מטפלים בחולים כרוניים או סיעודיים? 5 כללי זהב להתמודדות עם הביורוקרטיה הישראלית

ביורוקרטיה, איך מתמודדים איתה? בעזרת 5 כללי זהב שמומלץ מאוד להכיר ויקלו על המצב כאשר מטפלים בהורה או בבן משפחה סיעודי

מצבים סיעודיים או חולי מתמשך של אחד ההורים טומנים בחובם אתגרים רבים, ביניהם גם התמודדות עם גופים שונים בדרך למימוש זכויות. זה אומר שמעבר לנושא הרפואי וההתמודדות הרגשית שמלווה את כל התקופה, גם הנושאים הביורוקרטיים דורשים הרבה תשומת לב ויכולים אף לגזול זמן יקר. יש כמה דרכים שמאפשרות לרתום את הביורוקרטיה לטובתנו אך לא תמיד אנחנו מכירים אותם וחבל.

אספנו עבורכם את חמשת הדברים שחשוב לדעת כדי לייעל את ההתמודדות עם הביורוקרטיה:

1. כרוניקה של תיעוד מראש

לאורך כל תקופת המחלה או הטיפול, יש כלל מאוד ברור שחשוב לשמור עליו: שמרו על כל המסמכים הרפואיים, גם כאלו שנדמה לכם שלעולם לא תזדקקו להם. הסיבה לכך היא פשוטה – כל מסמך מאיר את המחלה או המצב הרפואי בו נמצא ההורה המבוגר מזווית אחרת. היעדר של מסמך זה או אחר יכול לעכב קבלת קצבה או מתן טיפול רלוונטי. ארגנו את כל המסמכים בתיקייה, והגיעו איתה לכל מפגש עם רופא או מטפל. בדרך זו תקצרו את זמני ההמתנה לאישור התביעות ובעיקר תחסכו לעצמכם הרבה כאבי ראש בשחזור המסמכים הנדרשים.

2. משתחררים מבית החולים? בודקים את האותיות הקטנות

מכתב השחרור מבית החולים הוא מסמך חשוב מאוד, לכן הקפידו על פירוט רב ככל האפשר ואל תתביישו אם יש צורך לדרוש שינויים מהצוות הרפואי, בעיקר אם נפלה טעות. במכתב השחרור מפורט המצב הבריאותי שגרם לאשפוז, התרופות שניתנו לאורך הדרך, אופי הטיפול וכן המלצות למעקב ולהמשך טיפול. לעתים, בשל לחץ של זמן או רצון לשחרר את המטופל במהירות, מכתב השחרור נכתב בחופזה ומושמטים ממנו פרטים רפואיים רלוונטיים. לפני שאתם עוזבים את בית החולים, הקדישו מספר דקות לקריאה של מכתב השחרור וודאו שיש בו את כל המידע על מצבו הבריאותי של ההורה והטיפול שניתן לו. מכתב השחרור הוא אחת מאבני הבוחן המרכזיות מבחינת הביטוח הלאומי בכל הנוגע למתן קצבאות, וכדאי שהמסמך ימולא כראוי ויכלול את כל המידע. בנוסף, מומלץ לבקש מהצוות הרפואי בבית החולים שיכלול במכתב השחרור המלצה להמשך מעורבות של היחידה לטיפולי בית. יחידה כזו קיימת בכל אחת מקופות החולים, וכאשר מופיעה ההמלצה במכתב השחרור, ניתן לבקש את אותו הסיוע.

לפני השחרור מבית החולים הקפידו לקרוא היטב את טופס השחרור ואף לבקש מהרופא שינויים 
לפני השחרור מבית החולים הקפידו לקרוא היטב את טופס השחרור ואף לבקש מהרופא שינויים  Getty Images: KatarzynaBialasiewicz

 

3. חוות דעת רפואיות – אי אפשר להמעיט בחשיבותן

לאורך הטיפול בהורה המבוגר תיפגשו במספר רב של רופאים, ולכל אחד תהיינה המלצות שונות לטיפול. שמרו על כל ההמלצות האלו, כיוון שהן מקבלות משנה תוקף בעת הגשת התביעה לקבלת גמלה מטעם הביטוח הלאומי. הדו"ח שיפיק רופא המשפחה, למשל, יכלול נקודת מבט רחבה על יכולת ההתנהלות של ההורה בסביבת מגוריו. דו"ח של רופא גריאטרי מן העבר השני יכלול מידע דל באופן יחסי, ויתמקד בסיבת האשפוז הספציפית. הן הדו"ח המפורט והן המצומצם חשובים ובעלי משמעות בכל הנוגע לקביעת גובה הקצבה שיקבל ההורה לאורך התקופה בה הוא מוגדר סיעודי.

4. מימוש זכויות רב תחומי

בדקו את הזכויות מול קופת החולים ומול חברות הביטוח – כל קופת חולים מתנהלת באופן שונה כאשר מדובר בזכויות הורים מבוגרים או מאושפזים. בדקו מול קופת החולים או מול חברת הביטוח בה מבוטח ההורה המבוגר אילו מסמכים נדרש להציג בפניהם כדי ליהנות ממלוא הזכויות המגיעות במקרה הספציפי, והגישו אותם בהקדם. ודאו שנשארים בידיכם עותקים של המסמכים שהוגשו כדי שתוכלו לעשות בהם שימוש בעתיד במידת הצורך.

5. לשמור על עותקי בדיקות ותוצאותיהן 

הקפידו לקבל את עותקי הבדיקות שנערכו להורה וכן את תוצאותיהן ולהוסיף אותן לתיק המעקב. במידה ובית החולים מבקש תשלום נוסף עבור עותק שאבד, שלמו את הסכום וקבלו לידיכם את תוצאות הבדיקות. כשאתם מצוידים בכל הבדיקות ותוצאותיהן תוכלו לגשת גם לקבל חוות דעת שניה מרופא חיצוני, שיוכל לקבל את תמונת המצב המלאה ולתת את המלצותיו.

חשוב להבין: ככל שה"טופסולוגיה" הרפואית תהיה מסודרת ומאורגנת, כך תוכלו לשלוף את הטופס או את תוצאות הבדיקה הרלוונטית אל מול הגורם המבקש. זאת ועוד, כאשר כל הטפסים והמסמכים המבוקשים מוגשים בבת אחת יורד הסיכוי לקשיים או עיכובים בדרך למימוש הזכויות מול כל הגופים הרלוונטיים. לאורך הדרך זה אולי נדמה כמו עיסוק בעניינים פעוטים, אבל ברגע האמת המסמכים הללו יחסכו לכם הרבה מאוד זמן וגם כסף.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

'סעיף היוותרות בחיים' בחשבון הבנק המשותף

'סעיף היוותרות בחיים' בחשבון הבנק המשותף

חשבון בנק משותף או ייפוי כוח לחשבון הבנק

חשבון בנק משותף או ייפוי כוח לחשבון הבנק

על המעבר ממעורבות להתערבות בחיי הורינו

על המעבר ממעורבות להתערבות בחיי הורינו

ייפויי כוח – כוח לצד אחריות בקבלת החלטות עבור הורינו

ייפויי כוח – כוח לצד אחריות בקבלת החלטות עבור הורינו

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ