אנחנו רוצים שלא יהיה חולה אחד בישראל שלא יוכל לקבל את התרופה שלה הוא זקוק

ארגון "חברים לרפואה" מעביר תרופות בשווי של 55 מיליון שקל בשנה, ל-4,000 חולים נזקקים, או לחולים במחלות קשות. במקרים רבים זהו ממש חבל ההצלה האחרון של החולים

ח' הייתה בת 38 כשאובחן כי היא חולה בסרטן צוואר הרחם. זה קרה לפני שלוש שנים, כאשר הייתה סטודנטית לחינוך. שנה מאוחר יותר עברה כריתת רחם שלא הועילה. מצבה המשיך להתדרדר עד שבדיקה גנטית שעברה הביאה למסקנה שהיא זקוקה לטיפול תרופתי בשם אפינטור. לרוע המזל, התרופה הזו, שעלותה 22 אלף שקל בחודש, לא נכללה בסל התרופות וח' לא ידעה איך תוכל לממן את הטיפול. החיים שלה היו תלויים בזה, ולכן היא פנתה לעזרת הרב פירר. "הוא הפנה אותי לעמותת 'חברים לרפואה והם למעשה הצילו את חיי'". ארבעה חודשים של טיפול כבר הביאו לשיפור משמעותי במצבה של כהן. כיום היא אחרי ארבעה טיפולים נוספים ומרגישה שבריאותה משתפרת כל הזמן.

מחסני הארגון בבני ברקגם כשד' בן ה-74 התבשר התפרצות מחלת סרטן בלוטות התריס בגופו, לפני שש שנים, הוא החל בטיפולים שגרתיים אבל אלה לא הועילו ומצבו התדרדר במהירות. גם התרופות שלו לא נכללו בסל התרופות והוא לא יכול היה לעמוד בעלותן. רופאו של ד' הוא זה שהפנה אותו לעמותת "חברים לרפואה", ואלה מממנים עבורו את הטיפול כבר שתיים וחצי. עלות הטיפול החלה ב-30 אלף שקל לחודש ועומדת כיום על 10,000 שקל לחודש, אבל התרופות אכן פועלות ומצילות את חייו.

מתנדבי ארגון "חברים לרפואה" נתקלים בסיפורים כאלה מדי יום. בכל חודש יותר מ-4,000 חולים מכל הארץ מקבלים את הסיוע של הארגון, כאשר עלות התרופות הנתרמות נעה בין עשרות בודדות של שקלים לחולה, למאות אלפי שקלים בחודש. הארגון, שמטרתו להנגיש תרופות לאוכלוסיות שאינן יכולות לשלם עבורן, ולחולים במחלות אונקולוגיות ומחלות קשות אחרות, העביר אשתקד תרופות בהיקף כספי כולל של 55 מיליון שקל לחולים שפנו אליו.

ברוך ליברמן, מנכ"ל הארגון וממייסדיו, מסביר שהארגון שבראשו הוא עומד פועל בשתי דרכים. האחת – באמצעות בית מרקחת שמקבל תרופות מחברות הפרמצבטיקה השונות. השנייה – דרך תרופות שאנשים תורמים לארגון, לאחר שהם לא זקוקים להן יותר. לארגון יש 600 נקודות איסוף של תרופות "יד שנייה" (בתוקף) ברחבי הארץ, שמהן מועברות התרופות למחסני הארגון בבני ברק. צוות הרוקחים של "חברים לרפואה" ממיין את התרופות ומשם הן עוברות לחולים. ליברמן מסביר שהחולים מגיעים אל העמותה דרך מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות.

חברות התרופות הגדלות נרתמות

כאמור, חברות התרופות הגדולות בישראל תורמות לבית המרקחת של הארגון תרופות רבות לטיפול בסכרת, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה ומחלות מטבוליות שונות, וכן תרופות לחולים במחלות אונקולוגיות ומחלות קשות אחרות. ליברמן מספר ש-70% מהתרופות החדשות לחולים כרוניים, נתרמות על-ידי חברת טבע. ב-2016 לבדה הצליח הארגון לעזור ל-891 חולים כרוניים.

לפני תשע שנים הוזמן אלי הורביץ, יו"ר טבע בזמנו, לביקור ב"חברים לרפואה", וכבר באותו ביקור הוא החליט שטבע תהיה התורמת הראשית של תרופות לארגון. החברה גם סייעה בהקמת בית המרקחת בתחילת הדרך. אלי סרברניק, מנהל בית המרקחת והרוקח הראשי של "חברים לרפואה", מספר שהיום טבע מעבירה 42 אלף אריזות מ- 85 סוגי תרופות שונים בשנה.

"מאז היווסדה, לפני 116 שנה, טבע מספקת תרופות איכותיות למיליוני מטופלים בישראל", אומר ניר קרניאל, מנהל העסק הגנרי והתפעול המסחרי של טבע ישראל. "למרבה הצער, בארץ חיים גם רבבות מטופלים שידם אינה משגת, והם נאלצים לוותר על טיפול תרופתי חיוני – אף במקרים שעלותו מינימלית. טבע שמה לה למטרה להנגיש תרופות ופתרונות בריאות עבור כלל המטופלים, אנחנו גאים לשתף פעולה עם ארגון 'חברים לרפואה'".

ארגון "חברים לרפואה" הוקם בשנת 2003 על-ידי ליברמן והרב יחיאל לנדמן ז"ל. השניים הכירו כשהתנדבו ועבדו בעמותת "קו לחיים", עד שזו נקלעה לקשיים והם נאלצו לעזוב. הרעיון לעזור לחולים עם התסבוכת הבירוקרטית הקשורה במחלתם הגיע מהרב לנדמן, ולטובת העניין הוקם ארגון "חברים לרפואה".

ליברמן מספר, כי באחד הימים נכנס למשרדי הארגון אדם שאשתו נפטרה, וביקש שנמצא מישהו שזקוק לתרופות שהיו שלה. השניים הצליחו לעשות את החיבור והתרופה הגיעה למישהו שבאמת היה זקוק לה. כך בעצם נכנס הארגון לתחום של חלוקת תרופות, ומאז זה נמשך עד היום. לדבריו, "גילינו שיש הרבה אנשים בישראל, רובם מבוגרים, שלא מצליחים לממן את התרופות למחלות הכרוניות שלהם, על אף שמדובר בהוצאה ממוצעת של 300 שקל בלבד. היום, אנחנו רוצים שלא יהיה חולה אחד בישראל שלא יוכל לקבל את התרופה שלה הוא זקוק".

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ