דרכים למזעור הסיכונים בבית

Getty Images: KatarzynaBialasiewicz

קצה שטיח, פינת שולחן ואפילו מתלה למגבת, עלולים להפוך את הבית לסכנה עבור הקשיש המתגורר בו. על מה צריך לתת את הדעת וגם 6 טיפים למניעת סיכונים, נפילות ופציעות בבית

ביתי הוא מבצרי, אבל הוא גם המקום בו מתרחשות נפילות ופציעות רבות. אחד מכל שלושה קשישים סובל מנפילה לפחות פעם אחת בכל שנה ורוב מקרי הנפילה מתרחשים בבית. בחלק מהמקרים גורמת הנפילה לפציעה ולשברים ואף לשינויים מהותיים בתפקוד. נפילות של קשיש הן לרוב תוצאה של מספר גורמים, כמו: התדרדרות בקואורדינציה ובתנועה המוטורית, פגיעה בשיווי המשקל, ירידה בראייה ופגיעה ביכולת תכנון פעולות מוטוריות ובהתמצאות במרחב. שינויים קלים בסידור הבית ושימוש בעזרים עשויים להפחית את סכנת הנפילות של הקשיש ולמנוע פציעות ובעיקר יכול לשפר מהותית את איכות החיים.

6 טיפים למזער סכנת נפילות ופציעות בבית הקשיש:

1. פנות את הדרכים והמעברים

ישנם חפצים שהם "חשודים מיידיים" כפוטנציאל לפגיעה, אלא שאנחנו נוטים לא לשים לב דווקא למובן מאליו. לכן צריך לעבור חדר-חדר ולבחון את מיקומם של חפצי נוי, להסתכל מתחת לאף ולבדוק את השטיחים אם אינם מהודקים באופן מוחלט לרצפה ולא לשכוח לבחון אם יש ריהוט נוי מיותר שיוצר סרבול ומקטין את המרחב. עוד פרט קטן שלעיתים מסתתר מעינינו הם כבלי חשמל - חשוב לפנות מרצפת החדרים והמסדרונות, כדי למנוע מהקשיש מעידה ונפילה.

2. פרטים קטנים? פגיעות גדולות

אמנם אין חכם כבעל ניסיון, אולם לפעמים שווה ללמוד מניסיונם של אחרים. לכן, למרות שבסעיף הקודם דיברנו על הפרטים הקטנים, הפעם נעבור בזכוכית מגדלת על מה שאנו נוטים לא לשים לב אליו. במקרה הזה מוטב מוקדם מאשר מאוחר:

ידיות, מתלים ודלתות של ארונות יש לוודא שעל דלתות הארונות והשידות אין ידיות בולטות שעשויות לגרום לבגד להיתפס בהן. רצוי להחליף את סוג הדלתות לכאלו שנסגרות ונפתחות בלחיצה וללא ידית כלל.

מתלים מכל סוג שהוא חשוב שיהיו ממוקמים בגובה שלא יסכן את הקשיש כשהוא חולף על ידם. בכל מקרה מומלץ לבחור מתלים מעוגלים כדי למזער את הסכנה לפציעה.

וילונות ארוכים כדאי לקצר עד כמה שאפשר, או לוותר עליהם. וילון שקצהו מגיע עד הרצפה עלול להיות מלכודת של ממש במקרה של דריכה והסתבכות עמו.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



מיגון נכון של הבית הוא שלוות הנפש של הקשיש ושל המטפל
מיגון נכון של הבית הוא שלוות הנפש של הקשיש ושל המטפל Getty Images: AJ_Watt

3. לדאוג לתאורה בכל חלל


תאורה חזקה ובהירה 
מקלה על ההתמצאות במרחב, ועשויה למנוע היתקלות בחפצים. לכן, חשוב שאפשר יהיה להאיר כל חדר, מסדרון ופינה בבית. חשוב למקם את מפסקי תאורה בגובה ובמקום נח כך שהאדם הגר בבית יוכל להאיר את המקום שבו הוא נמצא מבלי להתאמץ ומבלי שיהיה צורך ללכת בחדר חשוך עד המפסק. חשוב מאוד לנסות שכל מתגי החשמל יהיו בעלי שתי נקודות, האחת בכניסה/יציאה והשנייה ליד המיטה בחדר השינה וקרוב למקום הישיבה הקבוע בסלון.

תאורת לילה המופעלת באמצעות חיישן, עשויה למנוע מעידות, בעיות התמצאות במרחב ונפילה כאשר הקשיש קם בלילה ממיטתו. כדאי להתקין תאורה אוטומטית במעבר שבין חדר השינה לשירותים ובמעבר למטבח.  אם תבחרו בתאורה ללא חיישן, חשוב שהתאורה במעברים תופעל ע"י שעון חשמל בשעות החשיכה.

תאורת חירום - חשוב שתהיה בכל חדרי הבית.

4. להתקין מעקות ומאחזי יד


אין מספיק מילים להדגיש את חשיבותם של מעקות ומאחזי יד בבית. מעקות ומאחזי יד חשוב להתקין לאורך קירות החדרים, המסדרונות וחדרי השירותים, כדי לאפשר לקשיש להיתמך בהם בזמן תנועה ועמידה. אם קיימים בבית גרמי מדרגות, מומלץ להתקין מעקות אחיזה נוחים משני צדי הגרם כדי לאפשר יציבות מקסימלית בזמן העלייה והירידה.

מניעת החלקה בחדרי האמבטיה נעשית על ידי התקנת מעקות
מניעת החלקה בחדרי האמבטיה נעשית על ידי התקנת מעקות Getty Images: TolikoffPhotography

5. למנוע החלקה


החלקה יכולה להיות פתח לפציעה חמורה ולשיקום ארוך. לא ניתן למנוע החלקה באופן מוחלט, אך בהחלט חשוב להקפיד על אמצעי מניעה באזורים המועדים, כלומר חדרי האמבטיה והמטבח.

חדרי הרחצה וליד כיור המטבח – באופן עקרוני עדיף לרצף את האזורים האלה במרצפות מונעות החלקה, אלא שיש להניח שאם אין במקור לא תתחילו לערוף שיפוץ. לכן, ניתן לפרוס באותם מקומות שטיחים מונעי החלקה ייעודיים. חשוב לקחת בחשבון ששטיחון עלול לגרום להליכון להיעצר ולהוות סכנה בפני עצמו, לכן ישנם שטיחונים למניעת החלקה שקצותיהם מדורגים. חשוב מאוד להתאים את הדרך למניעת החלקה בהתאם למצבו של הקשיש ורצוי גם להתייעץ עם מומחים במידה והפתרון בעייתי.

מדרגות – מדרגות הן גורם סיכון גבוה, לכן חשוב להדביק פסים מונעי החלקה, וכך גם במרפסת יציאה לחצר וכמובן להתקין מעקות.

6. לתקן להרחיב ולשפץ 


חשוב לערוך אחת לתקופה סיור בבית ולשים לב לנושאים הבאים:

דלתות כניסה לבית, לחדרים ולחדרי השירותים יש להרחיב כדי שאפשר יהיה לעבור דרכם ללא קושי גם עם הליכון או כיסא גלגלים. רוחב הדלת צריך להיות לא פחות מ-80 ס"מ.

מרצפות בולטות, גם אם מדובר במילימטרים בודדים, עלולות להפוך למכשול מסוכן עבור קשיש, גם אם הוא נעזר בהליכון, חשוב לתקן את המרצפות ולהתאים את כולן לגובה אחיד.

ריהוט לא יציב חשוב לתקן או להחליףקשישים ואנשים שסובלים מחוסר שיווי משקל, וממגבלת תנועה נוטים להישען על רהיטים כדי להתייצב וחשוב שכל מה שנמצא במרחב הביתי יהיה יציב.

* זכרו שלמרבית הקשישים קשה להתמודד עם שינויים ולו הקטנים ביותר. כדאי לבצע את השינוי כשהם נוכחים, לתת להם לקחת חלק בבחירת ריהוט וחפצים חדשים ולאפשר להם לבחור את המקום החדש והבטוח עבור חפצים שיש לפנות מהדרך. כך תמנע מהם תחושת תלות וחוסר אונים בתוך מצב מורכב ממילא.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן