"כל 2 שניות נעשה בעולם שימוש במוצר שלנו"

טבעדפטור פותח בחברת טבע במטרה להגן על צוותים רפואיים מחשיפה לתרופות מסוכנות. מפעל הייצור, ששוכן בקריית שמונה, מוכר את המוצר בעשרות מיליוני דולרים בשנה ליותר מ-20 מדינות

את המוניטין הרב שלה בארץ ובעולם עשתה טבע כחברת תרופות. לא רבים יודעים שאחת ההצלחות המעניינות שלה היא דווקא לא תרופה, אלא מערכת שמגנה על אנשי המקצוע שעובדים עם התרופות.

טבעדפטור הוא מוצר ששייך לתחום שנקרא "מערכות סגורות לעבודה עם חומרים מסוכנים"
(CSTD). זו מערכת שתפקידה להגן על רוקחים ואחיות מפני היחשפות לתרופות מסוכנות, שעלולה להתרחש באמצעות מגע או שאיפה. אלה הן בדרך-כלל תרופות אונקולוגיות, שמטפלות בחולי סרטן, אבל אדם בריא שנחשף אליהן עלול לסבול מתופעות לוואי, חלקן אף חמורות, ובפרט נשים הרות.

אלי שמש, עובד טבע, הוא מהנדס מכונות בהשכלתו והוא זה שהמציא ופיתח את המוצר. כשהוא מדבר על טבעדפטור, הוא נזכר בתחילת הדרך, ולמעשה אפילו בשלב שקדם לה. השנה הייתה 2002. בקבוקוני תרופות רעילות שנשברו וגרמו להתפזרות החומר, יצרו בעיה שהיה צורך לתת לה מענה. "באותם ימים המצאתי ופיתחתי מגן-מזרק לתרופת הקופקסון", מספר שמש, שהתגייס לפיתוח רעיון שישמור על הבקבוקונים והתרופות שבתוכם. האבטיפוס היה מעין מכל פלסטיק שמגן על בקבוקון הזכוכית מפני שבר, והשימוש בתרופה התאפשר בזכות אלמנט מיוחד שחודר את גומיות הבקבוק. "בהמשך שכללנו את המודל ופיתחנו גרסה ראשונה של מתאם תלת-כיווני, שמחבר ישירות בין בקבוקון התרופה, שקית העירוי והמזרק".

הרעיון הלך והשתכלל ונעשה נוח יותר ויותר לשימוש. לפני פיתוח הטבעדפטור היה קיים בשוק הבינלאומי מוצר שהתמודד עם אותה בעיה, אבל הטכנולוגיה הייחודית של הפיתוח הישראלי הופכת אותו לקל מאוד לשימוש, מבלי להתפשר על הבטיחות. זה, ככל הנראה, בדיוק סוד ההצלחה שלו. כיום, כ-11 שנה אחרי שיצא לשוק, המוצר נמכר בעשרות מיליוני דולרים בשנה, ביותר מ-25 מדינות ברחבי העולם. עודד גרינשטיין, מנהל היחידה העסקית של טבעדפטור בעולם, מסבר את האוזן עם נתון פיקנטי ודי מדהים: "כל שתי שניות נעשה איפשהו על כדור הארץ שימוש ביחידה של המוצר". טבעדפטור היא מערכת של יחידות עבודה שונות, והיא מאפשרת את התאמת המוצר לכל פרוטוקול רפואי שבו יש שימוש, החל משלב הכנת התרופה ע"י הרוקח  ועד למתן התרופה למטופל ע"י האחות.

tevadaptor2_235.jpg

את ההצלחה הגדולה של טבעדפטור, ואת קצב המכירות הגדל בעשרות אחוזים בשנה, צריך לייחס גם למודעות הגוברת לצורך בהגנה על צוותים רפואיים מפני החשיפה לחומרים מסוכנים. גרינשטיין מציין, שהדבר מתבטא במדיניות הקיימת במדינות שונות ובמערכות בריאות שונות ואף בחקיקה שנעשתה בחלק מהמדינות, ובראשן ישראל. "יש עלייה גלובלית ברגולציה, בהסברה, בפרסום", הוא אומר. "טבע עצמה משקיעה רבות בהסברה ובהדרכה, גם בכנסים בינלאומיים חשובים, כדי להביא את הידע והתוצאות לכל הנוגעים בדבר, במדינות מערביות וגם במדינות מתפתחות. לא לכולם יש רמת מודעות גבוהה לנושא, כפי שקיימת בישראל. כאן מחויבים לעשות שימוש במוצרים האלה".

הגאווה הישראלית רק גדלה כשלוקחים בחשבון שכל יחידות טבעדפטור, הנמכרות בארץ ובעולם, מיוצרות במפעל טבע-מיגדה, השוכן בקריית שמונה. יותר מ-250 עובדים מועסקים במפעל הזה, שלקיומו יש חשיבות רבה לעיר הצפונית, שסובלת מבעיות תעסוקה לא פשוטות.

אבל בטבע לא מסתפקים בכל ההישגים האלה וממשיכים לשאוף קדימה. "זה אחד המוצרים המובילים בשוק", מתגאה גרינשטיין, ואנחנו ממשיכים לגדול לשווקים חדשים ומשקיעים בכך משאבים רבים.

למידע ולפרטים נוספים הקליקו כאן

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ