השפעת הגיל על תרופות, ולהפך
"כשברקע אנחנו יודעים שמרבית האוכלוסייה בגיל ה-3 מאופיינת בטיפול מרובה תרופות ולא פעם בשילוב תוספי מזון, הרי שצריך להיות מודעים לסיכונים אפשריים, כמו:
- פינוי איטי יותר של התרופות מהגוף
- הגברת הסיכוי לתופעות לוואי
- מינון לא נכון
- התפתחות רגישות לתרופות שבעבר לא היתה קיימת
- אפשרות להתנגשות בין תרופתית והתנגשות עם תוספי התזונה.
פה נכנסת חשיבות המודעות של בן המשפחה המטפל שנדרש להיות קשוב ומודע ובעיקר ער לכל שינוי ולנהל את מתן התרופות."
השפעת התרופות על המטופל ולהפך
"מעבר להשפעת התרופות ישנה גם השפעה הפוכה שנובעת ממצבו של המטופל ואורח חייו. באופן כללי קשישים רגישים יותר לתופעות לוואי מאשר שיעור השפעתן בכלל האוכלוסייה, אך כמובן יש חשיבות למצבו הכללי של כל אדם והרגליו. למשל אדם מבוגר שמתלונן על קשיים בשינה עשוי לקבל כדורי שינה אך אלה יהיו פחות אפקטיביים אם המטופל ישן שנת צהריים ארוכה. צריך להבין את אורח חייו של האדם ושום מינון גדול יותר לא יפתור את הבעיה. כלומר יש צורך גם בתיאום ציפיות והתאמת אופן פעולת התרופה לבעיה המדוברת ולאורח חייו של המטופל" אומרת ד"ר קלמרו.
"דוגמא נוספת: בעיות סוכר מקבלות ביטוי שונה בהתאם לגיל. באופן טבעי התזונה היומית מצטמצמת עם הגיל, לכן לא פעם יש צורך בשינוי, או צמצום המינון, כי המינון הקבוע יוריד את הסוכר יותר מהנחוץ מה שעשוי לגרום לתופעות לוואי, כמו סחרחורות. גם למצב הרוח, לדיכאון או לבדידות יש השפעה עצומה בגיל הזה על הטיפול התרופתי ולהיפך, וחשוב להיות ערניים לכל שינוי. עם זאת, חשוב להדגיש שאין לעשות כל פעולה עצמאית בניהול הטיפול התרופתי ללא התייעצות עם הרופא. חשוב גם לדעת שלא פעם מומלץ להתחיל במתן תרופה בגיל הזה במינונים נמוכים יחסית כדי שאפשר יהיה לעקוב אחר השינויים ולהניח למערכת, שבאופן טבעי איטית יותר, להתרגל. באותה מידה מומלץ לא להפסיק בבת אחת תרופות ותמיד להעדיף שינוי מדורג שיקל על הגוף להסתגל."
חשיבות בן המשפחה המטפל
"לבן המשפחה המטפל יש תפקיד חשוב בניהול הטיפול התרופתי והוא איש הקשר עם הרופא המטפל. התפקיד שלו מתחיל עוד לפני מתן התרופה, ראשית לעיתים ההגעה לרופא היא ביוזמתו כתוצאה משינוי פיזיולוגי או לשם מעקב. הוא מרכז את כל המידע הרפואי ויכול לספר לרופא על תרופות חדשות שנתנו מרופאים אחרים, תרופות ללא מרשם או תוספים. הוא גם יכול לשאול שאלות וחשוב שיעשה, כן: כמו למה נועדה התרופה, באיזה מינון צריך להתחיל, איך הכי נכון לקחת, למה חשוב לשים לב ועוד. למשל ישנן תרופות שההשפעה שלהן מיידית ויש שפחות. המעקב של בן המשפחה המטפל אחר השינוי יכולה להיות קריטית, בעיקר בשבועות הראשונים," אומרת ד"ר קלמרו.
טיפים חשובים לבן המשפחה המטפל:
- בדיקה שנתית: אחת לשנה לפחות מומלץ לקבוע בדיקת דם מקיפה. לאחריה כדאי לשבת עם הרופא על ההיסטוריה של הבדיקות ולראות שלא חל שינוי משמעותי: בלוטת התריס, ברזל, תפקודי כליות וכבד.
- קשר עם הרופא: חשוב להקפיד לעדכן את רופא המשפחה המטפל בכל הרופאים המומחים, להתייעץ לפני מתן תרופה ללא מרשם או תוסף תזונה משום שאלה עלולים להתנגש עם תרופות מסוימות.
- ייעוץ מומחה עם הרוקח: מומלץ לנסות פעם בשנה למצוא את הזמן לשיחה עם הרוקח להראות לו את כל התרופות ולבדוק השפעות בין תרופתיות והשפעות פוטנציאליות עם תוספי התזונה. בארץ אין מספיק רוקחים קליניים, אבל גם הרוקח בבית המרקחת הוא מקור מידע חשוב וחיוני והפניה אליו עשויה להציף ולהעלות דברים שלפעמים משנים את כל התמונה.
- ידע הוא כוח: למדו על המצב הרפואי של בן המשפחה והתרופות אותן הוא נוטל באמצעות שאלות לרופא, אתרי אינטרנט מהימנים ושיחות עם צוות רפואי ואל תהססו לשאול שאלות. הכנה מראש מסייעת להיות ממוקדים ולקבל תשובות בהתאם.
- תיעוד הטיפול התרופתי: חשוב לשמור על תיעוד עדכני של כל התרופות שבן המשפחה נוטל, שכולל: תרופות מרשם מכל הרופאים, תרופות ללא מרשם ותוספי מזון, מינון, מי הרופא הרושם ומתי הותחל הטיפול, לשם מה ניתנת התרופה וכמובן אם מתעוררות תופעות לוואי, שעליהן כמובן גם יש לדווח מיידית לרופא המטפל. יש לעדכן את הרשימה עם כל שינוי כמו הפסקה של תרופה, שינוי במינון, או הוספת תרופה או תוסף חדשים. אפשר לבקש סיכום של מידע רפואי, הכולל תרופות, מהרופא המטפל, ולגשת עם הסיכום הנ"ל לכל ביקור אצל איש מקצוע רפואי.
- נוהל תרופה חדשה: עם כל תוספת של תרופה חדשה חשוב לקרוא את ההוראות המצורפות במלואן, יש בהן מידע חשוב ואזהרות שעל בן המשפחה המטפל להיות מודע אליהן. הקפידו על מינון ועל שעות נטילת התרופה ושמרו על התרופות באריזתן המקורית ומאוחסנות בהתאם להוראות השימוש.
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר