מה עושים במקרה מוות?

Getty Images / Manuel Breva Colmeiro

מותו של אהוב הוא לא זמן להתעסק בבירוקרטיה, אולם היא בלתי נמנעת. ריכזנו עבורכם את המידע החשוב שכדאי לדעת לגבי הפעולות המיידיות שיש לעשות והזכויות העומדות לרשותכם

אי הוודאות היא כמעט הדבר הבטוח היחיד בתפקיד בן המשפחה המטפל, משנית רק לוודאות היחידה שסופו של המסע הוא בצער ידוע מראש. למרות שהידיעה הזו תמיד נמצאת אי שם במעמקי התודעה, סיבות רבות מביאות את רובנו, לא לחשוב על המוות של ההורה ולא להיערך אליו. היערכות מוקדמת מאפשר להתייחס לנושאים כמו זכויות החולה הנוטה למות והזכות למות בכבוד (הנחיות רפואיות מקדימות), צוואה ומסמכים משפטיים אחרים, ייפוי כוח מתמשך, טיפול פליאטיבי ואפילו סידורי קבורה. עם זאת ישנם דברים שאין דרך להיערך אליהם, אולם כדאי לדעת במקרה של מותו של בן משפחה.

כיצד לדעת מה הזכויות העומדות לזכותכם, אילו מסמכים נדרשים, איפה ניתן להתייעץ ומה חשוב לדעת – כל אלה הן שאלות חשובות, לכן ריכזנו עבורכם מידע רלוונטי, שעשוי לסייע ואולי אף להקל בעשיית סדר בתקופה מורכבת, בה נדרשים כוחות רבים להתמודד עם האבל והאובדן של אדם אהוב.

ישנם מספר שלבים בירוקרטיים שיש לבצע עוד לפני ההלוויה וחשוב להבין את הזכויות (צילום: getty images by Gili Gordon / EyeEm)

הבירוקרטיה שלאחר המוות

במקרה של פטירה בבית, אם לא נוכח במקום רופא מורשה משרד הבריאות, יש להזמין את מד"א או טיפול נמרץ – הרופא או הפרמדיק שיגיעו מורשים להכריז על המוות. לעיתים תוזמן משטרה למקום, במקרה כזה יש לבקש מהשוטר במקום לתת לכם טופס ויתור על נתיחה שלאחר המוות, עליו יש לחתום. חשוב לדעת כי לבני משפחה מקרבה ראשונה עומדת הזכות להתנגד לנתיחה, במידה ומתעורר הצורך.

בישראל מותו של אדם נקבע רק על ידי רופא או פרמדיק שהיה במקום המוות, או הגיע אליו. עליו לחתום על הודעת פטירה, שהיא מסמך רשמי המאשר את המוות, אך אינה בגדר תעודת פטירה – אותה יש להנפיק במשרד הפנים. חשוב לבקש מהרופא שיחתום על שלושה עותקים ולשים לב שחתם. במקרים בהם גופת הנפטר הועברה למכון הלאומי לרפואה משפטית באבו כביר, המכון דואג להנפקת רישיון הקבורה.

בדרך כלל, אם האדם נפטר בבית החולים, שם ינפיקו תעודת פטירה ולעיתים גם רישיון קבורה. לשם כך יש לפנות למשרד הקבלה והשחרור של בית החולים. כאשר אדם נפטר בביתו, או כאשר בית החולים אינו מנפיק רישיונות קבורה, יש להגיש בקשה לרישיון קבורה במדור רישיונות קבורה, שנמצאת בלשכת משרד הבריאות המחוזית, אליה שייך הנפטר בהתאם לכתובת המגורים הרשומה במשרד הפנים. רישיון קבורה הוא מסמך הכרחי לשם קבורה ותיאום הלוויה עם חברת קבורה מוסמכת.

הפנייה ללשכת הבריאות יכולה להיעשות באופן עצמאי או באמצעות חברת הקבורה. חשוב להביא את כל המסמכים הנדרשים:

  • הודעת פטירה מלאה וחתומה על ידי צוות רפואי במקום הפטירה – נדרשים 3 עותקים חותמים על ידי הרופא.
  • תעודת זהות, או כל תעודה מזהה ורשמית אחרת, של הנפטר.
  • במקרה של פטירה בבית עם נוכחות של מד"א יש להציג דו"ח מד"א וטופס הכרזה על מוות, מלא וחתום על ידי פרמדיק מד"א. אם גם הוזמנה משטרה, יש להציג טופס אישור ויתור על נתיחה אחרי המוות חתום על-ידי המשטרה וגם טופס המעיד על העדר חשד פלילי.

אם הפניה נעשית ישירות כדאי להצטייד במסמך המעיד על הקשר בין הנפטר למבקש, מסמכים רפואיים של הנפטר ופרטי הקשר של הרופא המטפל.

המשרד לשירותי דת מפעיל מוקד טלפוני בנושא קבורה, שפועל 24-שעות למעט שבתות וחגים, שמספרו: 02-5311111

את תעודת הפטירה הרשמית יש להוציא במשרד הפנים, אך זהו אינו אחד מהדברים הדחופים שיש לבצע ואפשר בהחלט לדחות זאת לאחר השבעה.

את בחירת המצבה לפעמים מבצע האדם לפני מותו ובכל מקרה ניתן לחשוב על זה בתום השבעה (צילום: getty images by Miguel Sotomayor)

הובלת הנפטר

כאשר נפטר האדם בבית חולים, את הובלתו לבית העלמין תבצע חברת הקבורה. אם הנפטר מת בביתו, יש להעביר אותו לבית החולים הקרוב או לבית העלמין, בהתאם לנסיבות ולזמן ההלוויה שנקבע. את הובלת הנפטר ניתן לעשות באמצעות חברת הקבורה או באמצעות הזמנת אמבולנס פרטי. אם חלילה נוצר עיכוב בהגעת הרכב, יש לדאוג לקירור החדר בו נמצא הנפשט עד להגעת האמבולנס או רכב חברת הקבורה.

תיאום הלוויה

לפי ההלכה היהודית יש לקבור את הנפטר מוקדם ככל שניתן. לכן חשוב לפנות לחברת הקבורה כמה שיותר מהר ולכן כדאי ליצור קשר עם חברת הקבורה לפי בחירתכם, בהתאם לרצונו של הנפטר. חברות הקבורה משתדלות להיענות לרצון המשפחה, אולם יש לקחת בחשבון כי הן פועלות תחת אילוצים בהתאם לרצונות של משפחות נוספות ולוחות הזמנים שנוצרים בהתאם. 

מדינת ישראל ממנת את הוצאות הקבורה באמצעות הביטוח הלאומי, לעיתים אף במלואן. לטובת משפחות הנפטרים, מציע המוסד לביטוח לאומי מחשבון אונליין כדי להבין אילו בתי עלמין וחברות קבורה עומדות לרשות המשפחה בהתאם למרשם האוכלוסין ומה השירות הניתן בחינם, גם אתר פורום חברות הקדישא יכול לסייע למחפשים קבורה יהודית. הקבורה ניתנת בחינם בהתאם לעיר המגורים, לשינוי של מקום הקבורה נדרש תשלום נוסף.

קבורה

בישראל קיימת מצוקה בכל הנוגע למקומות קבורה וללא התארגנות מראש, לכן משפחות המבקשות מקום קבורה מסוים עלולות להידרש לתשלום לשם כך וגם אז לא תמיד הדבר אפשרי. בשל מצוקת מקומות הקבורה, מקובלות היום מספר דרכי קבורה כשהמקובלת ביותר היא קבורת סנהדרין, קבורה במעין כוך קבוע בקיר. כדאי להבין עם חברת הקבורה את כל הפרטים. לכל חברת קבורה מוקצה 10% משטח בית העלמין עבור "חלקה חריגה" עליה יש לשלם בנפרד בתאם לעלויות חברת הקבורה

לאחר הוצאת רישיון קבורה מומלץ לפנות לחברת קבורה, בהתאם לבית העלמין הנבחר, אם לא נקנתה חלקת קבר לפני המוות. הקבורה נעשית בהתאם לדת, או באופן אזרחי. אם הקבורה נעשית על ידי חברת הקבורה ובמימון המוסד לביטוח לאומי, מיקום הקבר נעשה בהתאם להחלטת החברה, או בתשלום מיוחד אם המשפחה מבקשת חלקת קבר אחרת מזו שהוצעה לה, או כאמור בעיר אחרת מזו הרשומה כעיר מגוריו של הנפטר.

לאחר השבעה מומלץ להתייחס להקמת מצבה, סגירת חשבונותיו, חובותיו וחברויות שונות של הנפטר וכל העניינים המשפטיים הנובעים ממותו.


מקורות:

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

הפוסטים של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ