מה ניתן לעשות כדי למנוע או לצמצם את השבריריות?
אמנם לשבריריות אין תרופה, אולם יש מספר פעולות שניתן לעשות כדי להפחית את עוצמתה:
- לעודד את האדם המבוגר לבצע פעילות גופנית. פעילות קבועה, גם אם היא למשך פרק זמן קצר, מחזקת את השרירים ומגבירה את תחושת הביטחון. אם אתם יכולים, צאו איתו להליכה קצרה כמה פעמים בשבוע. מעבר לחשיבות הבריאותית של העניין, זה מגביר מוטיבציה לעשיה וכמובן תורם לחיזוק הקשר.
- פעילות שכלית – שימור היכולות הקוגניטיביות חשוב בכל גיל, אבל בגיל המבוגר על אחת כמה וכמה. עודדו את המבוגר לקחת חלק במשחקי חשיבה דוגמת ברידג' או שחמט, לחילופין פתרו יחד איתו תשבצים, חידות, סודוקו או כל משחק חשיבה אחר שמאלץ להפעיל מחדש את "גלגלי המחשבה”.
- מפגשים חברתיים – מבוגרים רבים חשים בדידות רבה בשל העובדה שאינם מסוגלים לצאת מביתם או בשל העובדה שיכולת השמיעה והדיבור שלהם ירודות בעקבות הגיל. למרות האתגר, קחו אותם למפגשים חברתיים, עודדו יצירת חברויות חדשות במסגרת מקום המגורים או במסגרות יום המיועדות לבני הגיל השלישי.
- יצירת תפריט תזונה מאוזן הכולל את כל אבות המזון אשר יעניקו לגוף את אבני הבניין הדרושות לו לשמירה על משקל תקין ובניית השרירים.
- היו עם האצבע על הדופק – אם האדם המבוגר מראה סימני חולשה, איטיות או תשישות שלא אפיינו אותו קודם לכן, חשוב להיוועץ ברופא גריאטר שיבחן את הדברים לעומק. זכרו: בשלביה הראשונים השבריריות היא עניין הפיך, אז כדאי "לתפוס אותה בזמן".
- תשומת לב למצבו הנפשי של המבוגר – בגיל השלישי מבוגרים רבים נוטים לפתח דכדוך עקב החשש מהעתיד לבוא והירידה ביכולות הגופניות. חלק מתופעות הלוואי עשויות להיות ירידה בתיאבון, הפחתה ביציאות מהבית ובפעילות הגופנית והסתגרות. מצב זה עלול להביא אדם שנמצא בסיכון לשבריריות להפוך לשברירי.