המשפחה
מתמודדים יחד עם המשפחה
איך מלווים את יקירינו במסע ההתמודדות עם מצבים רפואיים קשים וכרוניים? איך תומכים בפן הרגשי שלהם? כתבות למשפחה המתמודדת
שאלות נפוצות בתחום
מה הוא בן משפחה מטפל או caregiver?
אחד מכל שלושה ישראלים הוא מטפל בבן משפחה החולה במחלה קשה או סובל מהתדרדרות תפקודית בשל זקנה. בני משפחה מטפלים הם הנושאים העיקריים בנטל אחריות הטיפול בהורה הקשיש או בן הזוג החולה, ללא שכר. יחד עם זאת, למטפלים בבן משפחה מגיעות זכויות.
איפה ניתן למצוא עזרה ותמיכה?
גם אם זו ההרגשה שלכם כרגע - אתם לא לבד. מיליון וחצי ישראלים ממלאים את התפקיד הבלתי רשמי של בני משפחה מטפלים. בשל התקופה המאתגרת הצפויה לכם חשוב לנצל כל עזרה או תמיכה המוצעת לכם מעמותות שונות ומרכזי מידע וכמובן למצות את מלוא הזכויות המגיעות לכם ולבן המשפחה בו אתם מטפלים ממוסדות המדינה, כמו המוסד לביטוח לאומי, קופות חולים, הרשות המקומית ועוד.
איזו פעילות חברתית מוצעת לקשישים?
המשרד לשוויון, עמותות וארגונים שונים מציעים מסגרות קהילתיות ושירותים חברתיים לקשישים בהתאם למידת עצמאותם. המועדון החברתי מיועד לאזרחים ותיקים עצמאיים שאינם זקוקים לליווי או השגחה.
מועדונים מועשרים מיועדים לאזרחים ותיקים שבמקום מגוריהם לא פועל מרכז יום לקשיש והם זקוקים להסעה.
מועדוני מופת הם מסגרות חברתיות לקשישים עצמאיים או בעלי תפקוד מוגבל המספקים פעילות חברתית ותזונה.
מרכזי יום לקשיש הן מסגרות יומיות המיועדות לאזרחים ותיקים הגרים בבתיהם המתקשים בניהול משק הבית וזקוקים לעזרה בטיפול אישי. המרכזים פתוחים בד"כ 5 - 6 ימים בשבוע משעות הבוקר ועד לשעות הצהרים.
מהם מרכזי יום לקשיש?
מרכזי יום לקשיש מיועדים לקשישים המתגוררים בביתם, אך הם זקוקים לסיוע בניהול משק הבית וטיפול אישי. מרכזי היום לקשיש פעילים בשעות היום ובימי חול בלבד. הקשישים המתקשים בניידות יכולים להסתייע בשרות הסעות וליווי למרכזים הפזורים ברחבי הארץ ובחזרה. בין השירותים הניתנים במרכזי היום, ארוחות בוקר וצהריים, פעילות חברתית ותעסוקתית סדנאות חוגים ועוד. הזכאות לשימוש במרכזי היום לקשיש במסגרת גמלת הסיעוד או בתשלום נקבעת בהתאם למצבו של הקשיש, הכנסותיו ובהתאם להחלטת ועדת הקבלה בכל מרכז. ברשויות המקומיות בהם לא פועלים מרכזי יום לקשיש מפעיל לעיתים מרכז הרווחה מועדון מועשר.
איפה ניתן לקבל מידע על מסגרות חברתיות לקשישים?
אין צורך להכביר מילים על חשיבותם של מפגשים חברתיים עבור קשישים שעלולים למצוא עצמם ספונים בביתם במשך ימים ארוכים בשל מגבלה תפקודית או אחרת. לא מעט רשויות, עמותות ומוסדות מפעילים מסגרות רווחה חברתיות וטיפוליות היכולות לסייע ולארח את הקשיש בשעות היום. בראש ובראשונה יש לפנות למחלקת הרווחה ברשות המקומית בה מתגורר הקשיש, אך לא רק. מומלץ לבדוק גם עם קופת החולים, המתנ"ס, משרד הרווחה והמשרד לשוויון חברתי.
מהן הזכויות של בן משפחה מטפל?
הזכויות של בני משפחה מטפלים אינן רבות, אך חשוב להכירן ולממשן. למשל, אתם זכאים להיעדרות של עד 6 ימים בשנה, על חשבון ימי מחלה, בשל מחלת הורה או בשל מחלת בן זוג. מחלה ממארת של בן זוג מזכה אתכם בעד 60 ימי היעדרות בשנה, על חשבון ימי המחלה. זכאות לקבלת פיצויי פיטורין מהמעביד בגין התפטרות בגלל מצב בריאותי לקוי של בן משפחה. יש גם הכרה מסוימת ע"י קבלת זיכוי במס, בשל השתתפות במימון בסידור מוסדי של אב/אם זכאות לקבלת הבטחת הכנסה ללא צורך במבחן תעסוקה, למי שמטפל בבן משפחה חולה. בכל שאלה הנוגעת לזכויותיכם כבני משפחה המטפלים בקרוב מבוגר מומלץ לפנות לארגון Caregivers Israel.
איך אוודא שהורי מקבלים את הזכויות המגיעות להם בהתאם למצבם הבריאותי?
הזכויות המוענקות לאזרחים משתנות בהתאם לגילו, מצבו הבריאותי, גובה הכנסותיו ונתונים אישיים נוספים של אדם. גמלת זקנה, נכות וסיעוד הן רק חלק מהגמלאות, אך בכדי לוודא כי הוריכם מממשים את מלוא זכויותיהם ניתן, לאחר קריאת הכתבה על מימוש זכויות , לפנות לאתר הביטוח הלאומי, מוקד הטלפוני הארצי 6050*, אתר "כל זכות" או למיזם ממש למימוש זכויות רפואיות וביטוחים. חשוב לזכור, לעיתים ההורה אינו זכאי להטבה או גמלה כלשהי כי אינו עומד בתנאים שנקבעו לכך בזמן הפניה. אך כשהנסיבות משתנות, ישנה ירידה בהכנסות או החמרה במצבו הרפואי, חשוב לנסות שוב לממש את זכאותו.