השמנת יתר כמגיפה עולמית – הסיבות להשמנת יתר

Getty images: LauriPatterson

מעל ל-340 מיליון ילדים ומתבגרים ברחבי העולם סובלים מהשמנת יתר. שכיחותה של התופעה עולה בקצב מסחרר, זאת בעיקר בשל הרגלים הטמונים באורח החיים המערבי. האם המדע הוא הפתרון להשמנת יתר? כל המידע בכתבה הבאה

39% מהמבוגרים ברחבי העולם סובלים מהשמנת יתר, וכיום רוב אוכלוסיית העולם מתגוררת במדינות בהן השמנת יתר ועודף משקל גורמים למוות של יותר אנשים מאשר רעב ותת תזונה.
 אך באופן פרדוקסלי, התופעה הנפוצה ניתנת למניעה: הגורמים להשמנת יתר רבים, אך לרוב מקורם נעוץ באורח החיים המודרני ובשגרה המערבית: מיעוט בפעילות גופנית ובהליכה בשל שימוש במכוניות ומעליות, שגרת עבודה משרדית, צריכה רבה של מזון מהיר ומשקאות ממותקים, מביאים להתפשטות התופעה כאש בשדה קוצים. כיצד ניתן לטפל בהשמנת יתר והאם ניתן למנוע אותה? אספנו עבורכם את כל המידע החיוני על המגיפה של המאה ה-21.

השמנה או השמנת יתר מתארת עודף ברקמות שומן בגופו של אדם, מצב בו משקל האדם ביחס לגובהו עולה על התקין. רקמת השומן בגופנו מהווה מאגר ליצירת אנרגיה. הסיבה העיקרית והשכיחה ביותר להשמנת יתר היא מאזן אנרגיה חיובי, משמע הכנסת מזון (קלוריות) לגוף בכמות גדולה יותר מזו שהגוף משתמש בה לייצור אנרגיה. הכמות העודפת נאגרת ברקמות השומן – מה שמביא לעלייה במשקל. השמנת יתר היא מחלה כרונית הפוגעת באיכות חיים ומעלה את הסיכון לתמותה ותחלואה במחלות שונות כגון: מחלות לב וכלי דם, התפתחות סכרת, עלייה בשכיחות גידולים סרטניים, שבץ, הפרעות שינה והפרעות פוריות.

בשנים האחרונות שכיחותה של השמנת היתר עולה בקצב מסחרר, בקרב ילדים ומבוגרים כאחד, בעיקר במדינות מתועשות: על פי ארגון הבריאות העולמי, בשנת 2016 יותר מ-1.9 ביליון מבוגרים ומעל ל- 340 מיליון ילדים ומתבגרים בגילאי 5-19, סבלו מהשמנת יתר. בישראל שכיחות ההשמנה גבוהה יותר בקרב נשים, ובקבוצת סיכון גבוהה נמצאות נשים ערביות מעל גיל 50.

האם BMI גבוה תמיד מעיד על השמנת יתר?

המדד המקובל לבחינת מידת ההשמנה הוא מדד מסת הגוף, BMI (ראשי תיבות של Body Mass Index), אינדקס מסת הגוף מחושב באופן הבא: משקל הגוף בקילוגרם חלקי גובה במטרים בריבוע (kg/m2). ארגון הבריאות העולמי קבע כי מדד BMI בין 25-30 מעיד על עודף משקל, ציון  BMI בין 30-40 מצביע על השמנת יתר ואילו אדם עם ציון BMI מעל 40 סובל מהשמנת יתר חולנית. כ- 4%-5% מהישראלים הם בעלי BMI 35 ומעלה, כלומר ההערכה היא כי במדינת ישראל חיים למעלה מ-200,000 איש הסובלים מהשמנת יתר חולנית.  

למרות זאת, ערכיBMI  גבוהים אינם מעידים תמיד על השמנת יתר: אצל ספורטאים מקצועיים, להם מסת שריר גדולה באופן קיצוני, ערכי ה- BMI יהיו גבוהים, למרות שכמות השומן ברקמות הגוף שלהם תקינה ואפילו נמוכה. בשל כך, מדידת היקף המותניים מהווה גם היא כלי נוסף להערכת הסיכון להשמנת יתר, והיא מאפשרת להבחין בעלייה בכמות השומן הבטני (הוסיצרלי) הנקשר להתפתחות תחלואות שונות בקרב הסובלים מהשמנת יתר. היקף מותניים רחב מ-94 ס"מ בגברים ומ-88 ס"מ בנשים יחשב כלא תקין. אפשרות נוספת לקביעת מידת ההשמנה היא הערכת אחוזי השומן בגוף, אצל גברים מעל 25% ואצל נשים מעל 35%.

מוטיבציה היא המפתח: כיצד ניתן לטפל בהשמנת יתר?

בכל הנוגע להשמנת יתר לא קיימת תרופת קסם, והטיפול במחלה הנפוצה דורש מאמץ רב מצדו של הלוקה בה. הצלחת התהליך תלויה במוטיבציה ובנכונותו לשנות את אורח חייו. שינוי הרגלי התזונה, הן מבחינת איכות והן מבחינת כמות וביצוע פעילות גופנית סדירה, הם חלק אינטגרלי מכל תכנית מוצלחת לירידה במשקל. כמו כן, התהליך רצוף באתגרים רגשיים ונפשיים, ועל כן קבלת מענה לקשיים אלה באמצעות קבוצות תמיכה או ליווי פסיכולוגי, עשוי לתרום להצלחת הטיפול. חשוב לציין כי לאנשים בעלי משקל עודף, ובמיוחד אלו הסובלים מעודף משקל ניכר, הפחתה במשקל תתרום לשיפור הבריאות הגופנית והנפשית, ותחושת הדימוי העצמי. יתרה מכך, הפחתה במשקל מפחיתה את הסיכון ללקות במחלות שונות.

כתוספת לדיאטה דלת קלוריות ופעילות גופנית מוגברת, קיימים טיפולים תרופתיים המסייעים לירידה במשקל, אשר ניתנים בהמלצת הרופא המטפל  בדרך כלל לאנשים בעלי BMI מעל 30 או מעל 27 בנוכחות תחלואה נלווית. במקרים  בהם לא הושג  השיפור המיוחל במשקל, יתכן שהרופא המטפל ימליץ על התערבות כירורגית: ניתוח לקיצור הקיבה, שרוול או מעקף קיבה. סוג הניתוח נקבע על ידי גורמים שונים, ומידת הצלחתו תלויה במידה רבה במוטיבציה של המטופל לרדת המשקל ובנכונותו להשתתף במעקב ובטיפול לטווח ארוך. 


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא