אומרים שטבעי להזדקן, איך מתמודדים עם ההזדקנות בכבוד?

Getty Images: SolStock

להזדקנות יש סממנים פיזיים, נפשיים וקוגניטיביים ולא תמיד אנחנו יודעים כיצד להתמודד איתם כאשר מדובר בבן משפחה אהוב ועוד יותר כשבעצם גם אנחנו, המטפלים בהם, חווים את ההזדקנות שלנו. איך מתמודדים עם זה נכון ומה חשוב לדעת?

מי מאתנו לא נחשף, או קשור אישית להזדקנות של הורה, סבא, או הזדקנות שלנו? אנשים שחשובים לנו שליוו אותנו כל חיינו עוברים שינויים. הם איטיים יותר, לא תמיד שומעים, לא תמיד מבינים. אנחנו נדרשים לסובלנות ואורך רוח במפגשים עם מזדקן טיפוסי ולא תמיד מוצאים את הכוחות לכך. לעיתים קרובות אנחנו בוחרים בהימנעות – להתחמק ממפגשים, לעבור לשיחות קצרות של לצאת מידי חובה בטלפון, או שאנחנו גוערים, כוחניים, כועסים, לועגים.

במציאות חיינו, גם המטפל בבן משפחה במקרים רבים מתמודד בעצמו עם תהליך ההזדקנות שלו, זה שכיח לפגוש הורה בן 80 המטופל על ידי בן משפחה שבעצמו החל את תהליך ההזדקנות.  כלומר בן המשפחה המטפל מתמודד פעמיים: עם עצמו והשינויים שעוברים עליו ועם ההורה המזדקן שהופך לנתמך ותלוי בו יותר ויותר.

מהי הזדקנות ומתי היא מתחילה?

בהגדרה הזדקנות היא תהליך של בלייה ביולוגית המתרחש לאורך השנים בתאים שבגופנו, בעצם מהרגע שאנו נולדים מתחיל תהליך הזדקנות. בעולם המערבי העלייה באיכות החיים, ההתקדמות המדעית ושירותי הרפואה המתקדמים הביאה לעליה מהותית בתוחלת החיים, מה שמגביר את הצורך במתן מענה לקבוצת הגיל הנחשבת כקשישה, מגיל 65 ומעלה.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



לא פעם בן המשפחה המטפל בעצמו מתמודד עם תהליכי ההזדקנות שלו במקביל לזו של ההורה
לא פעם בן המשפחה המטפל בעצמו מתמודד עם תהליכי ההזדקנות שלו במקביל לזו של ההורה Getty Images: alvarez

 

מקובל להתייחס לתחילת תהליך ההזדקנות בין גיל 40 ל-50, וניתן לחלק את ההתייחסות להזדקנות לפי סימנים פיזיולוגיים-חיצוניים, סימנים פיזיולוגיים-פנימיים ותהליכים נפשיים. למרות שההזדקנות היא חלק טבעי מהחיים, ההתמודדות אתה לא פשוטה והיא אף נעשית מורכבת יותר כאשר אנחנו בתפקיד בן המשפחה המטפל.  

התמודדות סימנים חיצוניים להזדקנות

במקרים רבים האדם מזדקן מאבד את החיוניות בשל סממנים חיצוניים שמשפיעים על מצב הרוח. בן משפחה מטפל יכול בהחלט לסייע על ידי פתרונות כמו:

  • הקפדה על בדיקות ראייה ושמיעה על בסיס קבוע, כל חצי שנה, התאמת משקפיים, או מכשיר שמיעה.
  • הליכה משותפת לרופא המשפחה, או תזונאית, כדי להקפיד על תפריט מאוזן ונכון עבור המזדקן, עם כל התוספים הנדרשים – סידן, ויטמינים.
  • ביקורים אצל רופא שיניים ומעקב רפואי מסודר ימנעו בעיות  בעתיד ויקלו על תהליך ההזדקנות.
  • להזכיר למזדקן לצבוע שיער, או ללכת אתו למספרה, כדי שירגיש טוב עם עצמו מול המראה.
  • במקרה הצורך: התערבות בנושאי היגיינה אישית – כביסות ומקלחות. יש לכך חשיבות רבה, כי לזקנה יש ריח, שנגרם כתוצאה משינוי כימי בגוף.

חשוב שהמטפל יחלק משימות – בשום אופן לא להישאר לבד בטיפול בהורה, למצוא שותפים במשפחה, או בשכר לחלוקת הנטל.

לטובת כולם חשוב לשמור על זמן אישי לטובת המטפל בבן משפחה
לטובת כולם חשוב לשמור על זמן אישי לטובת המטפל בבן משפחה Getty Images: Ridofranz

 

התמודדות עם סימנים פנימיים להזדקנות

מעקב רפואי הוא חלק חשוב מניהול הטיפול, לכן חשוב שהמטפל הראשי בבן המשפחה ינהל את התיק הרפואי, גם אם הוא בעצמו לא מלווה את המטופל לכל הטיפולים והרופאים. ההזדקנות משפיעה על אברים פנימיים רבים, שיעילותם התפקודית פוחתת וגורמת להפרעות בתפקודים יומיומיים, הגוף נחלש ונעשה רגיש יותר. אפילו שינויי מזג האוויר, התמודדות עם חום וקור קשים לאוכלוסיית הקשישים. קשישים חשופים יותר למחלות, כי המערכת החיסונית שלהם לא במיטבה ולכן הסיכון לחלות במחלות גדל. לכן על המטפל בבן משפחה להקפיד על ניהול הטיפול בכל התחומים, טיפול רפואי כמו גם עניינים שוטפים של חימום וקירור הבית, המקלים את שגרת היומיום.

התמודדות עם שינויים קוגניטיביים

הסיכוי למחלות עצבים כמו מחלות הדמנציה (שיטיון) השונות, ביניהן אלצהיימר, גדל עם השנים. מחלות אלה מובילות לירידה בתפקוד האינטלקטואלי ופגיעה בזיכרון, בדגש על זיכרון לטווח קצר. ההתמודדות עם קרוב משפחה המתמודד עם דמנציה מחייבת את בן המשפחה המטפל להיות סובלני, אך קורקטי. למרות החזרתיות המעייפת, יש להמשיך לשמור על קור רוח ואיפוק ולשדר עסקים כרגיל. על שאלות שחוזרות על עצמן, כמו: "לאן אנחנו הולכים?" יש לענות ישירות: לרופא, למעבדה, לחנות, לקפה, גם בפעם העשירית.

חשוב לזכור שניתן להקל על הקושי באמצעות פעילויות כמו: מועדוניות יום לטיפול בקשישים ליד הבית, יש כאלה המסיעות ומחזירות את המזדקן הביתה על בסיס יומי. יש יתרון עצום ליצירת חיי חברה וחברותא עם קבוצת השווים לו ועוד יותר במפגשים שמסייעים גם בהתמודדות עם המחלה בהתאם למצב קרוב המשפחה המתמודד עם דמנציה.

חשוב לזכור שהמטפל בבן משפחה צריך במקום הראשון לשמור על עצמו, ממש כמו בהוראות הבטיחות בטיסה: שקיות החמצן קודם לך ורק אז לתלויים בך. איננו יכולים לעזור באמת כשאנחנו מוחלשים. חשוב לשמור על עצמנו גם עבור המטופל משום שמטפל מותש וחסר סובלנות הוא מטפל לא מתפקד שעשוי לפגוע שלא בכוונה בטיפול ובמטופל.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ