כשהחום עולה: מתי כדאי ללכת לרופא ומתי אפשר לטפל לבד?

הגרון צורב, העיניים דומעות, הראש כואב, אולי גם הבטן. אתם מודדים חום ומבינים: זוהי תחילתה של מחלה. נראה שלא תהיה לכם ברירה אלא לעצור הכל ולקחת "חופשת מחלה". חבל רק שהחיים מפריעים לתכניות שלכם: כי הילדים צריכים להגיע לבית הספר ולגן, כי יש הרבה מטלות שחייבים לסיים היום, כי מוכרחים להשתתף בישיבה גורלית. הסיבות לצאת מהבית על אף ההרגשה הרעה הן מוצדקות, אבל מה יהיה המחיר שתאלצו לשלם על כך?

מהו חום ומדוע הוא עולה?

באופן טבעי ותקין, חום הגוף נע בין  35.8 ל- 37.6 מעלות צלזיוס. מידת החום יכולה להשתנות על פי אזור המדידה (פי הטבעת, אוזן, בית השחי) וכן בהתאם לשעות היום.  בשעות הבוקר בדרך כלל טמפרטורת הגוף נמוכה יותר, ובשעות אחרי הצהריים והערב היא  עולה מעט.

החום הוא בדרך כלל ביטוי למחלה שמתחוללת בגוף, אבל חשוב להדגיש: חום איננו מחלה.  כנראה שהחום אפילו משפר את תפקודה של מערכת החיסון, וכדוריות הדם הלבנות מתפקדות טוב יותר כשחום הגוף הוא מעל 37 מעלות.

במרבית המקרים חום נגרם בגלל זיהום נגיפי, במקרים פחות שכיחים הזיהום הוא חיידקי. סיבות נוספות, שכיחות פחות לחום הן: הפרעה בתפקוד בלוטת המגן (בלוטת התריס), מחלות עור נדירות שמונעות אוורור תקין של העור, או עומס חום שנגרם משהייה בחום כבד או מפעילות אקסטרים (ניווט, ריצת מרתון וכדומה).

עליית חום עלולה להיות מסוכנת רק במקרים קיצוניים, בהם הטמפרטורה היא מעל 41 מעלות, כשמדובר בילדים, בני נוער ומבוגרים. ההתייחסות לחום בתינוקות שונה מעט  ובמיוחד כשמדובר בתינוקות רכים, עד גיל חודשיים.  

במרבית המקרים כדאי לטפל על פי המצב ולא על פי המספר שמופיע על מד החום.

מתי כדאי לגשת לרופא?

  • כשהחום גבוה ונמשך שלושה ימים ברציפות.
  • כאשר מלבד חום מתרחשות תופעות כגון: שלשול, הקאה, כאבי בטן, כאבי ראש, קישיון עורף, שטפי דם תת עוריים.
  • כשהחולה, בעיקר אם מדובר בילד, הוא אפתי, ישנוני, אינו אוכל או שותה.
  • מתי אפשר לטפל לבד?

חשוב להדגיש: הורדת חום איננה מסייעת באופן ישיר להחלמה או להשמדת נגיפים וחיידקים. ולכן, ניתן להפעיל שיקול דעת ואין הכרח להוריד את החום. במרבית המקרים אפשר להסתפק במנוחה ובשתייה מרובה. 

ההמלצה היא להשתמש בתרופה להורדת החום רק מעל 38.5 מעלות. המטרה העיקרית בנטילת תרופה היא להקל על כאבים ועל תחושת החולי.

האם חייבים להישאר במיטה?

ממש לא, מנוחה היא מילת המפתח. כדאי גם להרבות בשתייה.ילדים, בני נוער או מבוגרים שמרגישים חיוניים, אוכלים ושותים יכולים לנוח בבית, ולנסות להפחית את הפעילות למינימום האפשרי. העבודה לא תברח, המטלות ימתינו בסבלנות ואת שיעורי הבית אפשר להשלים מאוחר יותר. חשוב להישאר בבית במנוחה כדי:

  • לאפשר לגוף להחלים, באופן טבעי.
  • למנוע הדבקה של אחרים.
  • להקל על אי הנוחות שנגרמת בגלל התופעות הנלוות למחלה, כמו שיעול, שלשול, הקאה וכדומה.

אילו תרופות ניתן לקחת?

לשיכוך כאבים ולהורדת חום: תרופה ממשפחת פראצטמול כגון סירופ אקמולי פורטה המותר לשימוש מגיל 0 ללא מרשם רופא, אבקמולי לילדים 250מ"ג לשימוש מגיל 4  או אבקמול 500מ"ג המותר לשימוש מגיל 6 ללא מרשם רופא) וממשפחת איבופרופן. יש לפנות לרופא אם סימני המחלה מחמירים או אינם משתפרים לאחר 3 ימים.

כשהכאבים בינוניים עד חזקים ולהורדת חום גבוה בלבד שאינו מגיב לאמצעי טיפול אחרים: תרופה ממשפחת דיפירון כגון אופטלגין בטיפות מגיל 3 חודשים (ממשקל מעל 5 קילו)  או בכדורים מגיל 15 שנים). יש לפנות לרופא באם החום נמשך יותר מ-3 ימים או הכאבים נמשכים יותר מ-7 ימים.

בכל מקרה של שימוש בתרופות, יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש.

מתי אפשר לחזור לבית הספר ולעבודה?

למרות הפיתוי העצום, מומלץ לא לעשות למחלה הנחות. כשחולים, הגוף מאותת שהוא זקוק לכל האנרגיה כדי להחלים. חזרה מוקדמת מדי לשגרה עלולה:

  • למנוע תהליך החלמה מלא ולהגביר את הסיכון להופעת סיבוכים.  
  • להדביק את כל מי שנמצא בסביבה ולהסתכן בכך שהמחלה, או מחלה אחרת,  תחזור אליכם כמו בומרנג.
  • להתיש ואולי לעורר מחדש סימני מחלה או חום.

כך תוכלו לדעת אם המחלה חלפה:

  • החום נעלם.
  • נעלמו גם התופעות הנלוות כמו: כאבי ראש, שלשול, הקאה, הפרשה מהעין, שיעול קשה, גודש רב באף.
  • אתם מרגישים אנרגטיים ומרוכזים.

אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול