אלרגיות והדרך לניהול הטיפול בהן בבן משפחה מבוגר
כיצד יש לנהוג כדי לנהל את הטיפול באלרגיות אצל בן משפחה מבוגר?
1. חפשו את התסמינים
אמנם מציאת התסמינים אינה אבחון, אבל כבני משפחה מטפלים אנחנו נמצאים עם בני המשפחה לא מעט ותפקידנו במעקב הרפואי גדול. לכן חשוב תמיד להיות ערניים לכל שינוי ובתקופות מעבר כדאי לתת אקסטרה תשומת לב לתסמיני (סימפטומים) אלרגיות מרכזיים:
עיניים מגורות / דומעות
התעטשויות
גודש באף / עקצוץ באף / נזלת שקופה
אבדן או עמעום חוש הריח
כאבי ראש ועייפות
גרון מגורה
נחירות
גודש בין האף לגרון
גירוי בעור / פריחה
2. פנו לרופא לעדכון וייעוץ
אם אתם חושדים שיקירכם סובל מאלרגיה, אל תחכו עם זה ופנו לרופא. כאמור סימפטומים של אלרגיה עשויים להיתפס כסימפטומים של מצבים אחרים ולא לקבל התייחסות או בחינה שלהם בפני עצמם. מעבר לכך, תסמיני אלרגיה עלולים להיבלע בין שלל הדברים שעולים בפגישה עם הרופא, לכן התייחסות ספציפית לתסמינים והעלאת האפשרות של אלרגיה יכולים להיות חשובים מאוד.
3. לא להקל ראש
לא פעם אנחנו נוטים לבטל תסמינים של אלרגיה, או פשוט מחכים עד שתחלוף האלרגיה. בכל גיל זה לא רצוי ותמיד כדאי לפנות לרופא, אבל אצל מטופלים מבוגרים עד כמה וכמה. לתסמינים כמו גודש באף, גירוי בגרון או שיעול יכולות להיות השפעות שליליות על מצבי רקע קיימים כמו בעיות כלי דם או מחלות ריאה.
4. לא לתת מוצרים ללא מרשם ללא התייעצות עם הרופא המטפל
לא מעט תכשירים מוצעים ללא מרשם לטיפול באלרגיות וחשוב מאוד שלא להתחיל לנטול אותם ללא התייעצות עם רופא מטפל או עם רוקח, וזאת בתנאי שהרוקח מקבל את כל המידע על התרופות והתוספים שיקירכם נוטל. כל התכשירים הללו מיועדים לטפל בתסמינים, מרביתם מכילים אנטי-היסטמינים ואלה יכולים להשפיע על מצבים קיימים או להתנגש עם תרופות מרשם, לכן חשוב מאוד, למרות זמינותן והיותן בטוחות לשימוש, לא לטפל בעזרתן ללא התייעצות עם איש מקצוע ולא לחשוב שאם זה נמכר ללא מרשם אז זה בוודאי בסדר, בגיל המבוגר יש צורך במשנה זהירות. ישנן תרופות שהשימוש בהן עלול לעורר קושי בשינה, או להביא לעליית לחץ הדם.
5. חפשו דרכים להקל ולצמצם חשיפה
אלרגיה כאמור נגרמת כתוצאה מחשיפה לאלרגנים, לרוב צמחיים. צמצום החשיפה יכול לצמצם את היקף התסמינים ולהקל:
- לשמור על חלונות סגורים בבית וברכב
- לדאוג למסנני אוויר מתאימים למערכות מיזוג האוויר
- לצמצם פעילות באוויר הפתוח ולהשתדל לצאת בשעות בהן ריכוזי האלרגנים נמוכים יותר, לרוב יש עליה בריכוז האלרגנים בבוקר ואחר הצהרים, אך תמיד מומלץ להתעדכן. כמו כן מומלץ להתרחק מקרבת צמחים אליהם קיימת רגישות ידועה, למשל דשא, עצי מחט, פקאן, ברוש, זית או עצי אגוז למיניהם ועוד.
- שימוש במשקפי שמש מסנני קרינה יכול לסייע בהפחתת גירוי העיניים
- שימוש במסכת פנים במרחבים פתוחים
- להחליף בגדים ולהתקלח כשנכנסים הביתה מבחוץ כדי לצמצם כניסה של אלרגנים הביתה
- להתייעץ עם רופא, ישנן פעולות טבעיות שעשויות לסייע כמו השפרצת מי מלח לאף ושימוש במכשיר אדים בחדרים
6. לבחון טיפולים אלטרנטיביים
לעיתים לרפואה המשלימה הניתנת דרך קופות החולים, או באופן פרטי, השפעה מיטיבה גם במצבי אלרגיה. מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל ולשאול לדעתו.
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר