עקרונות התזונה הנכונה בגיל השלישי

Getty Images: Willowpix

מגיל 65 ומעלה יותר ויותר מבוגרים סובלים מחוסרים תזונתיים שעלולים להשפיע על מצבם הבריאותי. הנה העקרונות המרכזיים לתזונה נכונה שחשוב להקפיד עליהם למען איכות חייו של האדם המבוגר

שמירה על משקל תקין בגיל המבוגר היא לא תמיד עניין של מה בכך והיא נעשית מורכבת יותר עם העלייה בגיל. ירידה בתפקוד, בתיאבון, קושי בלעיסה, מצב שיניים ירוד וכן מצבים דיכאוניים ומחלות למיניהן עלולים להוביל לירידה במשקל. מעבר למעקב רפואי, למעקב על המשקל והתזונה יש חשיבות מרובה לאיכות חייו של בן המשפחה המבוגר. ירידה בצריכה קלורית לא מפוקחת יכולה במצבים קיצוניים להפוך בקלות לתת תזונה, מצב שעלול לפגוע בבריאותו ובתפקודו של בן המשפחה המבוגר באופן מהותי.

ירידה במשקל בגיל השלישי

בגיל המבוגר מתרחשת ירידה פיזיולוגית במשקל, כלומר תופעה טבעית שמשפיעה על רובם המכריע של בני הגיל השלישי. אחת הסיבות המרכזיות לירידה במשקל בגיל הזה היא ירידה במסת השרירים בגוף ובעקבות כך גם אבדן נוזלים. בקרב נשים וגברים בגילאי 70-81 ירידה פיזיולוגית במשקל הגוף יכולה להגיע גם עד 6 קילוגרמים. בנוסף, בעקבות ירידה ברמת הפעילות הגופנית בגיל המבוגר ישנה ירידה נוספת במסת השריר בגוף וכאשר מוסיפים לזה את הירידה בצריכת הקלוריות, או בכמות המזון הנצרך, התוצאה עלולה להיות ירידה לא מבוקרת במשקל. מצב זה עלול להיות בלתי הפיך ואף להקשות על האדם המבוגר להתגבר על מחלות או להתמודד עם פציעות למיניהן. אותן פציעות מגיעות לא פעם כתוצאה מתסמונת "הקשיש השברירי" חושפים את האדם המבוגר לנפילות ושברים שלעתים הם בלתי ניתנים לאיחוי ופוגעים באופן קשה ביותר באיכות חייו של האדם.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



להקפיד על תזונה מתאימה ולגוון את המנות
להקפיד על תזונה מתאימה ולגוון את המנות Getty Images: FredFroese

 

מה ניתן לעשות כדי לעודד שמירה על מכסת קלוריות תקינה?

כבני משפחה מטפלים חשוב לפנות אל הרופא המטפל בעקבות ירידה במשקל, חוסר תאבון ממושך או כל תסמין אחר. לאחר בדיקה ובדיקות דם, אם צריך, יוכל הרופא לשקול אם יש צורך בהתערבות רפואית או תרופתית. מעקב אחר סוג המזון והכמויות יכול לסייע בהבנת המצב ומומלץ להראות את הרשימה לרופא. 

עם זאת, כבני משפחה מטפלים יש עוד מספר פעולות לעודד תזונה בריאה ומיטיבה:

גיוון:

חשוב לגוון בצריכת המזון גם בגיל השלישי. מעבר לעובדה שזה "מכניס חיים" לצלחת, הגיוון מאפשר לאדם המבוגר לקבל את הוויטמינים והמינרלים החיוניים לתפקוד תקין של הגוף. לא פעם בני הגיל השלישי סובלים ממחסור בוויטמינים דוגמת B12, ויטמין D, ויטמין B6, ברזל, אבץ ועוד. הקפדה על גיוון תזונתי ואכילה של כל אבות המזון על בסיס יום יומי תפחית את החוסרים. בין המזונות שמומלץ לכלול בתפריט: דגנים, עוף, הודו, גבינות ויוגורטים עד 5% שומן, טחינה, אבוקדו, פירות וירקות, שקדים ואגוזים. במידה והאדם המבוגר מתקשה בלעיסה, ניתן לטחון את הרכיבים הקשים ובכך לאפשר לו לקבל את הערכים התזונתיים וגם ליהנות מהאכילה עצמה.

שתיית מים:

כמו בכל גיל, כך גם בגיל השלישי – חשוב להקפיד על שתיה מרובה של מים, גם כאשר לא צמאים אלא אם נאמר אחרת על ידי רופא מטפל. 10 כוסות מים בכל יום, בכל עונה בשנה ישמרו על מאזן נוזלים  ותפקוד תקין של הגוף. כדאי להעדיף שתיית מי ברז, אשר בהם יש מינרלים חשובים לגוף, דוגמת פלואור, סידן ומגנזיום. 

אף פעם לא מאוחר לאמץ הרגלי תזונה בריאים גם בגיל ה-3
אף פעם לא מאוחר לאמץ הרגלי תזונה בריאים גם בגיל ה-3 Getty Images: Ljupco

 

מנות חלבון בתפריט היומי:

זהו אחד הרכיבים התזונתיים החשובים ביותר לבניית רקמות הגוף גם בגיל השלישי. שילוב של מוצרי בשר מן החי כמו גם מוצרי חלב, סויה וקטניות יהיה מקור מעולה לחלבון.

שומן – בכל הנוגע לשומנים, חשוב להקפיד על הפרדה בין שומן רווי (חמאה, מרגרינה, שומן בבשר) ממנו יש לצרוך מעט לבין שומן בלתי רווי, הנמצא בשומשום, שמן תירס, גרעיני חמנייה, אבוקדו, שקדים, שמן זית – אלו שומנים מהם יש לצרוך על בסיס יום יומי, כיוון שהם מקור מרוכז של אנרגיה וכן מסייעים בספיגת מגוון ויטמינים.

פחמימות – מעבר לעובדה שמדובר במזון קל וזמין להכנה, צריכת הפחמימות חיונית בגיל השלישי כיוון שהן מעניקות תחושת שובע לאורך זמן. במידה וצורכים פחמימות מורכבות, דוגמת אורז מלא, לחם מחיטה מלאה וכו', יש בהן גם מנה נכבדה של סיבים המסייעים לתפקוד תקין של מערכת העיכול.

פירות וירקות – מעבר לעובדה שפירות וירקות ארצנו הם טעימים, יש בהם כמות גדולה של ויטמינים, סיבים, פחמימות (סוכר), מינרלים ומים אשר מסייעים בשמירה על איזון תזונתי בגיל המבוגר. מומלץ לאכול את הפירות והירקות עם קליפתם, כך שלפני האכילה חשוב לשטוף היטב את מוצרי המזון כדי להוריד מהם שאריות של ריסוסים למיניהם. זאת ועוד, כדאי שהפירות והירקות ממגוון צבעים יהיו אורחי קבע בכל אחת מהארוחות לאורך היום.

הכינו מנות מראש – במקום לעמוד מידי יום ולהכין אוכל טרי, יש אפשרות להכין סיר אוכל גדול, לחלק לקופסאות פלסטיק קטנות ולהקפיא. באופן הזה מידי יום ניתן פשוט לחמם מנה אחת או שתיים וליהנות מאוכל מבושל, טעים ומזין. ברשתות המזון מוצעות גם מנות מוכנות מוקפאות, כך שניתן לצייד את המקפיא בכמה מאלו שיהיו בשימוש בשעת הצורך.

ממה כדאי להימנע?

כמו בכל גיל, גם בגיל השלישי כדאי לצרוך במידה מועטה חטיפים, מזונות תעשייתיים ומזונות עשירים במלחים, סוכרים ובשומן טראנס. אמנם לא פעם מדובר בהרגל של שנים, למשל לסיים ארוחה עם משהו מתוק, אבל חשוב להקפיד שדברי המתיקה, החטיפים והעוגות לא יהוו תחליף למזון. הערכים התזונתיים שלהם נמוכים מאוד וכך גם התרומה שלהם לבריאות הגוף. ניתן, כמובן, להתפנק עם חטיף, גלידה או עוגה שאוהבים במיוחד, אבל כקינוח או כארוחת ביניים לא במקום מוצרי המזון שחיוניים להמשך תפקודו התקין של הגוף.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ