"המרפאה הזאת היא משהו מעבר לעבודה – זו שליחות"

במרפאת שיניים ירושלמית קטנה מטפלים בהתנדבות באוכלוסיות שאינן מסוגלות לשלם על הטיפול. לעתים קרובות החסדים האלה יכולים לשנות לטובה את כל מסלול החיים של המטופל. כך למשל קרה ליוני, שבגלל שן אחת כמעט ויתר על השירות הצבאי

יוני (שם בדוי) הוא בחור צעיר שאמור היה להתגייס לצה"ל לעתודה מקצועית. הוא החמיץ את יום הגיוס המיוחד, לאחר שאחת משיניו הקדמיות נפלה באופן פתאומי, ולמשפחתו לא היו האמצעים לממן את הטיפול הדרוש. יוני הוא בנם של בני זוג שנפגעו באסון אולמי ורסאי בשנת 2001. השניים נפגעו קשה בקריסת הרצפה של האולם בזמן החתונה, ומאותו רגע, השתנו לגמרי חייהם. מנהל האולם פשט את הרגל ולכן בני הזוג מעולם לא קיבלו את הפיצויים המגיעים להם. אבי המשפחה נפטר לפני שנים אחדות לאחר שעבר תאונה מצערת שבה התחשמל.
 
michelle_levine_300X300.jpg

לאמו של יוני (תבדל"א), הייתה היכרות קודמת עם מרפאת שיניים מיוחדת בעיר בירושלים, המופעלת על ידי עמותת "רופאי שיניים מתנדבים". לפני כשנה פנתה למרפאה וסיפרה לאנשיה על המקרה של יוני. תוך זמן קצר הגיע יוני למרפאה ורופא השיניים השתיל לו שתל חדש. לפני שעזב, הבטיח יוני לרופא כי יתגייס לתוכנית הייעודית בצה"ל שאליה התכוון להתגייס. לאחר הטיפול יוני באמת התגייס לצבא והוא משרת בתחום שאליו תכנן להגיע, כך שהטיפול שעבר במרפאת המתנדבים ממש השפיע על מסלול חייו והחזיר אותו לתלם.

מרפאת השיניים המיוחדת הזאת הוקמה בשנת 1980 ביוזמת ניצולת השואה טרודי ברגר וראש העיר המיתולוגי טדי קולק. המרפאה, שחברת טבע היא אחת מהתורמות הישראליות המרכזיות שלה, שמה לה למטרה לתרום לאוכלוסיות מוחלשות בירושלים ובסביבתה.

לשכות הרווחה האזוריות וקרנות סיוע ועמותות שונות הן אלה שמפנות מטופלים למרפאה. המקום פעיל חמישה ימים בשבוע ועובדים בו שלושה רופאי שיניים ישראלים קבועים וכ-150 רופאי שיניים מתנדבים, שמגיעים מארה"ב, קנדה, ברזיל, אוסטרליה ומדינות מערב אירופה.

הסיפור של יוני הוא רק דוגמה אחת למה שקורה במרפאה הזו. בכל יום מתרחשים בה סיפורים מרגשים על אנשים שחייהם השתנו מהקצה אל הקצה בזכות הטיפול שעברו. "זה מה שהופך את המרפאה הזו למשהו שהוא מעבר לעבודה – זו למעשה שליחות", אומרת מישל לוין, מנהלת הגיוס של המרפאה.

לדבריה של לוין, "חברת טבע היא אחת החברות הישראליות היחידות שתורמות לנו, תוך התמקדות בנוער בסיכון. טבע מסתכלת על הנוער בסיכון כעל נוער שנמצא בפרשת דרכים – בין עתיד של עוני ומחסור לבין עתיד של הצלחה בחיים. הטיפול בבעיית השיניים מגדיל אצלם את הביטחון העצמי וגורם להם לבחור בדרך שבה יצליחו בחיים".

לדברי איריס בק-קודנר, סמנכ"לית בכירה לשיווק גלובלי ותקשורת התאגיד בטבע, "כחלק מפעילות התמיכה שלנו בקהילה אנחנו שותפים לעשייה של מרפאת הפה החברתית – עמותת DVI, ויחד איתם אנחנו משפיעים לטובה על חיי בני נוער בסיכון. תמיכה זו ויוזמות נוספות להעצמת הבריאות בקהילה, מאפשרות לנו לתמוך ביצירת חברה בריאה יותר".

גם חייה של רנין (שם בדוי), בת 16 מהעיר העתיקה בירושלים, השתנו בעקבות טיפול שקיבלה במרפאה. לפני כשנה היא איבדה את אחת משיניה הקדמיות, מה שגרם לצניחה בביטחון העצמי שלה עד שבסופו של דבר עזבה את התיכון שבו למדה. הנערה, שהגיעה ממשפחת קשת יום, סבלה שנים מהזנחה של הטיפול בשיניה, עד שלפני כשנתיים החליטה המשפחה לעשות כל מאמץ אפשרי כדי לממן לנערה את הטיפול הנכסף.

המשפחה עשתה מאמצים גדולים והשתמשה בכל חסכונותיה כדי לשלם על טיפול באחת מקופות החולים. אחרי שהשקיעה את כל שהיה לה בטיפול נאלצה המשפחה לבקש אוכל מהשכנים במשך מספר חודשים. למרות המאמצים, ולמרבה הצער והאכזבה, כחצי שנה לאחר שרנין עברה את הטיפול, רוב הכתרים נפלו מפיה והיא אף הוכרחה לעבור עקירת שן קדמית, כי למשפחה לא נותר כסף לטיפול שורש. כתוצאה מכישלון הטיפול ואיבוד השן, התדרדר עוד יותר מצבה הנפשי של הנערה, עד שהיא הפסיקה שוב ללכת לבית הספר.

בשלב זה הופנתה רנין למרפאה הירושלמית בעצת מחלקת הרווחה בעיר, ושם השתילו לה שן קדמית, כתרים חדשים וגשר. הטיפול נחל הצלחה ולנערה חזרו שמחת החיים והביטחון העצמי והיא אף חזרה לספסל הלימודים. רופאי המרפאה אף עודדו אותה להגשים את חלומה והיא התקבלה לקבוצת הכדורסל של התיכון. לאחרונה היא נבחרה להיות חלק מנבחרת נוער לכדורסל שנשלחה לאירופה לייצג את ישראל.

במרפאה מתקבלים מטופלים מכל מגוון האוכלוסייה בירושלים וסביבתה – ערבים, יהודים, חרדים, עולים חדשים, קשישים מתחת לקו העוני, בני נוער בסיכון ועוד. בספטמבר האחרון החלו להעניק במרפאה טיפול שבועי לקשישים ולניצולי שואה. ד"ר שרית פלמון, מומחית לשיקום הפה מבי"ח הדסה, היא זו שאחראית לטיפול בקשישים, שמתמקד בעיקרו בהכנת שיניים תותבות.

פלמון מסבירה, שבשל סיבות כלכליות רבים מהמטופלים לא החליפו את התותבות שלהם 20 ואף 30 שנה, כאשר רצוי לעשות זאת פעם בשבע שנים. לדבריה, מלבד לבעיות הבריאותיות שנוצרות בשל כך, רבים מהקשישים סובלים מאוד גם מבחינה חברתית, ונמנעים מלהיפגש עם בני גילם ואפילו עם קרובי משפחתם. "טיפלתי עד היום ב-50 פציינטים והמטרה היא שאטפל ב-50 נוספים עד ספטמבר. יש הרבה קשישים שהטיפול שינה להם את החיים, והם חזרו לחייך ולהיות בקשר עם בני המשפחה והקהילה סביבם", היא אומרת.

ד"ר רועי פטל, מנהל המרפאה, מספר כי "כבר שנים רבות שמשרד הבריאות מוקיר את המרפאה ופועלה למען הקהילה והכול נעשה תחת פיקוח". הוא מספר כי במרפאה מתנהל פרויקט להכשרת מתמחים לרפואת שיניים וכך למעשה הם לומדים את הפרקטיקה ובאותה עת הם גם תורמים לקהילה. היום, כל רופא שיניים בעולם שרוצה להתנדב ולתרום לקהילה יודע שהוא יכול לעשות את זה גם בירושלים", אומר ד"ר פטל.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ