10 טיפים להתמודדות עם טיפולי דיאליזה

Getty images: RossHelen

דיאליזה היא שיטת טיפול נפוצה בקרב חולים עם אי ספיקת כליות קשה. כדי לנסות להימנע מתופעות לוואי של הטיפול וממצבי חירום רפואיים הנגרמים כתוצאה מהמחלה -הכנו עבורכם 10 טיפים להתמודדות

אי ספיקת כליות כרונית (CRF) היא מחלה המתבטאת בפגיעה כרונית בכליות - עד כדי הפסקת פעילותן לגמרי. תפקידן העיקרי של הכליות הוא סינון הדם וייצור שתן, והמשמעות של פגיעה בהן היא הצטברות של חומרי פסולת בדם עד לכדי רמה של רעילות. רוב מקרי ה-CRF נגרמים כתוצאה מלחץ דם וסוכרת שאינה מאוזנים. 

הצורה הקשה ביותר של אי ספיקת כליות - (ESRD (End Stage Renal Disease - מאופיינת בתפקודי כליות נמוכים במיוחד, המחייבים טיפול שיחליף את תפקוד הכליות.  אפשרויות הטיפול במקרה כזה הן השתלת כליה או דיאליזה. מכיוון שמספר הכליות הזמינות להשתלה נמוך משמעותית ממספר החולים – טיפול בדיאליזה הפך להיות השיטה הנפוצה ביותר בקרב החולים.

בזמן טיפול הדיאליזה עשויות להופיע תופעות לוואי, וחשוב לשים לב אליהן ולפעול למניעתן. בנוסף, חולים במחלת כליות סופנית נמצאים בסיכון מוגבר למגוון של מצבי חירום רפואיים,דבר המחייב אותם להיות עם היד על הדופק ולשמור על כמה כללים שיכולים לסייע להם להתמודד עם המחלה ועם הטיפולים:

1. אזנו את לחץ הדם:

לחץ דם נמוך היא התופעה השכיחה ביותר של טיפולי דיאליזה והיא משפיעה על כ-25% מהמטופלים. הסיבה העיקרית היא השילוב בין צבירת נוזלים ואי ספיקת לב. על מנת למנוע עודפי נוזלים יש לשמור על "משטר מים" ולהימנע מצריכת מלח עודפת שמגדילה את הצמא. הימנעות מעלייה ומירידה מהירה בכמות המים בגוף תעזור למנוע ירידה חדה בלחץ הדם ותחושת עילפון וחולשה.

2. הקפידו על תזונה נכונה:

תזונה נכונה עבור חולי דיאליזה צריכה לשלב מוצרים דלי אשלגן וכמות מוגבלת של נוזלים ומלח. המזונות שמהם מומלץ להימנע הם: תאנים ושזיפים מיובשים, תפוחי אדמה, בננות ועגבניות. בנוסף, מומלץ להימנע ממזונות עתירי זרחן כגון אגוזים שונים, שיבולת שועל, ולחם מלא. 

3. שמרו על דיאטה דלת פוספט:

בעיות בעור כמו יובש או גרד הן נפוצות בחולי דיאליזה, במיוחד בחורף. הסיבה לכך היא הצטברות של זרחן (P - פוספט) בדם, ולכן חשוב לשמור על דיאטה דלת פוספט וליטול תרופות להורדת רמת הפוספט באופן קבוע. כדי להקל על הסימפטומים אפשר להשתמש בסבונים ששומרים על לחות העור ובתכשירי לחות פשוטים כמו וזלין.

4. עקבו אחר רמות הברזל וההמוגלובין:

מטופלי דיאליזה רבים נוטים לסבול מאנמיה על רקע חוסר באריתרופואטין (הורמון שמיוצר בכליה ומגרה את מח העצם לייצר תאי דם), איבוד דם כרוני, חוסר ברזל וזיהום כרוני. יש חשיבות רבה למעקב אחר רמות הברזל וההמוגלובין, ובמקרה הצורך – השלמת החוסרים לשם שמירה על ערכים תקינים.

5. פעלו למניעת התכווצות שרירים:

התכווצויות שרירים גורמות לאי-נוחות ולפגיעה באיכות החיים אצל חולים רבים. יש להתייעץ עם הרופא המטפל ולעדכנו בכל תופעת לוואי. הסיבה לתופעה אומנם אינה ידועה, אך ההמלצה להתמודדות היא פשוטה וכוללת מתיחה של השרירים והנחת קומפרסים חמים שעוזרים להגביר את זרימת הדם. חלק מהמטופלים מצאו כי שתיית מי טוניק וחומץ תפוחים עשוי לעזור. למרות ששיטות אלו לא נבדקו מחקרית, לנסות אותן לא מהווה סיכון גבוהה, ולכן שווה לראות אם הן עובדות בשבילכם.   

6. עדכנו את הצוות המטפל אם אתם סובלים מבחילות ומהקאות:

למרות ההתקדמות הגדולה שנעשתה בתהליך הטיפול בדיאליזה, עדיין לא נמצא פיתרון דפיניטיבי לאחת הבעיות הבסיסיות ביותר - בחילות והקאות. תופעות אלה הן סיבוכים שכיחים במהלך הטיפול וקשורים למחלת כליות באופן כללי ולא רק לטיפולי דיאליזה. אם אתם סובלים מבחילות ומהקאות במהלך הטיפול - עדכנו את הצוות המטפל כדי שיתאים את פעולת המכונה ויעניק לכם טיפול תרופתי.

7. התייעצו עם רופא לגבי תופעת תסמונת הרגל חסרת המנוחה:

תסמונת הרגל חסרת המנוחה (Restless leg syndrome) היא תופעת לוואי נפוצה בקרב חולים, הגורמת להם להניע את רגליהם באופן תמידי כדי להימנע מתחושה עצבית לא נעימה. תסמונת הרגל חסרת המנוחה יכולה להיות קשורה למחלת כליות, סוכרת, אתרוסקלרוזיס (התקשחות של העורקים) או מחסור בוויטמינים ממשפחת B. חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל כדי לאתר ולטפל בגורם הספציפי.

8. שקלו את האופציה של דיאליזה פריטוניאלית:

דיאליזה פריטוניאלית היא שיטה שחולים רבים אינם מודעים לה והיא טומנת בחובה יתרונות רבים. היא מאפשרת יותר עצמאות וגמישות, ויכולה להתבצע כמעט בכל מקום נקי. יש אפשרות להוציא מים ומומסים באופן מתמשך (שכן היא מבוצעת למשך יותר שעות), והיא דורשת פחות הגבלות תזונתיות ומאפשרת נסיעות מחוץ לבית, מכיוון שהתמיסות שבהן משתמשים יכולות להיות מסופקות לכל מקום בעולם.

9. אל תוותרו על נסיעות לחו"ל:

שמירה על אורח חיים נורמלי עד כמה שניתן היא חיונית להתמודדות של החולה, ונסיעות לחו"ל למטרת בילוי, עבודה או אירועים משפחתיים עשויה להיות חלק מרכזי מכך. מרכזי דיאליזה ממוקמים במקומות רבים בעולם, כך שאין סיבה לוותר על נסיעות לחו"ל. יש לשלוח מראש את כל המידע הרפואי הנחוץ ע"מ שהרופאים במרכז הדיאליזה אליו אתם נוסעים יוכלו לטפל בכם באופן אופטימלי. התיאום נעשה בעזרת צוות מיוחד במכון הדיאליזה, כך שאין סיבה לוותר על חוויית הטיול אך ורק בגלל החשש להפסיד טיפול. 

10. היו פרו-אקטיביים:

לימדו על המחלה שלכם, על הסכנות הכרוכות בה ועל דרכי ההתמודדות עמה. צוות המרפאה, הרופא המטפל ואתרי אינטרנט מקצועיים (אפשר להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי מהיימנותו של אתר) הם מקורות טובים להתחיל בהם. אל תחכו להידרדרות המצב ופעלו על מנת להקטין את גורמי הסיכון, ולשפר את ערכי הבדיקות ואת בריאותכם הכללית. זכרו כי האחריות לבריאותכם מוטלת בראש ובראשונה עליכם, לכן היו אקטיביים ואל תחששו לפנות אל הצוות בכל שאלה בעניין מצבכם הרפואי. 


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

כיצד מצילים כבד לאחר הרעלה? כל הטכנולוגיות המתקדמות לניקוי רעלים בכבד

כיצד מצילים כבד לאחר הרעלה? כל הטכנולוגיות המתקדמות לניקוי רעלים בכבד

דיאליזה ביתית (פריטוניאלית\צפקית) – מהי? ומהו ההבדל בינה לבין דיאליזה בבית החולים

דיאליזה ביתית (פריטוניאלית\צפקית) – מהי? ומהו ההבדל בינה לבין דיאליזה בבית החולים