10 פעולות שוברות שגרה שיעשו טוב ליקירכם

Getty Images: KatarzynaBialasiewicz

יציאה מהבית, חוגים ומפגשים הם בין הפעילויות שמפחיתות מתח, תחושת בדידות ואף דיכאון בגיל השלישי ויכולות אף לסייע בהאטת הירידה הקוגניטיבית ועידוד תחושת המסוגלות – 10 פעילויות מומלצות

שגרת עבודה, שמירה על פעילות גופנית, יציאה מהבית לאירועי תרבות או מפגשים עם חברים ובני משפחה הם חלק בלתי נפרד מהיום יום של אנשים בריאים. כאשר ההורה המבוגר הופך לסיעודי, נמצא בסדרת טיפולים או בהחלמה מניתוח, יכולת התנועה שלו מוגבלת וכמוה גם העצמאות ובאופן אוטומטי כל אותן פעילויות שגרתיות מצריכות מאמץ גדול הרבה יותר.

לא פעם המוגבלות והקושי הכרוכות בבעיות הבריאות ואבדן חלקי של עצמאות מביאים גם לתחושת בדידות, או תחושת ניתוק, מחשבות על מוות – גורמים מוכרים הפוגעים באיכות החיים ואף עשויים להביא לדיכאון בגיל המבוגר. הדרך לצמצם תחושות כאלה ולהעניק תחושת משמעות עוברת לא רק בטיפול אצל רופא המשפחה, אלא גם דרך הידוק התמיכה ופעילות.

אספנו עבורכם 10 פעילויות שוברות שגרה שיכולות להכניס  הרבה עניין ולשפר את איכות החיים של יקירכם:

1. חוגים

פיסול, קרמיקה, סריגה, רקמה וציור הם רק רשימה חלקית של חוגים המוצעים לבני הגיל השלישי. גם אם עד עכשיו ההורה לא נמשך לתחומי היצירה והאומנות, מאוד יכול להיות שזה ימצא חן בעיניו. לצד המפגש עם אנשים בני גילו, החוגים מסייעים להורה לשמור על רמה גבוהה של יכולות מוטוריקה עדינה, תחושת מסוגלות וכמובן מעבירים את הזמן בנעימים.

 גם מי שמעולם לא חש נטייה אומנותית עשוי להתחבר 
גם מי שמעולם לא חש נטייה אומנותית עשוי להתחבר  Getty Images: Horsche

 

2. ספורט

בין אם ההורה ספורטאי בנשמתו או שהוא כזה שנהג רק לאמן את הבוהן בשלטוט, פעילות ספורטיבית מותאמת מצב ובאישור רופא כמובן טובה להחלמת הגוף והנפש. שחיה, הליכות על שפת הים או קרוב לבית, מכשירי כושר הממוקמים בגינות ציבוריות – כל פעולה ספורטיבית שמחזקת את הגוף היא מבורכת, מכניסה אנרגיה חדשה לחיים ומעלה את מצב הרוח.

3. אירועי תרבות

חשבו מה ההורה שלכם אוהב – הצגות תיאטרון, סרטי קולנוע, תערוכות במוזיאונים, קונצרטים, הרצאות? חפשו את האירועים שיכולים לעניין אותו במיוחד וצאו יחד איתו לספוג מעט תרבות אחת לתקופה. מעבר להנאה מהאירוע והיציאה, עצם הבילוי אתכם הוא בונוס אדיר.

4. מחשב

כלב הוא אולי חברו הטוב ביותר של האדם, אבל גם המחשב הוא בהחלט כלי חשוב לחיברות ותקשורת. השקיעו זמן בללמד אותו תוכנות בסיסיות, הראו לו כיצד ניתן לחפש אתרים בתחומי העניין ושמרו את האתרים החביבים עליו כך שתהיה לו גישה נוחה אליהם. בדרך הזו הוא יוכל להתעסק במחשב ולהעביר את הזמן בהנאה. במידה וההורה מוגבל בתנועה, כדאי לרכוש עבורו מחשב נייד ועזרים אל חוטיים כדי להקל עליו את ההתנהלות הטכנולוגית.

5. טלפונים חכמים

הטלפון החכם יכול לאפשר להורה המבוגר להיות בקשר ויזואלי עם בני המשפחה והחברים. למדו אותו איך לעבוד עם תוכנות המאפשרות וידאו צ'ט ודאגו שיתר בני המשפחה יורידו גם הם את אותן התוכנות. כך הקשר יוכל לשמור על הרצף שלו, למרות מצבו הבריאותי של ההורה.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



פעילות חברתית נותנת טעם לחיים ומעניקה תחושת מסוגלות 
פעילות חברתית נותנת טעם לחיים ומעניקה תחושת מסוגלות  Getty Images: RgStudio

 

6. מפגשים משפחתיים 

גם אם מצבו הבריאותי של ההורה לא מזהיר וגם אם אינו מפגין רצון לצאת, הקפידו להזמין אותו לארוחות ואירועים משפחתיים. ארגנו מראש תורנות הסעות של ההורה, כך שהכל יהיה ברור ולא ייוצרו מצבים מביכים שיצרו תחושת של מעמסה או נטל. באותם מפגשים הקפידו להותיר מקום מיוחד להורה, כך שהוא לא ירגיש מוגבל בתנועה יותר ממה שהוא ממילא מרגיש. כך למשל, ארגנו לו כסא נוח, אפשרו לו לשבת בסמוך לשירותים והניחו לידו את עזרי התנועה (מקל הליכה, הליכון) כך שהוא יוכל להיות עצמאי עד כמה שניתן.

7. יציאות מהבית

כאשר אתם מגיעים לביקור אצל ההורה, השתדלו להעביר את חלקו מחוץ לבית, במידת האפשר. שבו בבית קפה, ערכו הליכה קצרה מחוץ למקום מגוריו, שבו במסעדה או ערכו קניות יחד. ברגע שההורה יוצא מביתו ונושם אוויר צח, האנרגיה משתנה והיום נראה הרבה יותר מעניין.

8. תשבצים ומשחקי קופסא

מעבר להנאה הרבה שיש בפתירת תשבץ או במשחק קופסא, יש לדבר ערך רב במניעת מצבי שכחה כיוון שהמוח כל הזמן נמצא בפעולה. יתרון נוסף שיש לפעולה הזו הוא היכולת של ההורה המבוגר להעביר בנעימים גם מפגש עם הנכדים ואפילו עם הנינים, כיוון שכולם מרוכזים במשחק (ורוצים כמובן לנצח...).

9. מועדוני יום, פעילויות במתנ"סים או פעילויות עירוניות

מרכזי יום הם חלק ממימוש גמלת סיעוד והם מעניקים הסעות, ארוחות בוקר וצהריים ופעילויות שונות מותאמות מצב. היציאה מהבית, המפגש עם עוד אנשים והפיקוח של הצוות מעניקים שעות של דינמיקה ופעילות מותאמת. בנוסף בבתי קשיש, מתנ"סים ומועדונים לבני הדור השלישי מתקיימים בשעות אחר הצהריים משחקים מאורגנים. קבוצות של שחקני ברידג' או משחקי קלפים אחרים, ערבי בינגו ועוד מגוון פעילויות יכניסו הרבה עניין והנאה ליום יום של ההורה המבוגר.

10. מתנדבים

בכל עיר יש מחלקה לשירותים חברתיים ולרוב היא אמונה גם על שירותי ההתנדבות. בהרבה ערים מופעל שירות התנדבות בבית הקשיש הכולל פגישה, שיחה או משחק שחמט, עם מתנדב שמגיע ומארח לחברה אחת לשבוע או שבועיים. המפגשים הללו יכולים להיות רבי משמעות עבור יקירכם ועבור המתנדב ומומלץ לבחון את האפשרות.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ