא רק עם מצב סיעודי אלא גם עם מצב רפואי המחייב השגחה, טיפול או ניטור יומיומי, לחולה הפולי-כרוני אין התייחסות נפרדת, אך הטיפול בו מורכב, תובעני ודורש מודעות רבה, תשומת לב והשקעת משאבים מרובה.
חשוב שבן המשפחה המטפל יבין את אופן נטילת התרופות השונות BakiBG
טיפול בחולה הפולי-כרוני
מטבע הדברים ריבוי מחלות כרוניות יוצר עומס רב יותר על בן המשפחה המטפל הנדרש לנהל את הטיפול. לחולה הפולי-כרוני נדרש טיפול ומעקב רפואי, זה מתרגם לפעולות שונות במסגרת הטיפול, כמו: תיאום תורים אצל רופאים מטפלים ורופאים מומחים, תיאום בדיקות דם תקופתיות, תיאום תורים לטיפולים או בדיקות נוספים, ניהול נטילת תרופות וטיפול בבירוקרטיה השונה לרוב מול קופת החולים. ניהול הטיפול בבן המשפחה המתמודד עם ריבוי מחלות כרוניות יכול להיות מתיש לא פעם, אימוץ הטיפים הבאים בהחלט עשוי להקל:
1. ניהול מעקב
תיק רפואי מסודר הוא העוגן שלכם, למרות שכל החומר הרפואי מצוי במחשבי קופת החולים, תיק רפואי מסודר בקלסר המאפשר הכנסה והוצאה של מסמכים ותיעוד כרונולוגי הוא א"ב של ניהול הטיפול ויסייע לכם לא פעם. הקפידו להגיע עם התיק לכל תור רפואי ושמרו כל מסמך גם את אלה שנראים לכם בלתי רלוונטיים. טוב שהתיעוד יכיל גם בדיקות דם עדכניות, צילומים או תוצאות בדיקות אחרות ואת ניהול התרופות (ע"ע).
2. ריבוי מחלות = ריבוי תרופות
אחד המאפיינים של החולה הפולי-כרוני הוא ריבוי תרופות וניהול מתן התרופות הוא מטלה שדורשת תשומת לב מרובה. ניהול נטילת התרופות מצריך יד על הדופק לכן חשוב לנהל רישום של כל התרופות ותוספי המזון שנוטל יקירכם, המינון, הזמנים ותקופת נטילת התרופה בטבלה מסודרת שיש לעדכן עם כל שינוי.
טיפול תרופתי נועד להאריך חיים ולשפר את איכותם, אך טיפול שאינו מושכל ומפוקח עשוי לגרום נזק במקום תועלת. הטיפים הבאים נועדו לסייע בניהול מתן התרופות לחולה הפולי-כרוני:
שמירה על נטילת קבועה וסדירה של התרופות וסידור תרופות שבועי בחלוקה לפי זמני נטילה. ליקירכם עשוי להיות קשה לשמור על הרצף הטיפולי וסדר נטילת התרופות ולכן עליכם לוודא שנטילת התרופות נעשית כראוי ותוך שמירת הרצף בהתאם להוראות הרופא.
שמרו על התרופות באריזתן המקורית עד לגמר השימוש כדי למנוע בלבול.
מעקב אחרי שינויים פיזיולוגיים – במקרה של זיהוי תסמינים או תופעות לוואי, גם אם רק ספק, יש לדווח לרופא המטפל ולהתייעץ עמו.
עם כל תוספת של תרופה על ידי הרופא, חשוב גם אם זה נראה לכם טרחני, להראות את רשימת התרופות ולבדוק אפשרות של התנגשות בין תרופות, או צורך בשינוי זמני נטילת תרופות מסוימות וגם לבחון את נחיצותן של כל התרופות כדי למנוע נטילת תרופות מיותרות.
אין להתחיל לקחת תוספים ללא התייעצות עם רופא או רוקח מחשש להתנגשות בין תרופתית. הקפידו להראות את רשימת התרופות והתוספים העדכנית.
אחת לתקופה בידקו עם הרופא את רשימת התרופות על מנת לוודא שלא ניטלות תרופות שלא לצורך ושאין כפילות בתרופות.
מומלץ מאוד שלא לצבור תרופות ולזכור להוציא מהבית בגמר הטיפול תרופות שהטיפול בהן תקופתי וכמובן תרופות שפג תוקפן. ניתן לתרום אותן בעמדות איסוף התרופות המפוזרות ברחבי הארץ.
יש לנקוט במשנה זהירות גם בכל הנוגע לאופן אחסון התרופות. ההמלצה היא תמיד לאחסן את הכדורים במקום גבוה קריר ויבש והרחק מהישג ידם של ילדים.
היום ניתן לקבל מרשם תרופות קבועות לתקופה של 3 חודשים, מה שמקל על המעמסה של קניית התרופות.
אין לשנות מינונים או זמנים ללא התייעצות עם רופא ובוודאי אין להפסיק נטילת תרופה בלי התייעצות עמו.
בדיקה של הנפקות תרופות מבית המרקחת אחת לתקופה, את הרשימה מומלץ לבחון עם רוקח קליני או אחות ולבחון נושאים חשובים כמו: תרופות חיוניות שנרשמו ושיקירכם אינו נוטל, תרופות שהרופא לא ידע שיקירכם נוטל, תרופות מיותרות, תרופות כפולות – כלומר תרופות מאותה משפחה אבל בעלות שם אחר, ריבוי תרופות הרגעה או שינה, שימוש בתרופות לכאבים ועוד.
ריבוי תרופות מנוהל נכון נועד לשיפור איכות חיי החולה הפולי-כרוני Getty Images: Leo Malsam / EyeEM
3. ניהול תורים
הטיפול התרופתי במרבית המחלות הכרוניות נועד לשמור על איזון ומכאן שמרבית הבדיקות הן בדיקות קבועות ותקופתיות, כלומר ידועות מראש. הטיפים הבאים יסייעו לכם לנהל נכון את המטלה:
הכניסו לכם מראש תזכורת ביומן כדי לקבוע תורים לבדיקות בזמן.
סמנו ביומן בצבע נפרד את הזמנים המוקדים לטיפול ביקירכם.
מכיוון שניהול הטיפול גוזל הרבה זמן ומשאבים מומלץ להטיל על עוד חברי משפחה את הליווי לבדיקות הרפואיות.
אם חל שינוי במצבו של יקירכם או אחרי אשפוז יש לערוך את כל הבדיקות הרלוונטיות, כמובן בהתייעצות עם רופא. יש לזכור שלא תמיד הרופא המטפל מקבל את כל המידע בזמן.
4. הטכנולוגיה חוסכת זמן
קביעת תורים, בקשת הפניות, קביעת זמנים לבדיקות, התייעצות עם הרופא הם כולם פעולות שאינן זרות לבן המשפחה המטפל בחולה הפולי-כרוני. בזכות האתרים והאפליקציות של קופות החולים ניתן היום לעשות את מרבית הפעולות אונליין ולחסוך זמן והתרוצצות. טיפ נוסף שיכול להקל בעיקר בנושאים הבירוקרטיים: הורידו תוכנת סריקה לסלולר שמאפשרת סריקת מסמכים ושמירתם כקובצי .pdf כך תוכלו לנהל נושאים בירוקרטיים בעזרת הטלפון ולחסוך זמן יקר.
5. אתם צינור המידע
שימוש מיותר בתרופות עשוי ליצור תחלואה משנית, לכן זכרו שכדאי תמיד לדאוג להעברת המידע הרפואי, גם אם אתם חושבים שהרופא יודע, זו בדיוק הסיבה שגם אתם מנהלים את התיק הרפואי כי אין דבר כזה יותר מדי בטוח. עם כל מתן תרופה חדשה וודאו שהבנתם את הוראות נטילתה ואל תתביישו לשאול שאלות.
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר