מערך התמיכה בתוך הקהילה שחשוב להכיר

Getty Images: vadimguzhva

שירותים חברתיים, ארוחות, פעילויות, מטפלים, הרצאות, מגוון פעילויות וסיוע הם רק חלק מהדברים שניתן למצוא בתוך הקהילה – מהם השירותים הקהילתיים שמסייעים למטופל ומקלים על בן המשפחה המטפל שכדאי להכיר? כל הפרטים ממש כאן

שירותים קהילתיים למבוגרים

שירותים קהילתיים הם שירותים המוענקים במסגרת הקהילה במבני ציבור מקומיים באזורי מגורים כמו המתנ"ס בשעות הבוקר או בתי הספר בשעות אחר הצהריים. את השירותים הקהילתיים מעניקים רשויות מקומיות, וועדי שכונות, החברה למתנ"ס או עמותות וגופים פרטיים. חלק מהשירותים ניתנים בחינם.

עבור אוכלוסיית המבוגרים מתקיימות פעילויות להעשרת התרבות, הפנאי והלמידה באמצעות סדנאות, קורסים והרצאות המאפשרים למבוגרים לאמץ אורח חיים בריא, פעילות גופנית ותזונה נכונה, כלכלת הבית וביצוע מטלות יומיומיות. מעבר לכך, עבור המבוגרים זו מסגרת חברתית חדשה המאפשרת למלא את הזמן הפנוי וליצור היכרויות חברתיות חדשות.  

איזה פעילויות מותאמות למבוגרים? 

המשרד לשוויון אזרחי מפעיל מרכזי יום לקשיש, מועדונים לקשישים, שכונה תומכת, דיור מוגן לקשישים, בתי אבות לקשישים עצמאים ותשושים. לקבלת השירותים הללו, ניתן לפנות לשירותי הרווחה ברשויות המקומיות.

אף שהיקף השירותים ואופיים משתנה מרשות מקומית אחת לשכנתה, השירותים הבאים מוענקים במרבית הרשויות המקומיות:

מועדון לקשישים – מסגרות לפעילות פנאי, תרבותית וחברתית. מסגרות אלה כוללות חוגים, סרטים, הרצאות, הצגות, הפעלות חברתיות, טיולים ועוד.

מרכזי יום לקשיש – מרכזי היום מעניקים שירותים בעלי אופי בריאותי כמו טיפולי פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וטיפולים נוספים לזקנים התלויים בעזרת הזולת לצורכי פעילותם היומיומית. הטיפולים מלווים בארוחות בוקר וצהרים ובשירותי הסעה מהבית וחזרה.

ארוחות מוכנות – רשויות מקומיות רבות מספקות ארוחות מוכנות לזקנים שאינם יכולים לבשל ולדאוג למזונם. לרוב, השירות כולל אספקת ארוחות חמות לביתו של הזקן או מסגרות שבהן יכול הזקן לקבל ארוחה חמה.

קהילה תומכת  – ברחבי הארץ קיימים מקומות יישוב המאורגנים כקהילות תומכות. הקהילות מספקות לקשישים המתגוררים בהן סל שירותים המאפשר להם להמשיך ולגור בביתם תוך שמירה על תפקוד עצמאי יחסית ועל איכות חיים. בין השירותים: עזרה בתחזוקת הבית, לחצן מצוקה, מסגרות לשמירה על ביטחון אישי, פעילות חברתית ושירותים רפואיים.

נופשונים – נופשון הוא מסגרת מוסדית לתקופה קצרה עבור קשישים הזקוקים לטיפול והשגחה במצבים שונים, למשל לאחר שחרורם מאשפוז בבית חולים.

מרכזי מידע וייעוץ – רשויות מקומיות רבות מפעילות מרכזי מידע וייעוץ לזקנים ולבני משפחותיהם. בין היתר, מספקים מרכזים אל מידע בנושאים כמו זכויות הקשיש, תנאי קבלה למוסדות, פנסיה ועוד. ניתן לפנות לשירותי הייעוץ לקשיש של המוסד לביטוח לאומי מספקים שירות דומה.

שירותי בריאות ורפואה - בכל הנוגע לטיפולי בריאות, כל מטופל בקופות החולים זכאי לכך שכל טיפול הכלול בסל הבריאות על-פי חוק, ואשר ניתן בדרך כלל במרפאת קופת החולים בקהילה (למשל: בדיקות דם, ביקור רופא, אחות, פיזיותרפיה וכד'), יינתן לו גם בביתו. השירות יינתן בהתאם לנחיצות הטיפול ומצבו הבריאותי והתפקודי של המטופל.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



מידע על השירותים הקהילתיים בשכונה

מידע על סוגי הפעילות והשירותים הניתנים למבוגרים ניתן למצוא במתנ"ס השכונתי, בסניף קופת החולים, או במועדוניות ובמרכזי היום. מידע נוסף עשוי להימצא בסניפים של עמותות הפועלות ברשות המקומית ובאינטרנט.

לעיתים אפשר להצטרף לפעילות בשכונה או עיר אחרת, אך הדבר תלוי כמובן במגבלה של מספר המשתתפים. במקרים מסוימים הפעילות הקהילתית מסובסדת עבור תושבי המקום בלבד, ובמקרים אלה ייתכן ומשתתפים ממקומות אחרים יתבקשו לשלם.

מהי תכנית "קהילה תומכת"?

תכנית "קהילה תומכת" פותחה על-ידי עמותת אשל והיא כוללת סל שירותים המיועד לקשישים  המתגוררים באחת מכ-250 הישובים בהם פועלת התכנית. התכנית מספקת לקשישים שירותים חיוניים, ובכך מעניקה להם עצמאות ומאפשרת להם להמשיך לחיות בבתיהם ובקהילותיהם ומפחיתה את הצורך שלהם לעבור לבתי אבות או למגורים מוגנים אחרים.

השירות ניתן בתשלום סמלי, או ללא תשלום – בהתאם לנקודות הזיכוי של הקשיש. בין היתר, מספקת הקהילה התומכת את השירותים הבאים לחיזוק לתחושת הביטחון האישי, שירותים רפואיים וחברתיים, סיוע בתחזוקת הבית ובסידורים יומיומיים. 

לחצן מצוקה – חברי הקהילה עונדים לחצן מצוקה המחובר למוקד החירום של הקהילה התומכת. המוקד מפעיל באופן מידי שירות אמבולנס, אב קהילה, משטרה, מכבי אש או את בני המשפחה.

אב/אם הקהילה – לכל קהילה תומכת יש אב קהילה או אם קהילה המכירים את כל חבריה ונמצאים עמם בקשר קבוע. הם מהווים כתובת לסיוע בצרכיהם היומיומיים של חברי הקהילה. במקרי חירום הם יגישו עזרה מידית ובמקרים אחרים יזמינו בעלי מקצוע לעשות זאת.

שירותים רפואיים – לרשות חברי הקהילה עומדים שני סוגים של שירותים רפואיים:

  • אפשרות להזמין רופא לביקור בית בכל שעות היממה ובכל ימות השבוע, תמורת השתתפות עצמית סמלית
  • שירות אמבולנס לשעת חירום

פעילות חברתית – הפעילות החברתית מגוונת ומותאמת למאפייני החברים בכל קהילה. הפעילות כוללת מפגשים חברתיים, הרצאות, פעילות גופנית, אירועי תרבות, חוגים, מסיבות, טיולים ועוד.

פעילות מתנדבים – המתנדבים מסייעים בליווי הקשישים למקומות שונים, ביצוע שליחויות עבור הקשישים לדואר, לבית המרקחת ומקומות חיוניים אחרים ומסייעים גם בפעולות החברתיות השונות שמציעה הקהילה לחבריה.

מהם מרכזי יום?

ברחבי הארץ פזורים כ- 180 "מרכזי יום" המיועדים לקשישים, בעיקר בעלי ירידה תפקודית. במרכז היום מקבלים הקשישים טיפול המשלב פעילות חברתית, ארוחות, ובמידת הצורך שירותים נוספים (כגון רחצה). זכאי חוק ביטוח סיעוד יכולים להשתמש בשירות זה כחלק מזכאותם לשעות טיפול.

מרכזי היום מעניקים גם שירותים בעלי אופי בריאותי כמו טיפולי פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וטיפולים נוספים לזקנים התלויים בעזרת הזולת לצורכי פעילותם היומיומית. הטיפולים כאמור מלווים בארוחות בוקר וצהרים במרכז היום ובשירותי הסעה מהבית וחזרה.

לרשימת מרכזי יום באתר משרד הרווחה

הפנייה למרכז יום לקשיש מבוצעת ע"י מחלקת הרווחה ברשות המקומית בה מתגורר הקשיש ובהתאם לקריטריונים משתנים, בהם זכאות לגמלת סיעוד, מצב בריאותי ו/או קוגניטיבי.

ההשתתפות העצמית תיקבע בהתאם לגובה הכנסותיו ומסוגלותו. עבור שירותים מיוחדים כמו שירותי כביסה וטיפוח ייגבה תשלום נוסף. 

מהם מועדונים לקשיש ?

המועדונים נותנים מענה לצרכיו החברתיים והתעסוקתיים של הקשיש ומהווים מסגרת תומכת עבור הקשישים המתגוררים בביתם.

המועדונים מופעלים על ידי משרד הרווחה בשיתוף עם הרשויות המקומיות. ישנם מספר סוגים של מועדונים לקשיש בהתאם לשוני הקיים בין אוכלוסיות הקשישים. בין היתר, קיימים מועדוני עולים, מועדוני ניצולי שואה, מועדונים לימודיים, מועדונים חברתיים, ומועדונים תעסוקתיים. גם המוסד לביטוח לאומי מפעיל מועדונים לקשישים מוגבלים. ביישובים בהם אין מרכזי יום לקשישים, מפעיל משרד הרווחה מועדונים מועשרים לקשישים המספק בנוסף על השירותים הרגילים ארוחות חמות והסעות.

איך משלבים את הורים המבוגרים בפעילות חברתית וקהילתית

היציאה מהבית מלווה לעיתים בחששות וקשיים פיזיים. הגם שהורינו הקשישים חשים בנוח בביתם הם זקוקים ל"התאווררות" של הגוף והנפש. היציאה מהבית היא גם ההזדמנות הטובה ביותר ולעיתים היחידה לפגוש אנשים חדשים, ללמוד ולצבור חוויות. הידיעה כי בן המשפחה המבוגר נמצא במסגרת תומכת וידידותית מעניקה גם לבני המשפחה המטפלים שקט נפשי והזדמנות להתרענן מעט.

לא פחות חשוב מכך, הקשר שנוצר בין אנשי המקצוע והמתנדבים בשירותים הקהילתיים מאפשר להם לזהות שינויים במצבו הנפשי והגופני של המבוגר, ולהתריע על כך.

ההורים חוששים מפעילות קהילתית

יש להיות קשובים לרכשי הלב של הקשישים החוששים לצאת מאזור הנוחות המוגן שלהם -  הבית.

יציאה מהבית כרוכה עבורם במאמץ לא מבוטל. לבוש, טיפוח וניידות הן לעיתים משימות הדורשות מאמץ פיזי ונכונות. לא פעם, יגיב המבוגר בביטול הפעילות הקהילתית נוכח המאמץ הנדרש ממנו והשינוי בשגרת יומו.

אין מקום להתווכח או לבטל את תחושותיו ורגשותיו של אדם, ללא קשר לרמת תפקודו. במקום זאת, מומלץ לדבר עליהם בפתיחות ולמצוא ביחד פתרונות. בנוסף לכך, חשוב לתאר ולהסביר למבוגר את היתרונות שבפעילות קהילתית חווייתית אל מול החלופה המוכרת – להישאר בבית.

אפשר כמובן להציע למבוגר להתנסות בפעילות זו ללא כל מחויבות מצדו. במידה והמבוגר לקח חלק בפעילות מסוימת והחליט שאינו רוצה להתמיד בה, חשוב להמשיך ולחשוף אותו לפעילויות אחרות המתאימות לו יותר.

החשש מפני הדרך לפעילות הקהילתית וחזרה הוא אחד החסמים המשמעותיים במידת ההיענות של המבוגרים. גם הליכה של דקות ספורות מלווה בחשש, בהחלט מוצדק, מהסכנות הטמונות ברחוב: מהמורות במדרכה, אופניים חשמליים, חצית כביש הן רק רשימה חלקית. חת הדרכים להתמודדות עם חששות אלה היא ליווי ההורים בדרך לפעילות, עד אשר יצברו את הביטחון להמשיך בדרך זו לבד.

להתאים את הפעילות להורה – ולא להפך  

כדי למנוע עוגמת נפש מצדו של ההורה כדאי לוודא כי הפעילות המוצעת מתאימה לאופיו ולרמת תפקודו של ההורה. חשוב לברר את משכה, אופייה והמאמץ הפיזי שהיא דורשת ולברר את מידת נכונותו ומסוגלותו להתמיד בה.

בפעילויות מסוימות ובהתאם למצבו של המבוגר רצוי לברר מול הגורמים המארגנים את הפעילות מהי הכשרתם המקצועית הרלוונטית, ולגבי תשתית עזרה ראשונה וחירום, במקרה הצורך.

בעוד שישנם שירותים קהילתיים הזמינים בחינם או בהשתפות סמלית מטעם עמותות, ארגונים מקומיים, מתנ"סים ועיריות, ישנם גם שירותים קהילתיים שהנם בתשלום. מומלץ לבדוק האם ההורה שלנו זכאי לסבסוד או הנחה כלשהי בשל נסיבות מיוחדות.

אבא לא יכול לצאת מהבית

ישנם שירותים קהילתיים המוענקים בבית התושב ברשויות המקומיות. השירותים נקבעים בהתאם למסוגלותו וזכאותו של התושב ע"י עובדים סוציאליים במחלקת הרווחה.

אופי העזרה הניתנת הוא בניהול משק הבית וטיפול אישי, אספקת ארוחות וסיוע ברכישת ציוד ביתי ומוצרי ספיגה.

גם קופות החולים מספקות מגוון שירותים רפואיים בביתו של הקשיש, ובכללם בדיקות דם, שירותי אחות ובדיקת רופא.

אמא לא יודעת עברית

שירותים קהילתיים מסוימים עשויים להיות זמינים בשפות אחרות – כדוגמת ערבית, רוסית, אמהרית ואנגלית. במידה ובן משפחתכם המבוגר אינו דובר עברית, מומלץ לברר בשכונה, בעמותות העירוניות ובמתנ"ס הקרוב, האם ישנן פעילויות או שירותים אשר זמינים בשפות נוספות.

התנדבות בקהילה

אין צורך להכביר במילים על חשיבותה של התנדבות בקהילה, ומי שחווה את תחושת הסיפוק - מתמכר לה.

הערבות ההדדית בכל הנוגע להתנדבות, מקבלת משנה תוקף בקהילת המבוגרים. גם אנחנו, כולנו, נהיה שם. אנו מסתכלים עליהם אבל בעצם רואים אותנו.

מבוגרים הכשירים לכך או בני משפחותיהם יכולים להתנדב במגוון מסגרות המעניקות שירותים למבוגרים בקהילה – מתנ"סים, עמותות, מועדוניות ומועדוני יום.

ההתנדבות מתבצעת בדרך כלל על בסיס ידע מקצועי ייחודי שיש ברשותכם, אך תמיד יש מקום גם למי שנושבת בו רוח התנדבות והוא מצויד ברצון טוב, אחריות וזמן פנוי. ניתן למצוא מסגרות מתאימות להתנדבות דרך אתרים המרכזים מידע זה.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ