גירל פאוור, גרסת המדע

מה קורה כשנערות בנות 15 פוגשות בנשים מדעניות

אחרי ששני, תלמידת בית הספר הדתי ממלכתי "ריגלר" בנתניה, חזרה מביקור בחברת טבע במסגרת פרויקט "סודקות את תקרת הזכוכית", היא הרגישה צורך לשלוח מכתב למנהלי החברה. "אם בשנה שעברה היו אומרים לי שאני אבקר בטבע כמה פעמים ואפילו אתנסה בניסויים במעבדות, לא הייתי מאמינה", כתבה שני, "הייתי אומרת להם שזה חלום".

שני היא אחת מ-28 תלמידות בכיתות ט'-י' שאומצו על-ידי קבוצת מדעניות מהמו"פ הגנרי של טבע, בהובלת איילת קישון, ולוקחות זו השנה השנייה חלק בתוכנית "סודקות את תקרת הזכוכית" (או בקיצור "סודקות"). מדובר בתוכנית חינוכית ייחודית שמופעלת ברחבי הארץ ביוזמת ארגון "כל ישראל חברים" ובשיתוף פעולה עם משרד החינוך והעיריות. ייעודה של התוכנית: לקדם מצוינות במתמטיקה ומדעים בקרב נערות בגילאי חטיבת ביניים ותיכון שאותרו כבעלות כישורים ופוטנציאל גבוה, ושאינן זוכות לעידוד ותמיכה מספקים מהסביבה. באמצעות התוכנית ניתנת לנערות האפשרות וההזדמנות לממש את כישוריהן המדעיים ואפילו לתכנן קריירה בתחום המדע.

experiment-girls-lab-600X600.jpg

תוכנית "סודקות" החלה את דרכה בנתניה בגילאי כיתות ח' וכללה לימודי תגבור למצוינות לימודית במתמטיקה ומדעים, וסדנאות העצמה ופיתוח אישי. טבע השתלבה בתוכנית כאשר הנערות הגיעו לכיתה ט': בשלב זה החלו המפגשים המרתקים בין הנערות המתבגרות לבין נשות טבע – מנהלות או מדעניות שהצליחו לבנות קריירה לצד הקמת משפחה ויכולות לשמש עבורן מודל לחיקוי. המפגשים הללו הפכו לחלק חשוב ומרגש בתוכנית. בטבע, אגב, קיים שוויון מגדרי כמעט מלא: נשים מהוות 47% מכוח העבודה הכללי, ו-37% מצוות ההנהלה. מגמה זו נמצאת בעלייה: 53% מהמצטרפים החדשים לחברה ב-2015 היו נשים.

"לפני שנתיים נחשפתי לראשונה לסודקות", אומרת איילת, מנהלת המעבדה הרגולטורית במו"פ האנליטי בכפר סבא. זה קרה כשד"ר דניאלה גוטמן, מנהלת המו"פ הגנרי בישראל ועמית רותם, מנהלת משאבי אנוש של המו"פ בישראל, הציגו את התוכנית וביקשו לאתר מתנדבות מהחברה שיסכימו להירתם לפעילות. "הוקסמתי כבר מהרגע הראשון", מספרת איילת. "הוריי עסקו בחינוך במשך שנים רבות, ומהם למדתי שהסוד טמון באנשים, ובמקרה הזה בנשים. ההשתתפות בתוכנית נותנת לי הזדמנות נדירה להשפיע ולחולל שינוי בקרב נערות ולהעביר אליהן את האהבה שלי למדע ולתעשייה, ועל ידי כך לסייע להן בתכנון עתידן המקצועי. זו גאווה גדולה".

לדברי גוטמן, "כאישה וכמדענית, התוכנית נגעה בי באופן אישי". על צוות המתנדבות מהמו"פ הגנרי של טבע נמנות שבע מדעניות: שרית רוזנבלט, נטלי אלול, תמי גורדון, שונית גל, חמדה כהן, מרינה קירז'נר, אנה גויזמן, ומנהלת משאבי האנוש שרון פרדר.
איילת והמתנדבות בנו תוכנית דו-שנתית שכוללת הרצאות, מצגות וסרטונים בנושא פיתוח תרופה, סיורים בבניין המו"פ ובמעבדות, מפגשי התנסות במעבדה, תרגילי חשיבה, הקניית כלים להצגת נושא בצורה אפקטיבית ופרויקט מסכם בנושא פיתוח תרופה. במהלך הפעילות ניתנה לכל אחת מהמתנדבות ההזדמנות לספר את סיפורה האישי, ואיך היא הצליחה לשלב את פיתוח הקריירה המקצועית שלה תוך כדי הקמת משפחה.

"מי שמגיע למפגשים שלנו עם הנערות יכול לראות את האור בעיניים של המתנדבות", מספרת איילת, "ההתנדבות היא זכות גדולה. לא מדובר רק בהרצאות או הפעלות, יש בהתנדבות הרבה יותר מזה – אנחנו מרגישות שמדובר בשליחות מיוחדת למען עתידן המקצועי של הנשים בישראל".
בנוסף, בעקבות החשיפה לפרויקט יזמה אחת מהמתנדבות איסוף של כלי מעבדה וציוד אנליטי שלא היה בו שימוש בטבע – והכל הועבר כתרומה למעבדת בית הספר.
"סודקות את תקרת הזכוכית" פועלת זו שנה שניה גם באתר המשרדים של טבע בפתח-תקווה וגם בבית הספר נווה שרה הרצוג בבני ברק. מה קורה בבני ברק? חכו לכתבה הבאה.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ